Fins al 28 de maig hi ha temps per presentar les sol·licituds. | Arxiu.

TW
83

La lliure elecció de llengua a les aules comença des d'avui a posar-se en marxa perquè pugui ser efectiva el curs 2012-2013. Prop de 50.000 infants podran triar a partir d'ara en quin idioma (català o castellà) volen rebre l'ensenyament primerenc.

Les famílies que portin els seus fills per primera vegada a un centre públic o concertat hauran de deixar constància de la seva elecció lingüística en la sol·licitud d'escolarització. Els pares poden recollir aquest formulari al centre on volen que el seu fill sigui escolaritzat en primera opció. En el cas dels infants que ja estaven escolaritzats, hauran de realitzar la tria quan facin la matrícula, segons assegurà el conseller d'Educació, Rafel Bosch. Els 50.000 nins que podran "exercir el seu dret", segons Bosch, d'escollir llengua són els que cursaran el segon cicle d'Educació Infantil i el primer cicle de Primària. Fins al 28 de maig hi ha temps per presentar-hi les sol·licituds i ja el 27 i el 28 de juny es podran formalitzar les matrícules.

Sobre com es farà efectiva la combinació de l'ensenyament de dues llengües vehiculars dins d'un mateix grup, el conseller assegurà que caldrà fer "desdoblaments flexibles" o "diferents grups d'iniciació a la lectoescriptura". Segons defensà, "això no és una separació física per centres, sinó per grups, ben igual que a Secundària i a Batxillerat, on hi ha alumnes d'un mateix grup que tenen optatives de lletres o de ciències per simple organització". Però allò cert és que els plantejaments de Bosch no han caigut bé entre els agents educatius. Pares, alumnes, sindicats i partits de l'oposició criticaren la setmana passada que l'única cosa que aconseguirà aquesta tria és "segregar lingüísticament les aules i trencar el consens existent".

Projecte lingüístic o català

Notícies relacionades

Alguns pares no tenen clar si és millor posar la creu a català o bé no posar-hi res i, per tant, mostrar que, més enllà de rivalitats lingüístiques, donen suport al projecte lingüístic de centre i, per tant, a la seva autonomia.

Fa dos mesos que l'Assemblea de mestres i professors en català està difonent un argumentari a favor de l'ensenyament en català als centres educatius, a les organitzacions més representatives de la comunitat educativa i a totes les persones i entitats interessades a promoure la cohesió social a les Illes. L'argumentari recorda, entre d'altres, que "les primeres experiències en dues línies, a principis dels anys 80 del segle passat, molt prest es van haver d'arraconar perquè separaven l'alumnat en classes socials ben diferenciades".

Segons l'Assemblea de professors, "elegir l'aprenentatge de la lectoescriptura en català és elegir que aprenguin a llegir i a escriure en dues llengües alhora, elegir l'aprenentatge de la lectoescriptura en castellà és elegir que n'aprenguin només en una".

Des d'Escola Catòlica, en canvi, són partidaris de no posar cap creu i que els pares reforcin amb aquesta acció el projecte lingüístic que decideix cada centre autònomament.

El sector educatiu, que es mou per defensar la llengua pròpia i la qualitat educativa, té preparat per a avui un altre acte reivindicatiu. Després de la casserolada en contra de les retallades de dijous passat en una cinquantena de centres educatius de les Illes Balears, per a avui s'ha convocat una batucada reivindicativa. El sindicat CSI-FES s'aplegarà davant la Delegació del Govern a les 11.30 hores per protestar en contra de les retallades a Educació i Sanitat.