Els presidents de les associacions de directors de Secundària, Antoni Quintana; Infantil i Primària, Jordi Escudero; i adults, Pere Franch. | J.T.

TW
15

L'ordre que regula la lliure elecció de llengua el proper curs escolar és un rosari d'incompliments. Així ho considera el sindicat STEI-i. El Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) publicà ahir la resolució del conseller d'Educació, Rafel Bosch, per la qual es fa efectiva l'ordre de 2004. Tanmateix, segons la portaveu del sindicat, Maria Antònia Font, "incompleix la Llei de consells escolars". Qualsevol diposició que afecti la llengua catalana ha de passar pel Consell Escolar de les Balears. "Aquesta no hi ha passat", va sentenciar.

Segons Font, l'ordre també aniria en contra d'una sèrie de normatives, com la d'Atenció a la Diversitat, que té per objectiu acostar l'alumne al projecte del centre i no allunyar-lo. A més, en l'ordre de 2004, que és la que ara es farà efectiva d'acord amb el que ha publicat el BOIB, els pares que trien la primera llengua d'ensenyament són els dels alumnes que es matriculen per primera vegada. Això no obstant, en l'annex de la resolució publicada en el BOIB d'ahir figura un model que permet elegir llengua en tots els cursos d'Infantil i de primer de Primària.

La federació d'ensenyament de CCOO criticà que s'opti per la via de "retornar a un decret derogat en el seu moment i que en cap cas no s'ajusta a la situació actual", i no descarten iniciar mesures de caire legal. També PSM-IV-ExM criticà la resolució d'Educació per desenvolupar l'elecció de llengua vehicular de l'ensenyament, "que insisteix en la segregació lingüística amb recursos públics".

Notícies relacionades

Els directors tampoc no veuen clara l'ordre i consideren que l'aplicació de la tria de llengua el proper curs escolar serà, en molts casos, inviable. Així ho explicà ahir Jordi Escudero, president de l'associació de directors d'Educació Infantil i Primària de Balears. "Encara no sabem com s'articularà", es queixà, alhora que recordà que, "mentre que la Conselleria d'Educació no ho aclareix, nosaltres hem de donar la cara davant els pares que s'interessen per aquest tema". De fet, els directors d'Infantil i Primària, Secundària i Educació d'Adults mostraren malestar amb la manera d'actuar d'Educació. "Entenem que la situació de crisi exigeix retallades, però no se'ns informa de res", es queixaren. Així mateix, criticaren el "criteri economicista" de les mesures.

Pel que fa a la lliure elecció de llengua, Escudero assegurà que no es disposa de les eines per posar-la en marxa i és que la resolució del BOIB, a la qual remeté la Conselleria als directors per a l'aplicació, "no aclareix els dubtes". El document preveu que "els centres organitzin aquestes mesures amb els seus recursos i l'assessorament tècnic de la Conselleria per atendre individualment els alumnes les famílies dels quals hagin manifestat la voluntat d'exercir el dret a rebre el primer ensenyament en la seva llengua quan aquesta sigui diferent de la prevista en el projecte lingüístic del centre".

D'altra banda, l'STEI-i informà ahir de les dades actualitzades de què disposa sobre la tria que han fet els pares i mares en les matrícules d'alumnes de 3 anys (gràfic adjunt). De Mallorca, hi ha dades de 103 centres d'un total de 159. D'aquest centenar, un 81,52% haurien marcat el català.