TW
43

La lliure elecció de llengua a les aules sembla haver calat amb força entre les famílies de Deià. A l'únic centre públic que hi ha al municipi, el CEIP Robert Graves, els pares s'han decantat majoritàriament pel castellà com a llengua de primer ensenyament per als seus infants el curs 2012-13.

Dels 14 matriculats al segon cicle d'Infantil, 7 han optat pel castellà i els altres 7, pel català. Ja en el primer cicle de Primària, dels 10 nins que hi ha, 6 han triat castellà, 2 han optat pel català i 2 no han posat cap creu, segons detallaren fonts de l'escola.

Aquestes dades quedarien només com un fet ‘anecdòtic' si no fos perquè el centre de Deià ha estat des del 1972 una de les escoles pioneres en l'ensenyament en català a les Illes. El professor Jaume Albertí hi impulsà l'escola en català entre els anys 70 als 90. Albertí comentà ahir que "estic disgustat per aquests resultats, perquè l'escola sempre ha estat capdavantera en l'ensenyament en català". Sobre les possibles raons, assegurà que "no m'ho explic, però tampoc no en tinc elements de judici perquè ja no hi treball".

El CEIPRobert Graves és un centre unitari amb només tres aules on els nins de diferents edats, però mateix cicle, estan agrupats en una mateixa sala. En total, a l'escola no se superen els 40 nins.

El batle de Deià, Jaume Crespí (PP), en ser preguntat sobre si coneixia els resultats de la lliure elecció de llengua, va apuntar que "no en tenia coneixement, però tampoc no m'estranyen perquè aquí hi ha un 44% de residents estrangers". Afegí que "segurament estan interessats en la nostra llengua, però els deu ser més fàcil aprendre primer el castellà". Allò cert és que abans que Educació enviàs les cartes a les famílies per insistir-los en la lliure elecció i que s'ampliàs el termini per triar llengua, només un nin havia optat pel castellà. I és que fins i tot una mare i membre del Consistori del PPque no havia triat el castellà en un primer moment per a l'escolarització del seu fill decidí fer-ne el canvi setmanes després. És per això que ja n'hi ha que sospiten que es podria haver produït una campanya encoberta per afavorir l'escolarització a Deià en castellà i així poder acontentar el líder del PP, José Ramón Bauzá.

Des de la Conselleria no han volgut aportar dades sobre el nombre de pares que han triat català i castellà a aquest centre. Segons explicaren, "només donarem percentatges en termes generals quan en sigui el moment i no escola per escola".