El PP, el partit contrari a apujar els imposts, el que en campanya electoral es comprometia a reduir-los, s’ha convertit ja en el que més n’ha incrementat tant en l’àmbit estatal com en l’autonòmic en la història recent de la democràcia. La pujada de l’IVA –també del turístic– ha estat la darrera i la més impactant, però no és la primera. En un any al poder, ha augmentat una desena de tributs, que afecten sobretot les rendes del treball i les classes mitjanes, les més perjudicades per la crisi. Els més rics, en canvi, semblen sortir-ne més ben parats, perquè ni s’ha aplicat l’impost de patrimoni a les Balears i Madrid ha aprovat una aministia fiscal per als defraudadors.
Amb l’argument de l’increment del dèficit i de l’herència rebuda, el darrer Consell de Ministres de l’any obrí la veda a l’augment dels tributs, tocant l’IRPF i l’IBI. Madrid aprovà el primer paquet d’ajust que incorporava un increment de l’IRPFd’entre un 0,75%, per a ingressos inferiors a 17.707 euros, i un 7%, per a rendes a partir de 300.000 euros. Treballadors, professionals i pensionistes començaren a notar la mossegada en les nòmines del febrer. A més de les rendes del treball, es gravà més les de l’estalvi. Els interessos de comptes bancaris o títols de deute o les plusvàlues per venda d’immobles paguen des de llavors entre un 2 i un 6% més.
El mateix Consell de Ministres autoritzà els ajuntaments a aprovar pujades de l’Impost de Béns Immobles del 4% al 10% en funció del moment en què s’actualitzà per darrer cop la valoració cadastral. A Palma, per exemple, la pujada fou del 6% i també apujà l’impost d’activitats econòmiques un 6%.
Llavors es recuperà la deducció fiscal per la compra del primer habitatge, que s’elimina ara, en el paquet d’ajust més dràstic de la democràcia.
Tanmateix, si hi ha un element que sobresurt, és l’increment de l’IVA. L’impost que el PPno havia d’apujar mai passarà el proper 1 de setembre del 18 al 21% i, en el cas del turístic, del 8 al 10%. L’increment afecta tothom perquè l’IVA grava la compra de productes o serveis. I els experts apunten que agreujarà la recessió.
Dins el paquet, hi ha nous increments en l’impost del tabac i la creació d’un impost ecològic. Els pressuposts de l’Estat, però, també inclouen l’elevació de l’impost de societats, que grava la renda de societats i altres entitats.
En l’àmbit autonòmic, el president José Ramón Bauzá no ha quedat enrere. Ell aprovà també la seva pujada d’imposts, en vigor des de maig. Des de llavors, s’aplica el cèntim sanitari, que grava amb 4,8 cèntims d’euro el litre de carburant i que converteix la benzina que es ven a l’Arxipèlag en la més cara de l’Estat. Ara, amb l’increment de l’IVA, encara augmentarà el preu uns tres cèntims més per litre. El cèntim sanitari, que les Illes apliquen en el tram més alt, és un impost que afecta tothom (qui tingui vehicle) igual.
No passa el mateix amb l’altre impost que apujà Bauzá, el de transmissions patrimonials per a immobles de més de 300.000 euros, que ha passat d’un tipus fix del 7% a un de variable que pot arribar al 10% per als de més valor. El tribut, que grava la compra de pisos cars de segona mà, afecta per tant els que tenen més poder adquisitiu. El mateix passa amb dos imposts més que ha tocat l’Executiu: el de transmissions per a cotxes usats d’alta gamma i el de matriculacions per als vehicles més contaminants.
Però, alhora que aprovaven les alces d’aquests tributs, tant el Govern central com l’autonòmic han pres decisions que beneficien els més rics. El central activà al juny una moratòria fiscal per fer que els defraudadors aflorin doblers negres que només pagarien un 10%. Il’autonòmic, per exemple, ha aprovat una desgravació per contractar una assegurança privada a determinats col·lectius, i ha rebutjat aplicar l’impost de patrimoni, que hauria afectat els qui tenen més de 750.000 euros i que hauria suposat ingressos per valor de 23,5 milions.
Després d’un any, tots pagam més, però uns més que altres.
9 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Tranquils, que els sectaris que els voten, els continuaran votant....
Pagau! Pagau! que a Madrid necessiten es nostros dobbers!
Veniu a eRepublik! Ës un joc de simulació militar,ecnoòmic i polític gratuït 100% i no necessita cap descàrga. Tots els catalans/valencians/illencs estem intentant fer-nos amb un país (Arabia Saudita) per controlar-lo ja que no ens deixien tenir els Països Catalans al joc Si voleu ajudar entreu aquí: http://www.erepublik.com/en/referrer/Naboal El joc està molt currat no us el perdeu!. Entreu per Arabia!
I a que esperam...?
Amb la taxa turística d'un euro, recordeu-ho, que bé que s'ho va passar el Pp. Si en va fer de demagògia.
Imposts que no quedaran a les Illes Balears més que per pagar les necessitats mínimes. Cada vegada feim més feina per ser més pobres. Ni psoe ni pp ens trauran d'aquesta situació injusta.
Y lo que te rondaré, morena...
I espera, que això just ha començat.
Yo soy español español español!!! Un país tercer mundista i corrupte que du a les famílies a la ruina total!!