TW
0

La Conselleria de Salut pretén aturar allò que ja considera una hemorràgia: la tudadissa de doblers a la salut pública. Segons els seus càlculs, l'Ib-Salut pateix un deute de 581 milions d'euros i l'acumulació de dèficit no només hauria estat per falta de liquiditat, sinó fruit de dinàmiques errònies "amb les quals cal acabar". Així s'expressava ahir la consellera de Salut, Carmen Castro, en la presentació del Projecte Ib-Salut 2020. Promoció de la salut.

Es tracta d'una estratègia d'optimització de recursos per combatre l'esmentada sangria econòmica. Per tant, els tècnics de Salut han començat localitzant els tres grans punts de tudadissa de doblers a la xarxa. El primer és el malbaratament clínic, causat per les readmissions hospitalàries innecessàries, la mala gestió de la diabetis, les errades mèdiques, les visites innecessàries a urgències, els canvis en el tractament, les infeccions adquirides a l'hospital i la sobreprescripció d'antibiòtics.

La segona gran àrea de sobrescost és l'operacional. S'hi inclou la mala gestió administrativa i la infrautilització de les tecnologies de la informació. Concretament, es dilapiden doblers en el tractament de les peticions, en l'ús infectiu de les TI, en la rotació del personal i en la prescripció de paper. Finalment, es troba la tudadissa de doblers per la conducta dels pacients. Es tracta del sobrecost que s'estalviaria evitant conductes socials negatives per a la salut, com ara el tabac, la mala alimentació (obesitat), el consum excessiu d'alcohol i la no-adherència als tractaments farmacològics. De fet, els tècnics de Salut consideren que un individu amb un alt nombre de factors de risc costa més del doble al sistema que un que en té manco. La Conselleria de Salut, de fet, aplicarà ara els protocols establerts en l'estratègia Projecte Ib-Salut 2020, tot i que encara és un esborrany i rebrà aportacions. També optimitzarà les noves tecnologies per estalviar doblers.