PSM-IV-ExM reclamà ahir la dimissió de Jordi Llabrés, president del Consell Escolar de Balears i exregidor del PP a Palma, per "fer servir el seu vot de qualitat per evitar que el Consell transmetés al Govern el seu parer sobre el projecte de decret d'admissió d'alumnes".
El Consell Escolar es reuní divendres per debatre les esmenes presentades a l'informe que recull el paper de la comunitat educativa vers l'Ordre d'admissió d'alumnes. En una primera votació s'aprovà, de manera ajustada, una esmena en què es demanava la supressió de l'elecció de la llengua del primer ensenyament. Al final del debat, emperò, el nou text es tornà a sotmetre a votació. Hi hagué un empat i el vot de qualitat del president decidí que no es remetés l'informe a l'Executiu.
Antoni Alorda, diputat de la coalició econacionalista, titllà d'"inacceptable" el posicionament de Llabrés. "Com és possible que el president d'un òrgan de participació i consulta impedeixi que arribi al Govern el paper de l'òrgan consultat, en aquest cas la comunitat educativa?", es demanà.
El representant de PSM-IV-ExM advertí que cal fer cessar Llabrés "per no haver estat a l'altura de les circumstàncies i demostrar que li pesa més la militància que la responsabilitat de fer valer el parer de la comunitat educativa que formalment representa". En aquest sentit, la coalició apostà per "recuperar la tradició d'atorgar la presidència de l'òrgan a algú que estigui en actiu a les escoles, en lloc d'assessors polítics".
El diputat instà també Rafel Bosch, conseller d'Educació, Cultura i Universitats, "que atengui el veritable paper dels actors reals de la comunitat educativa (pares, docents, directors, concertada, alumnes, experts, UIB), que han expressat la seva oposició a distingir els alumnes per la llengua que triïn. "Si Bosch vol entendre el que li ha dit la comunitat escolar, ha de retirar el disbarat de la segregació lingüística, en aules mallorquines i aules castellanes. Ell mateix farà un alè, perquè seria realment complicat i costós separar els alumnes. En aquests moments tan difícils, la Conselleria hauria de tenir altres prioritats", sentencià.
Alorda, finalment, comparà l'actitud del PP al País Basc -que qualifica de "segregació intolerable" la iniciativa de Bildu d'identificar els ciutadans que volen ser notificats en èuscar- amb la del PP d'aquí, que "vol fer triar els pares entre les dues llengües oficials, marcant així els alumnes, en comptes d'esforçar-se en missatges inclusius".
Crítiques a l'òrgan
Per part seva, tant el Círculo Balear com l'Institut de Política Familiar criticaren ahir el Consell per haver aprovat l'esmena de la supressió de l'elecció de llengua, que fou presentada per la COAPA. El Círculo reclamà a Bosch que "destitueixi" el representant del seu departament al Consell, Manel Perelló, "per abstenir-se en la votació de l'ordre d'escolarització". L'IPFB digué que l'òrgan educatiu "va contra els pares".
Que pidan, que pidan, que ante el vicio de pedir, está la virtud de no dar.