Els alumnes que no hagin triat entre català o castellà s'afegiran a l'opció que representi el projecte lingüístic del centre. | Efe

TW
131

El 87%de nins que entraran per primera vegada a un centre públic o concertat el pròxim curs, i que realitzaran el segon cicle d'Infantil o el primer cicle de Primària, faran la seva escolarització en català. Així ho confirmà ahir la directora general de Planificació, Inspecció i Infraestructures, Mercedes Celeste, durant la roda de premsa de presentació de les dades d'escolarització del curs 2012-13. Celeste explicà que de moment 12.983 famílies ja han pogut exercir el seu dret d'elecció de la primera llengua de l'ensenyament primerenc.

Concretament, un 62% de les famílies ha triat el català com a primera llengua d'escolarització (72% en educació pública i 42% a concertada), mentre que un 10% ha escollit el castellà (8% a la pública i 12% a la concertada) i un 28% no ha elegit cap de les dues opcions (20% a la pública i 46% a la concertada). Així, els alumnes que no hagin triat entre català o castellà s'afegiran a l'opció que representi el projecte lingüístic desenvolupat pel centre on s'han matriculat. Iés per això que com a còmput global: un 87%d'infants s'escolaritzarà en català (79% als centres concertats i 92% als centres públics) i un 13% en castellà (21% als centres concertats i 8% als públics).

Per illes, han triat l'opció de català un 64% a Mallorca, un 55% a Eivissa, un 55% a Menorca i un 52% a Formentera. L'opció de castellà ha estat elegida per un 14% dels alumnes a Eivissa, seguida pel 10% de Formentera, el 9% de Mallorca i el 9% de Menorca. Finalment, un 39% dels pares no han seleccionat cap de les dues opcions a Formentera, un 36% a Menorca, un 31% a Eivissa i un 27% a Mallorca.

Notícies relacionades

Sobre els percentatges obtinguts, la directora general assegurà que "no en feim cap valoració. Senzillament deim que els pares tenen dret a escollir aquesta primera llengua d'ensenyament. No és important en quina llengua siguin finalment escolaritzats els nins, sinó que els pares hagin pogut fer efectiu aquest dret. Per nosaltres és un èxit en aquest sentit. Qualsevol posicionament ens pareix correctíssim".

Sobre com es realitzarà a la pràctica la lliure elecció de llengua, Celeste reflexionà que "la manera com es durà a terme dependrà de l'aula en conjunt i del projecte educatiu del mestre. No es poden donar receptes màgiques; sí guies, suggeriments o idees. El docent és qui gestionarà l'aula i qui farà respectar el dret de les famílies".

Ara bé, les xifres donades ahir encara són provisionals. Fins que les 40.000 famílies amb infants ja escolaritzats enguany no exerceixin el seu dret, no se sabrà en el conjunt del segon cicle d'Infantil i del primer cicle de Primària quants pares han optat pel català o pel castellà. Els pares tenen fins al 15 de juny per fer arribar la seva sol·licitud al centre.