Els dirigents de la coalició, acompanyats per militants i simpatitzants durant la convenció programàtica.

TW
52

El cap de llista al Congrés dels Diputats per PSM-IV-ExM- EQUO, Miquel Ensenyat, assegurà ahir que "el nostre objectiu és anar a rompre el bipartidisme a Madrid, que ha estat poc útil per a la nostra terra".  El candidat participà en la clausura de la convenció programàtica mantinguda al Centre Flassaders pels econacionalistes per debatre i i aprovar les línies del projecte amb què la formació es presentarà a les eleccions del 20 de novembre. "Crec que aquesta vegada traurem representació", afirmà convençut Ensenyat, perquè "les enquestes donen que hi ha haurà una pluralitat i, per tant, trobarem amics i aliats a la capital de l'Estat".

El número dos a les Corts, David Abril, apuntà que basen la seva proposta en tres eixos: "el benestar de les persones, l'ecologisme i l'autogovern, un punt, aquest darrer, que exigeix una revisió profunda de la democràcia". Abril explicà que per la coalició "el programa és un tipus de contracte amb la ciutadania", que els connecta amb les necessitats de la gent i amb el qual la formació marca el full de ruta que seguiran els seus representants institucionals.

El candidat al Senat per Mallorca, Jaume Català, reclamà "una llei de morositat que castigui a qui no paga, perquè hi ha més de 700.000 factures impagades".  La convenció començà amb els debats per comissions sectorials, en els quals s'estudiaren les aportacions i esmenes presentades pels prop de 500 militants i simpatitzants que hi han participat. Posteriorment, el ple aprovà el text programàtic complet.

La introducció del Manifest programàtic declara que "no seran les mesures del PP i del PSOE les que ens trauran d'on ells mateixos ens han abocat, a la submissió del dictat de potències econòmiques i grans corporacions".  Segons la coalició, els reptes d'avui són "l'atur, l'exclusió social i la manca d'expectatives, no els debats financers". Els nacionalistes estan disposats a "treballar per als qui han estat damnificats i oblidats en aquesta crisi. Volem que la política serveixi per garantir el serveis públics i la justícia social, per redistribuir riquesa, no per contribuir a les desigualtats".

En el document, també denuncien la situació del nostre idioma: "La croada del PP contra la llengua catalana i el tractament que li dispensen les institucions estatals n'amenacen el paper vertebrador i enriquidor que ha de tenir com a llengua i cultura d'un país". I alerten que la poden convertir en "un element de segregació".