Els ciutadans de les Illes Balears són dels més abstencionistes de la Unió Europea, aquesta és una de les conclusions de la tesi doctoral de l'investigador Gonzalo Adán. L'estudi El abstencionismo electoral en la Comunidad Autónoma de las Illes Balears. Un estudio autonómico comparado sobre las pautas históricas, motivacionales, políticas y socioestructurales, fou defensat pel seu autor davant un tribunal de la Universitat de les Illes Balears (UIB). El també director de l'Institut Balear d'Estudis Socials conclou que aquesta situació es deu al fet que "hi ha sis pautes que convergeixen en la nostra comunitat: identitària, física, estratègica, política, socioeconòmica i sociogeogràfica".
Sobre la "identitària", Adán apunta que els ciutadans de l'Arxipèlag no se senten identificats amb institucions com el Govern balear o el Consell. Amb relació a la "física", es basa en el fet que la dispersió en diferents illes de la Comunitat difícilment genera als ciutadans un sentiment d'inclusió a un col·lectiu territorial. En el vessant "estratègic" diu que els Balears són "més antisistema" i més "estrategues", perquè saben percebre millor les conseqüències del seu vot. Per això, sovint consideren estratègic el fet de no votar.
En l'apartat "polític", les Balears tenen moltes opcions polítiques, cosa que fomenta l'abstenció. La por de futurs pactes polítics "estranys" fa que els balears no votin. La sisena pauta, la "socioeconòmica", ve determinada per la importància del sector serveis a les Illes i, per tant, per una alta mobilitat laboral, que fa difícil la implicació en política dels ciutadans. Finalment, la pauta "sociogeogràfica" és la que estableix que als municipis més petits sempre hi hagi més participació, cosa que no passa aquí, ja que els municipis són extensos, això suposa un major anonimat i, per tant, més abstenció.
Sobre quina participació preveu que hi haurà a les pròximes eleccions generals del 20 de novembre, Adán creu que "les Balears tornaran a ser una de les comunitats amb menor participació". Segons l'expert, "totes les causes socioestructurals que fan que hi hagi abstencionisme aquí, no canvien de sobte".
4 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Interessant estudi tendenciós de la persona responsable de la desgraciada campanya d' en Matas al 2007 CON-FIANZA. Així els hi va anar...
i els que creguin amb els aprofitats del PSM que llegeixin amb qui s'han associat... http://tecnacio.blogspot.com/2011/10/equofeixistes.html
Quan això canviï, ha de ser per anar a votar una força centrada aquí, defensora dels interessos de les Illes Balears, ni dreta-ni esquerra espanyola sinó centre insular balear i no anticatalanista. Si no, continuarem igual: un pp o un psoE servidors dels interessos espanyols (la majoria de vegades contraris als de les Illes Balears) i uns partits nostrats que malgasten la representació que treuen donant, a canvi de quatre cadires i poca cosa més, la majoria a un d'aquests dos partits d'obediència espanyola.
Potser és que no hi hagi ningú a qui votar. Fins que no hi hagi en qui confiar, seguirem igual.