El Consell té a disposició 50 milions d’euros en crèdits

El Pacte deixà préstecs firmats per valor de mig centenar de milions d’euros i just n’havia gastat quatre. Salom afirmà que deuen 58 milions als proveïdors

Salom es reuní divendres amb representants de l'Associació de Constructors de Balears, Dragados, Melchor Mascaró, Agromsa i Vopsa. | Consell

TW
5

Segons Maria Salom, el Consell de Mallorca devia, a l'agost, 329 milions d'euros, 58 milions dels quals eren factures pendents amb els proveïdors. Divendres va dir als representants de les constructores de l'Illa que "en breu" podria començar a pagar-los. De fet, però, el Consell té a disposició devers 50 milions d'euros en crèdits que podria fer servir per pagar-los.

Segons han confirmat a dBalears fonts de l'Executiu anterior, varen deixar crèdits firmats per valor de 54 milions d'euros, dels quals tan sols n'havien fet servir devers quatre. Els altres doblers esperen que el Consell els faci servir des del 2009 i el 2010. Tenen dos anys de carència durant els quals no es paguen interessos, però, pel que fa als doblers del 2009, aquesta carència està a punt d'acabar.

Amb aquests doblers, doncs, es podrien pagar la major part dels 58 milions que Salom deia a l'agost que devien als proveïdors. Cal tenir en compte que els socialistes neguen un deute tan elevat. A l'estiu, els populars comptaven com a deute amb els proveïdors 24 milions d'euros de factures que encara no s'havien tramitat, o sigui, que no es podien pagar perquè no havien arribat a tresoreria.

Divendres, Salom deia als constructors que començaria a pagar així que signàs un préstec de 18,2 milions amb l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) i una línia de confirming per valor de 15 milions. Cal tenir en compte que el crèdit amb l'ICO s'ha pactat amb un interès del 6,5%. El crèdit del 2009 que té a disposició el Consell té un interès per sota del 0,5%. La pregunta és, doncs, per què no fa servir aquests 50 milions per pagar proveïdors.

D'entrada, els doblers d'aquests préstecs haurien de servir per pagar inversions, però el Consell té certificacions d'obres per justificar-los i fa inversions com els plans d'obres i serveis. Segons fonts de l'anterior Executiu del Consell, els podrien fer servir per abonar allò que volguessin. Les mateixes fonts, doncs, aventuren que el Consell es reserva aquests doblers per substituir l'aportació del Govern.

L'Estat paga, cada dia 28 o 29 a les 14.30 en punt del migdia, els vuit milions de la seva aportació mensual per pagar nòmines i la Seguretat Social. El Govern, en canvi, fa mesos que no lliura la seva aportació periòdica. Des de l'Executiu anterior temen que l'equip de José Ramón Bauzá ha fet saber a Maria Salom que continuarà una bona temporada sense pagar-los.  Si fos així, Salom es reservaria aquests 50 milions per mantenir la situació a ratlla uns quants mesos més. El resultat és, però, que a la pràctica els proveïdors del Consell financen el Govern.