Els portaveus del PSIB i de PSM-IV-E, Armengol i Barceló, en un ple del Parlament. | JOAN TORRES

TW
13

El PSIB ha enllestit un paquet de mesures alternatives a les retallades del Govern que presentarà com a iniciatives parlamentàries. Una proposa la reducció de sou dels càrrecs polítics autonòmics, no només els del Govern, també els de l'oposició. PSM-IV-E ha fet una passa més i ha registrat una petició al Parlament perquè els consellers de l'Executiu no puguin cobrar les dietes d'assistència a plens o comissions, que són de 240 i 126 euros per jornada.

La portaveu dels socialistes al Parlament, Francina Armengol, anuncià ahir que demanaran la rebaixa de salaris dels polítics, tot i que no concretà ni en quin percentatge ni a qui afectaria. Els polítics de les Illes es rebaixaren entre un 5% i un 9% el sou l'any 2010, en aplicació de la rebaixa de sous als funcionaris aprovada pel Govern central socialista. Des de llavors, en general, s'han mantingut congelats els salaris, malgrat increments puntuals, com el de l'equip del president José Ramón Bauzá o, recentment, el dels dos vicepresidents de l'IB-Salut.

"Que comencin a abaixar sous del gabinet del president, de l'IB-Salut i de tots els polítics, que ara també s'han d'estrènyer el cinturó", apuntà ahir Armengol, qui reconegué que, dins el paquet de mesures alternatives, la rebaixa de sous no seria la més impactant quant a estalvi, però sí que seria un gest amb vista a la ciutadania. Els socialistes analitzaren dissabte un paquet alternatiu a la retallada de despesa i a l'increment d'ingressos de l'Executiu, que inclou el tancament d'hospitals.

Fins ara, els socialistes han duit al Parlament iniciatives per aplicar l'impost de patrimoni als més rics o l'impost per gravar activitats contaminants, però el PPs'hi ha oposat. A banda de la baixada de sous, el paquet de mesures dels socialistes inclourà l'eliminació de duplicitats dins l'Administració autonòmica. El PSIB també considera que instal·lacions com el Palma Arena, el Centre d'Interpretació de Cabrera o el metro de Palma "s'han de replantejar". Armengol apuntà, a més, que si Bauzá reclamàs a Madrid el que deu a les Illes no caldria retallar tant i es referí als 240 milions del fons de competitivitat i a 800 d'inversions estatutàries.

El PSM vol eliminar dietes

PSM-IV-E, en canvi, ha registrat una proposició de llei per suprimir la retribució per assistència que cobren els membres del Govern quan van al Parlament. Els consellers perceben 240 euros per ple i 126 per comissió. Això provoca una despesa de 1.960 euros per ple o de 67.000 euros a l'any que, segons la diputada Fina Santiago, podrien anar a contractar dos professors o a mantenir el Consell de la Joventut.

Santiago defensà que no té sentit pagar una dieta als consellers, ja que, entre les tasques naturals d'un govern, s'hi troba respondre davant el Parlament de la seva actuació. A més, segons la diputada, amb l'aprovació de la Llei del bon govern, a final de l'anterior legislatura, ja no s'haurien de cobrar aquestes dietes perquè la norma fixa que els membres de l'Executiu no poden percebre cap altra remuneració amb càrrec als pressuposts de les administracions.

"Vist que ara lleven complements als professors per fer de tutors, creim que s'ha d'eliminar aquest plus als consellers, perquè està entre les seves funcions anar al Parlament", advertí Santiago. PSM-IV-E ja esmenà els pressuposts per suprimir les dietes, però el PP la rebutjà. Ahir el PP no aclarí si ho tornarà a refusar.

Per altra part, PSM-IV-E s'interessarà avui en el ple per l'acomiadament d'empleats públics amb discapacitats. Segons Santiago, s'han produït casos de persones amb discapacitats superiors al 40% que han estat acomiadades.

Un any de "valentia" de Bauzá o un any de "retrocés"

Un any de gestió es pot valorar de moltes maneres, sobretot si qui ho fa és la formació que dóna suport al Govern o és el principal partit de l'oposició. El PP considera que el primer any de Govern de José Ramón Bauzá ha estat el de la "responsabilitat" i el de la "valentia". I el PSIB, en canvi, creu que ha estat el dels "retrocessos" i les "retallades". La qüestió és que avui fa un any de les eleccions que donaren el poder al PP.

"S'ha fet més en un any que en quatre", perquè s'ha dit la realitat "sense maquillatge", afirmà la portaveu adjunta del PP, Margalida Prohens, qui considerà "decebedora" l'oposició, per no haver fet costat a l'Executiu.

En canvi, la portaveu dels socialistes, Francina Armengol, assegurà que el Govern "ha suspès catastròficament" en el primer any i advertí que "els problemes que tenim després d'un any de PP són l'atur i les retallades, no l'oposició ni la societat civil".