Els productors mallorquins de porcí veuen en perill, fins i tot a curt termini, la supervivència del sector a les illes, amb un descens de la producció d'entre el 10 i el 20% depenent del tipus de bestiar.
L'entitat mallorquina que forma part de la Federació Espanyola d'Associacions de Bestiar Selecte (Feagas) ha remarcat en un comunicat que si la situació del porc és molt delicada a tot l'estat, s'agreuja en el cas de les Balears.
Els sacrificis de porcí d'engreixament han passat dels 42.000 exemplars de 2006, als 38.000 de 2010, entorn d'un 10% menys, mentre que en la xifra de garrins i porcells és encara més negativa en passar dels 147.000 caps de 2006, als 120.000 de 2010, gairebé un 20% menys, segons dades de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient i Territori del Govern.
El sector adverteix que, encara que les dades de 2011 encara no són oficials, "tot apunta que la tendència es manté a la baixa".
Increment dels preus
La queixa dels productors mallorquins de porcí és la mateixa que la dels productors peninsulars: el fort increment dels preus de producció, mentre que els de venda es mantenen, en el millor dels casos, amb l'afegit que la insularitat agreuja encara més els costos.
L'associació explica que el preu del pinso ha passat dels 120 euros per tona a uns 200 euros, cost que s'eleva en el cas de les illes a causa del transport, en uns 60 euros per tona addicionals.
Adverteixen que, tanmateix el cost de producció és més elevat a les Balears, el preu de venda del porc és el mateix a la Península i a les Illes.
La primera conseqüència que s'ha produït en aquests últims anys ha estat el descens del nombre d'explotacions, sobretot les més petites que, segons l'associació, han estat "les primeres que han sucumbit a la crisi", asseguren.
4 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
els porcs mallorquins que hi havia a la finca del govern balear, en jorge campos els va vendre nosé a qui ni a on, ni si ho va amb factura inflada o no, però aquesta va ser la seva aportació de cura per la natura i ramaderia de les illes balears, desfer-se dels porcs mallorquins de la finca pública del govern balear, això i penjar una macro banderota espaynyola a l'entrada de la finca. No m'estranya que amb aquest govern, tot el que faci referència a la identitat mallorquina, es vagi perdent poc a poc.
Hahaha...quina pardalada es aquesta...com si els altres no notassim la pujada de preus i la baixada de sous...sols ho fan per que el conseller amic seu els pugui donar mes doberets....hahaha....au, company aquí ten l'escusa per omplirlos a subvencions...i jo em deman? i als altres qui ens ajudarà?
No ho crec, en hi ha molts i bén protegits.