Les ‘dedicacions exclusives’ les va instaurar José María Rodríguez el 2007, quan era el conseller d’Interior del segon Govern de Jaume Matas. Amb aquesta mesura, es pretenia que un membre de l’equip de govern dels municipis petits, amb poca capacitat econòmica, pogués dedicar-se, exclusivament, a la gestió del Consistori. El 2007, Rodríguez limità la paga als pobles amb una població inferior als 5.000 habitants i 3 milions d’euros d’ingressos. Ara bé, el 2010, durant el Govern del Pacte, el llavors president, Francesc Antich, n’amplià els marges. Es fixà un salari de 14 pagues de 2.703 euros bruts a l’any, més la seguretat social. Els qui perceben aquesta paga ingressen entre 1.800 i 1.900 euros nets, diuen, en funció de l’IRPF.
La setmana passada, el Govern transferí 1,3 milions d’euros als 27 ajuntaments de Mallorca i Menorca beneficiaris de la subvenció. Era el pagament corresponent a l’exercici del 2011. A cada consistori li toquen, així, quasi 50.000 euros. Això és, per tant, el que costa cada batle o regidor amb dedicació exclusiva.
Una mesura necessària
Els regidors i batles amb dedicació exclusiva defensen la validesa de la mesura. Bartomeu Jover, primera vara d’Estellencs pel PP, ressalta que fer de batle “du molta feina”, i recorda que cal fer reunions a Palma, atendre demandes de veïns, etc. “És necessari que algú estigui pendent de l’Ajuntament les 24 hores”, considera. Ell, assegura, ha rebut telefonades a les 3 de la matinada.
Per part seva, Antoni Mulet, batle de Maria, adverteix que, si aquest suport es retira, els batles optaran per fer feina a l’empresa privada, i els ajuntaments, llavors, quedaran sense un responsable polític al capdavant. “És una paga més que justa”, afirma. En aquest grup, també hi ha Francesc Miralles, batle socialista d’Algaida.
El número 2
En alguns municipis, en comptes del batle, la paga la percep un regidor. En aquests casos, la primera vara manté la seva feina, que potser és privada (és el cas del batle de Santa Eugènia i del de Llubí) o pública (Jaume Crespí, de Deià, que té un sou com a conseller del Consell; i Joan Rotger, batle de Selva i vicepresident del Consell). En aquests casos, la dedicació exclusiva la percep un regidor, que habitualment és la mà dreta de la primera vara.
Quant al darrer exemple, algunes veus apunten que es fa una utilització oportunista de la paga, ja que s’aconsegueixen dos salaris públics. Es pot assenyalar, també, el cas del batle de Fornalutx, Joan Albertí. La primera vara i president de la FELIB va deixar de percebre el seu sou amb dedicació exclusiva a la batlia a partir del 31 de desembre de 2011, amb motiu de la seva jubilació laboral i el pas a la condició de pensionista de la Seguretat Social. Això no obstant, el sou del batle va anar a parar a un altre regidor del PP, Antoni Aguiló, que es dedica cent per cent a l’Ajuntament i percep una remuneració que supera els 2.500 euros mensuals més pagues extraordinàries, encara que Albertí continua ostentant la presidència de la corporació, tot i que no cobra.
Precisament aquesta setmana passada, els Independents de Fornalutx van expressar la seva por que “l’Ajuntament hagi d’avançar un any més el sou per dedicació exclusiva que percep Antoni Aguiló”.
Encara que el Govern balear assumeix aquest sou, durant l’exercici anterior la totalitat de l’import va haver de ser avançada per l’Ajuntament. De fet, l’Executiu va abonar fa uns dies l’import corresponent a l’any 2011, que puja a 49.741 euros. L’oposició pensa que si l’Ajuntament ha d’avançar aquest sou un altre any, com ja fa durant el 2012, aquest fet limita la capacitat econòmica, malgrat que és “un compromís del Govern”.
Un altre cas semblant és el de Sineu, on el tinent de batle (Josep Oliver, de CxI) manté l’exclusiva, mentre que el nou batle (Pere Joan Jaume, del PP) té un sou d’assessor del grup del PP al Consell de Mallorca.
Finalment, a Porreres, Xisca Móra cobra la dedicació exclusiva, però el batle és Bernat Bauçà.
9 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Abans, quan no cobraven, tenien dietes per assistir als plenaris i altres actes. Per què no es llevaren aquestes dietes quan els hi posaren un sou, o un bon sou, diria jo.
L'Ajuntament de Sineu diuen que està d'enhorabona, donat que el Batle i el Primer Tinent de Batle han decidit destinar les quantitats a rebre en concepte de sou i les dietes que els puguin correspondre al manteniment de l'Escoleta. Ells serviràn el càrrec amb l'il·lusió de fer el que es trobi en les seves mans per millorar la convivència del poble que gaudeix de l'honra d'ésser la capital del Plà.
Si se dedican ses 24 hores duran els 365 dies .Tambe hauran de obrir els diumenges
No tan sols son els sous dels batles, també hi ha regidors amb dedicacions exclusives que cobren uns bons sous i que ningú en parla. Per exemple a Binissalem, un poble al límit del desastre econòmic té a part del batle, una regidora de serveis socials amb dedicació exclusiva, i un assesor econòmic que cobra 3500€ mensuals per treballar tres dies a la setmana. Ara estan acomiadant a funcionaris, però aquesta a aquesta gent no se'ls toca. I això que el nostre batle aspira a control·lar el PP mallorquí, estan ben arreglats.
Es una vergonya, es voluntari fer-se politic No haurien de cobrar res Ho tenen com a negoci i ens atraquen a imposts
Massa sovint, els que gaudeixen, si, gaudeixen de dedicació exclussiva, no son els regidors mes capacitats i amb mes idees, ans al contrtari, son els que no tenen feina o poden deixar la seva feina, que molt sovint no els hi agrada, per tenir una paga substanciosa i fer el que volen durant 4 anys. Al manco aquesta es la observació a Pollença des de fa 22 anys, i crec que igual és a molts Ajuntaments. Aixi que això de "consagrar-se 24 hores a l'Ajuntament," és mentida
UN TEMPS NO COBRAVEN I HO FEIEN IGUAL O MILLOR QUE ARA.
Alcaldes con o sin dedicación exclusiva igual que regidores, solo deben cobrar un sueldo que se ponga en marcha la ley de incompatibilidad en la función pública y que den mas ejemplo, SOLIDARIDAD EN LOS RECORTES
És una vergonya que retallin de per tot menys a ells mateixos. Que a un poble de 1300 habitants el batle cobri més de 2600 € és un insult per als que després hem de pagar les revisions del cadastre que promouen perquè a l'ajuntament no hi queda un maleït duro.