TW
5

Suspendre el Consell Econòmic i Social (CES) -com ha anunciat que farà el Govern de Bauzá- implicaria reformar l'Estatut d'Autonomia de les Balears. Així ho adverteixen el president de Convergència per les Illes (CxI) i advocat, Josep Melià, i el catedràtic de Dret Constitucional de la UIB Joan Oliver Araujo.

Es remeten a l'article 78 de l'Estatut, que recull que el Consell Econòmic i Social de les Illes Balears és l'òrgan col·legiat de participació, estudi, deliberació, assessorament i proposta en matèria econòmica. Aquest mateix article exposa que una llei del Parlament en regularà la composició, l'organització i les funcions. Per això, entenen que "per suspendre el CES s'hauria de modificar l'Estatut".

Melià sosté que "eliminar" aquest òrgan "és incomplir l'Estatut" i, pel catedràtic de la UIB, "no es pot suspendre per decret- llei", com fa comptes dur-ho a terme l'Executiu balear. Sobre això, Joan Oliver va explicar que el CES és un òrgan "creat per l'autonomia i que té rang estatutari", com el Consell Consultiu de les Illes Balears. "No està previst enlloc que es pugui suspendre per decret llei", va indicar, alhora que va exposar que el cas del Consell de Joventut de les Illes Balears "és diferent, ja que no figura a l'Estatut".

El catedràtic posa de manifest que, en tot cas, el Govern sí que podria deixar el CES "sota mínims", però deixà clar que, a parer seu, "per suspendre o eliminar un òrgan que figura a l'Estatut, has de reformar la normativa autonòmica".

Josep Melià manté que la suspensió que planteja l'Executiu "va en contra d'una norma superior" i recorda que "les decisions de la Comunitat han de complir l'Estatut". Així mateix, el president de Convergència assenyala que es tracta d'un fet "sense precedents".

Càstig

D'altra banda, el GOB va denunciar ahir que la suspensió de l'activitat del CES és un "càstig" del Govern Bauzá a aquest òrgan consultiu i de debat públic. Els ecologistes posen de manifest que el Consell Econòmic i Social "critica durament la llei de turisme i adverteix que no es pot fer servir per derogar tàcitament normativa d'ordenació del territori" en el seu dictamen sobre l'avantporjecte de la norma que ha elaborat la Conselleria de Turisme. Per això, segons el parer del GOB, l'anunci de la suspensió del CES "té relació amb aquest i altres dictàmens crítics d'aquest òrgan consultiu".

Amb tot, cal assenyalar que la Comissió Permanent del CES aprovà ahir el seu dictamen sobre l'avantprojecte de llei de turisme, que ha estat modificat respecte de l'inicial, i rebé el suport de la CAEB i del PP. Tanmateix, tant l'informe del CES com el de la Comissió Balear de la Dona, encara pendents, són preceptius però no vinculants per aprovar la norma.