cielo claro
  • Màx: 12°
  • Mín:

Només 9 de les 300 famílies que han iniciat el tràmit per acollir un nin arriben al final

El tall és tan elevat perquè n’hi ha que necessiten temps per meditar la decisió

54636
Dos infants, aliens a aquesta informació, juguen en un parc infantil. | T. AYUGA

Unes 300 famílies mallorquines han iniciat el tràmit per acollir un menor de manera permanent, mitjançant la Federació d'Entitats d'Atenció a la Infància i Adolescència Balear. Tot i així, només 9 han passat a formar part del banc de Famílies d'Acolliment Permanent de l'IMAS, a banda de 4 famílies més que han iniciat aquest procés.
Aquest elevadíssim tall entre les famílies que desitgen acollir un infant i els que finalment ho assoleixen es deu a la gran transcendència del moment. Des de la Federació expliquen que "les famílies exposen els seus dubtes i pors" i, per tant, es poden fer enrere en qualsevol moment. A més a més, el procés té diverses etapes.

Després del primer contacte, molts pares i mares passen a la segona fase, és a dir, l'entrevista individual, que té com a finalitat ampliar la informació sobre què vol dir esdevenir família d'acollida permanent. Però des de la Federació també aclareixen que altres famílies, posteriorment a aquest contacte, "necessiten temps per meditar aquesta passa tan important o prefereixen decantar-se per un altre tipus d'acollida".

Malgrat que la ràtio d'accoliments i sol·licitants sigui tan baixa, la campanya ha estat un èxit per la Federació. "Que 300 famílies s'hi hagin interessat posa de manifest la sensibilitat de la població illenca cap a uns nins i adolescents que per diversos motius no poden conviure amb la seva família", explica la presidenta de la Federació, Magela Sosa.

Així mateix, Sosa recorda que, des que es va engegar el programa per part de l'IMAS l'any 2006, 107 menors, 9 dels quals han estat acollits enguany, han pogut conviure amb una família de manera permanent. En aquest sentit, l'IMAS ha identificat 17 menors susceptibles de ser acollits per una família permanentment a dia d'avui. La xifra varia depenent de les necessitats dels menors, els quals estan tutelats, fins a aquell moment, per l'Institut Mallorquí d'Afers Socials del Consell de Mallorca.

L'acolliment familiar permanent té com a finalitat oferir als menors un context estable, on puguin desenvolupar les seves habilitats emocionals. Cal destacar, però, que no suposa en cap cas tallar els lligams de l'infant o adolescent amb la seva família biològica, si s'escau. I és que l'acolliment familiar permanent pretén fonamentalment brindar als infants i adolescents un context familiar estable i afavorir un contacte amb els seus pares biològics, ja que s'ha de tenir en compte que aquesta mena d'acolliment està concebut com una alternativa complementària a la família del menor. En el decurs de l'any 2011, la FEIAB s'ha adreçat a 144 entitats repartides entre Palma i la Part Forana per fer-los la presentació de la campanya "Famílies acollidores 2011" amb l'objectiu que coneguin de primera mà el recurs de l'acolliment permanet en família externa.

 

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.