TW
14

El Govern aprovà ahir la segona miniremodelació d’aquesta legislatura. En concret, acceptà la dimissió de tres directores generals i en nomenà els successors. El portaveu de l’Executiu, Rafel Bosch, atribuí la decisió de totes tres a “motius personals” i agraí la feina feta. En concret, es tracta de les fins ara directores generals de Planificació, Inspecció i Infraestructures Educatives, Mercedes Celeste; d’Economia i Estadístiques, Teresa Palmer; i de Coordinació, Marilena Jover. Les substituiran Guillem Estarellas, Joana Aina Perelló i Pilar Cortés, respectivament.


Mentre que la dimissió de Palmer fou motivada pel seu nomenament com a nova delegada del Govern, la dimissió de Celeste es pot atribuir a l’esgotament polític i personal després d’un any convuls a Educació. De fet, així ho reconegué Bosch, conseller d’Educació. “Aquest any de legislatura compta per dos, per l’esforç, la dedicació i la càrrega horària, ja que hem treballat entre dotze i catorze hores diàries”, digué.


Guillem Estarellas, que assumirà el càrrec, ja treballà com a tècnic a la Conselleria d’Educació quan Bosch era director general. Estarellas és professor del CEPA d’Amanecer, és a dir, de la presó de Palma. Entre els seus alumnes es troba Javier Rodrigo de Santos. Fins fa poques setmanes ha estat responsable de l’alta inspecció educativa dependent de Delegació del Govern, però per motius professionals tornà a la docència.  Estarellas té una dilatada trajectòria política com a regidor de Bunyola i com a secretari general del PP balear del 2008 al 2010, quan Rosa Estaràs n’era la presidenta.

Reptes
La nova mà dreta de Bosch destaca per la capacitat de negociació i sempre s’ha mostrat molt sensible amb la cultura i la llengua pròpia de Balears. Sobre això, Bosch negà ahir que Celeste hagués dimitit precisament per estar en contra de la política lingüística del Govern. I és que la fins ara directora general ha hagut d’enfrontar-se amb directors d’instituts i col·legis per la penjada massiva de llaços quadribarrats.
Però aquest no ha estat l’únic motiu de discrepància amb el sector educatiu. La lliure elecció de llengua, les mancances de recursos i els impagaments per fer front a la despesa corrent dels centres són els temes més importants que ha hagut de tractar Celeste. Aquestes qüestions no estan tancades i serà Guillem Estarellas qui haurà de batallar amb el sector en un moment en què està més reivindicatiu que mai per les retallades constants. Un dels principals reptes del nou director general serà gestionar la vaga que els professors ja han anunciat per a principi de curs.


Estarellas també estarà en el punt de mira en temes lingüístics. Serà el responsable de la lliure elecció de llengua en l’inici de curs. Precisament per aquesta qüestió, el conseller Bosch rebé l’esbroncada del president Bauzá durant el mes de maig. El cap de l’Executiu es mostrà descontent per com s’havia tractat el tema.


Pel que fa a la resta de nomenaments, només Joana Aina Perelló no té experiència en la política. Nascuda a Palma el 1976, la nova directora general és llicenciada en Economia per la Universitat de les Illes Balears, especialitat Sector Públic. La seva trajectòria professional s’ha desenvolupat en el món empresarial, principalment del sector immobiliari i de l’assessoria fiscal, com a comptable o responsable del departament de comptabilitat de diverses empreses de les Illes.


A partir d’ara haurà d’informar cada mes sobre les dades de l’atur. També serà l’encarregada dels informes de conjuntura del Govern. Tot apunta que d’aquí a final d’any el nombre de desocupats creixerà i que l’evolució del PIBanirà a la baixa, per la qual cosa la tasca que haurà de desenvolupar Perelló no serà fàcil.
Pilar Cortés, nova directora general de Coordinació, adscrita a Presidència, ha estat assessora a l’Ajuntament de Llucmajor des de 2003. És llicenciada en Ciències Polítiques i Sociologia.