TW
0

Dos agents de Policia que testificaren ahir en el primer judici del cas Maquillatge apuntaren a la possibilitat que un dels imputats, Alfredo Conde, fes servir 40.000 euros d'una subvenció del Consell de Mallorca per pagar-se l'entrada d'un xalet.

Els policies, que varen declarar per videoconferència, s'havien encarregat de fer la investigació d'aquesta peça del cas. En concret, indagaren què s'havia fet de les dues subvencions de 120.000 euros que el Consell va aprovar per a Vídeo U els anys 2004 i 2005. Havien de ser per a un programa de ràdio anomenat Temps d'esport que, segons la Fiscalia, mai no es va fer.

Segons els agents, l'empresa Vídeo U va cobrar les dues ajudes que havien d'utilitzar per fer el programa. Afirmaren que la primera, que es va cobrar a l'octubre o al novembre de 2005, es va transferir íntegrament al compte de l'empresa Studio Media Comunicació el mes de febrer i que el mateix dia que hi arribà es tornà a transferir al compte personal d'Alfredo Conde, imputat en el cas i soci principal d'Studio Media. L'endemà mateix Conde va retirar 20.000 euros en efectiu d'aquell compte i el dia següent va pagar 40.000 euros per l'entrada d'un xalet a Llucmajor. Al cap de pocs dies, sempre segons els policies, l'empresari va llevar 24.000 euros més del compte corrent.

L'altra subvenció, segons els agents, quedà a Vídeo U i d'allà se'n va perdre el rastre. El fundador de Vídeo U, Miquel Oliver, ja va declarar que l'havien feta servir per "viure i treballar".

El que sembla força clar, però, és que el programa Temps d'esport no es va fer mai. L'exdirectora de Ràdio i Televisió de Mallorca (RTVM) Marisa Goñi, que va assumir el control de l'ens l'any 2007, va declarar ahir que no n'havien trobat mai cap rastre entre els arxius d'Ona Mallorca ni als ordinadors de la ràdio i que cap treballador no el recordava, segons la recerca que encarregà per col·laborar amb la Fiscalia.

El tribunal no va acceptar com a prova de la defensa una còpia de la web de l'emissora amb una graella on sortia el programa Temps d'esport. S'havia obtingut via archive.org, un cercador històric d'internet. Segons Goñi, l'horari on sortia se solapava amb els partits del Mallorca.

El primer director general d'RTVM, que abans havia estat secretari tècnic de Presidència, Antoni Moragues, va reconèixer que havia contractat Oliver com a assessor per a RTVM en una declaració poc convincent. Va dir que ho havia parlat amb el llavors vicepresident del Consell, Miquel Nadal, i que la presidenta, Maria Antònia Munar, n'estava al cas. Es va desentendre de la iniciativa de les dues subvencions i donà a entendre que eren cosa de la directora insular de Comunicació, Margalida Sotomayor.

La Fiscalia sosté que les dues ajudes nominatives a Vídeo U les impulsaren Munar i Nadal i que havien comprat la meitat de la productora via dos testaferros. Manté que es varen fer d'una manera irregular. Amb tot, ahir, amb la declaració de dues interventores del Consell: Pilar Garcia, que ho va ser fins a l'octubre de 2004, i Elena Montejo, que la va succeir, no es provà que el tràmit estricte de les subvencions fos il·legal.

Les dues interventores admeteren que no era "habitual" la rapidesa amb què s'havia tramitat la primera subvenció, però que s'havia fet legalment. Montejos va assegurar que ara no es podrien fer d'aquella manera, però que llavors just començaven a aplicar la nova Llei de subvencions i no es coneixia prou. Garcia va reconèixer que aquesta mena d'ajudes, que havien de ser "extraordinàries", es varen convertir en "habituals" durant el mandat d'UM.