La Conselleria d’Educació va fer públic dimecres que un 87% dels nins de nou ingrés al sistema educatiu públic i concertat de 3 a 6 anys s’escolaritzaran en català i un 13%, en castellà. A més, les paraules de la directora general de Planificació, Inspecció i Infraestructures, Mercedes Celeste, en el sentit que serà “el docent qui gestionarà l’aula i qui farà respectar el dret de les famílies”, no van caure bé. El sindicat qualificà “d’aberració pedagògica i metodològica que els mestres hagin de gestionar el compliment d’un dret ja regulat i aprovat democràticament en els projectes lingüístics i responsabilitzar-se’n”.
El secretari general de l’STEI-i, Biel Caldentey, assegurà, mentrestant, que el resultat de la tria “ve a confirmar la previsió que ja havia fet el nostre sindicat”. “La lliure elecció de llengua només ha suposat un daltabaix en el sistema educatiu, caos i malestar. A més a més, en traspassen la responsabilitat als docents i els creen una situació d’esquizofrènia dins l’aula”, comentà Caldentey. Pel sindicalista, “el Govern actua en contra del sentir majoritari de la població i dels centres, i introdueix una política sense nord”.
L’STEI-i ha pres noves accions en contra de la lliure elecció de llengua que també poden fer els pares de nins ja escolaritzats en el segon cicle d’Infantil i en el primer de Primària fins al mateix dia de la matrícula, és a dir, 27 i 28 de juny. El sindicat registrà ahir un escrit en què demana al servei jurídic d’Educació que emeti un informe de la validesa legal de la sol·licitud que figura a l’annex de la resolució de dia 28 de maig de 2012 (BOIB 31 de maig) i de la carta que s’ha enviat als pares de data 1 de juny de 2012 i signada per dues direccions generals.
El vicepresident de l’Associació de Directors i Directores d’Infantil i Primària de Mallorca (Adipma), Pep Cañabate, valorà positivament que “la majoria de les famílies s’hagin decantat per l’ensenyament en català”. Icriticà que “no sabem com hem de fer res del curs que ve i l’únic que queda clar és que des d’Educació no pensen dir com s’han de fer les coses”. Cañabate comentà la situació de “nervis i de caos” que es viu a tota la comunitat educativa. El vicepresident explicà que dijous mateix al seu centre una mare que havia rebut la carta d’Educació els demanà “per què era exactament” i que no entenia per què la hi enviaven si ella “ja estava contenta i volia l’ensenyament en català”.
Des la Federació de Sindicats Independents de l’Ensenyament (FSIE) indicaren ahir que, dels 27 centres concertats que ells han consultat, només en 6 tothom ha triat el mateix i, per tant, no tindran problemes per oferir una segona llengua. Això suposa “que el 74% dels centres tindrà problemes. Com ho faran? Dotaran de professors els centres en aquests moments de retallades?”, es demanà el sindicat majoritari de la concertada.
8 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
NORTE, SUR , ESTE Y OESTE EN CATALUFO ,,,,JAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJA
Bah, trolls. No paga la pena contestar-los. No perquè ho diguin els sindicats desprovists de tota credibilitat, però sí que el nord, el govern l'ha ben perdut. En el tema lingüístic, en el tema econòmic, en el tema organitzatiu...
Tens tota la raó Tia. Un patués castellanitzat, a més sense cap criteri gramatical. Si en Ramon Llull s'aixeques de la tomba saps que en tallaria de caps.
Escolta, Noltros.com Si esperes cap resposta dels qui estimam la llengua, comença per escriure-la bé i no rebaixar-la al nivell d'un patuès espanyolitzat. Un poc de dignitat. Qui malmena la llengua com tu no pot pretendre que l'estima.
El govern no toca bolla. Fica la pota en tots els temes que toca.
Si esta es la dirigencia, es lógico que asi esten los sindicatos.
Es realment increible ses lectures que se fan de segons quins temes.. Segons es catalanufos es fet de que es porcentatge de elecció de sa llengo triada a n'es collegis, fins àra`hagui estat amplia a favó d'es catalá ( de Catalunya) jà asseguren que sa gent aquí defenssen s'implantaçió d'es catala a sa vida Balear. No se si sa meva opinió es correcte però la pòs damunt sa taula per obrir un debat , mèm si pot eser sèrio. I ¿ no será que davant s'incumpliment d'es Govern de eliminà es catalá i defenssà es baleà es pares, en critèri llògic han pogud pensà que una vegada haguin passat aquets dos anys es fiis qu'haguin triad es castellá esterán en desventatge? Sa meva opinió es que si, i aquesta mesura s'hauría de aplicà a tots es nivells, sino no té cap sentit.
No perquè ho diguin els sindicats, que estan prou desprestigiats i han perdut tota credibilitat, però sí, l'ha perdut. I no només en el tema lingüístic.