Un 87% de les famílies escolaritzarà el seus fills en català el curs 2012-13. | laura pons bedoya

TW
8

Les primeres dades oficials sobre l’elecció de llengua que han fet els pares per escolaritzar els infants no ha deixat indiferent la comunitat educativa. “El Govern actua amb supèrbia tot i el resultat de la tria de llengua a Infantil i a Primària”, valorà ahir el sindicat FE-CCOO.

La Conselleria d’Educació va fer públic dimecres que un 87% dels nins de nou ingrés al sistema educatiu públic i concertat de 3 a 6 anys s’escolaritzaran en català i un 13%, en castellà. A més, les paraules de la directora general de Planificació, Inspecció i Infraestructures, Mercedes Celeste, en el sentit que serà “el docent  qui gestionarà l’aula i qui farà respectar el dret de les famílies”, no van caure bé. El sindicat qualificà “d’aberració pedagògica  i metodològica que els mestres hagin de gestionar el compliment d’un dret ja regulat i aprovat democràticament en els projectes lingüístics i responsabilitzar-se’n”.

El secretari general de l’STEI-i, Biel Caldentey, assegurà, mentrestant, que el resultat de la tria “ve a confirmar la previsió que ja havia fet el nostre sindicat”. “La lliure elecció de llengua només ha suposat un daltabaix en el sistema educatiu, caos i malestar. A més a més, en traspassen la responsabilitat als docents i els creen una situació d’esquizofrènia dins l’aula”, comentà Caldentey. Pel sindicalista, “el Govern actua en contra del sentir majoritari de la població i dels centres, i introdueix una política sense nord”.

Notícies relacionades

L’STEI-i ha pres noves accions en contra de la lliure elecció de llengua que també poden fer els pares de nins ja escolaritzats en el segon cicle d’Infantil i en el primer de Primària fins al mateix dia de la matrícula, és a dir, 27 i 28 de juny. El sindicat registrà ahir un escrit en què demana al servei jurídic d’Educació que emeti un informe de la validesa legal de la sol·licitud que figura a l’annex de la resolució de dia 28 de maig de 2012 (BOIB 31 de maig) i de la carta que s’ha enviat als pares de  data 1 de juny de 2012 i signada per dues direccions generals.

El vicepresident de l’Associació de Directors i Directores d’Infantil i Primària de Mallorca (Adipma), Pep Cañabate, valorà positivament que “la majoria de les famílies s’hagin decantat per l’ensenyament en català”. Icriticà que “no sabem com hem de fer res del curs que ve i l’únic que queda clar és que des d’Educació no pensen dir com s’han de fer les coses”. Cañabate comentà la situació de “nervis i de caos” que es viu a tota la comunitat educativa. El vicepresident explicà que dijous mateix al seu centre una mare que havia rebut la carta d’Educació els demanà “per què era exactament” i que no entenia per què la hi enviaven si ella “ja estava contenta i volia l’ensenyament en català”.

Des la Federació de Sindicats Independents de l’Ensenyament (FSIE) indicaren ahir que, dels 27 centres concertats que ells han consultat, només en 6 tothom ha triat el mateix i, per tant, no tindran problemes per oferir una segona llengua. Això suposa “que el 74% dels centres tindrà problemes. Com ho faran? Dotaran de professors els centres en aquests moments de retallades?”, es demanà el sindicat majoritari de la concertada.