Climent Garau, Josep Maria Magrinyà i Francesca Bosch són els fundadors del Grup Blanquerna. L'any 1985, n'organitzaren al monestir de Lluc el primer seminari de debat i reflexió, titulat "A Mallorca i Europa, identitat i progrés". Enguany, l'entitat celebra que ja ha arribat a la vint-i-cinquena edició d'aquestes jornades.
A 87 anys, Garau encara explica com si fos ahir com sorgí el Grup. "Catalunya va ser tot un referent per a mi", i és que ell passà els anys d'estudiant de Farmàcia a Barcelona, on alguna vegada "vaig córrer davant els grisos", recorda. Tanmateix, fou la relació d'amistat de la cunyada, la missionera Adela Blanes, amb mossèn Josep Maria Ballarín allò que propicià que Garau participàs en un encontre de les Joventuts Nacionalistes de Catalunya a Núria.
Aquells dies al santuari l'animaren a crear també a les Illes un espai de debat d'inspiració nacionalista, humanista i progressista. "Estàvem en una situació de nihilisme, d'irresponsabilitat i de falta de conviccions morals" i per aquest motiu crearen l'associació, indica Garau.
Convençut de la defensa del mallorquinisme, cercà l'ajuda del matrimoni format per Josep M. Magrinyà i Francesca Bosch per posar en marxa el Grup, el nom del qual és un homenatge a Ramon Llull. Garau i Magrinyà, aquest darrer nascut a Barcelona, coincidiren de joves a la capital catalana i amb els anys mantingueren una amistat que propicià la col·laboració posterior.
La família Magrinyà-Bosch, vinculada amb l'escoltisme a Mallorca, ajudà a mobilitzar "aquella tropa", rememora Bosch, i Garau fou l'encarregat de cercar els ponents. "Els seminaris sempre eren un espai distès per a la reflexió i el debat i que també s'aprofitava per fer excursions entorn del monestir", comenta la fundadora. El sentiment de catalanitat de Bosch li ve dels padrins catalans, que l'educaren de ben petita. A 82 anys, encara recorda amb emoció el 1986: "Va ser un any molt bo per a tots els valors que defensàvem: va tenir lloc el II Congrés internacional de la llengua catalana i s'aprovà la Llei de normalització lingüística".
Magrinyà explica que allò habitual era que, dies després de les jornades, "Climent sempre trucàs a casa i afirmàs que no tornaria a organitzar res. Ell hi posava moltes expectatives, en les trobades, i no en quedava mai content. Tot i el desànim en algunes ocasions, s'organitzaren encontres cada any". Magrinyà, que té 90 anys, assegura que "tot allò va ser molt bonic".
Durant aquests vint-i-sis anys d'història i un quart de segle de seminaris, aquesta entitat germana de l'Obra Cultural Balear (OCB) ha estat i és un espai de debat i reflexió plural i transversal que, des de posicions crítiques i transformadores, treballa al servei de les Illes i dels Països Catalans.
L'associació continua activa encara ara i amb el mateix esperit dels seus creadors. Precisament avui finalitza el XXV Seminari del Grup Blanquerna, que porta com a títol "Mallorca 2011, final de segle" i en el qual és previst homenatjar els tres fundadors. En l'acte, que serà a les dotze del migdia a l'hotel Magaluf Park, hi intervindran diferents generacions que han passat per l'entitat i es projectarà un audiovisual commemoratiu.
25 anys de debat i reflexió
Climent Garau, Josep M. Magrinyà i Francesca Bosch fundaren fa un quart de segle el Grup Blanquerna
Palma30/10/11 0:00