El TSJIB no homologa a una estudiant el català de Batxillerat amb el nivell C
La sentència diu que no ha completat el pla d'estudis que estableix les hores de classe de llengua i literatura catalanes
Façana del Bellver International College, on l'exestudiant cursà Primària i primer i segon de Secundària. | ULTIMA HORA
Neguen l'homologació dels estudis de català de Batxillerat a una antiga alumna del col·legi Lluís Vives que en volia aconseguir el nivell C. En la sentència, el TSJIB afirma que la demandant "no ha cobert per complert el pla d'estudis regulat, en el qual s'estableix el nombre d'hores d'ensenyament de les assignatures de llengua i literatura catalanes i les àrees d'Educació Secundària Obligatòria en català". El nivell B però, sí que se l'hi han reconegut, atès que ha aprovat les proves d'accés a la UIB.
La Sala Contenciosa Administrativa desestima, així, el recurs formulat per ella contra una decisió de l'exdirectora general de l'Administració, Ordenació i Inspecció Educativa, que el 2008 donà la raó al cap de Servei d'Ensenyament de Català i la negà a l'exalumna. Aquest exalt càrrec de l'ensenyament li havia denegat la sol·licitud d'homologació.
La recurrent cursà tota l'etapa de Primària i primer i segon de Secundària al Bellver International College segons el pla acadèmic del Regne Unit. En aquest període, no va veure els continguts de llengua catalana exigits en el pla d'estudis ni en va fer les hores corresponents. En canvi, per a tercer i quart de Secundària i primer i segon de Batxillerat es matriculà al col·legi Lluís Vives, on "seguí el pla d'estudis d'Espanya a la Comunitat Autònoma".
Per agost de 2008, sol·licità al Govern balear que li homologàs els coneixements de català de Batxillerat amb el nivell corresponent dels certificats de la Direcció General de Política Lingüística. Al cap de tres dies, l'Administració li denegà la petició perquè no havia cursat l'assignatura de llengua catalana de manera oficial al llarg de tota l'Educació Secundària, atès que ni a Primària ni en el primer cicle d'ESO no es va atenir al decret abans mencionat.
També a Illes Balears
- Intolerable: À Punt contracta un col·laborador que celebra la mort d'Ovidi Montllor
- Fan una crida a no adquirir productes d’Israel, com els comercialitzats per Illa Camp o Agromart
- El Triatló de Portocolom amaga el català
- El temporal deixa imatges espectaculars a Mallorca: caps de fibló a la badia de Palma i calabruixada a Puigpunyent
- L’organització juvenil Nosaltres sols! visibilitza l’arraconament del català a Calvià
5 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Anau amb compte amb aquests articles, vigilau molt, que fa por: "El nivell B però, sí que se l'hi han reconegut"... A més, el contingut de la notícia, vestit amb aquesta redacció, convida a la reflexió...
Hi ha privades (i concertades)que preparen bé també el català i públiques que gens... No espot generalitzar d'aquesta manera plena de prejudici. Falta a la realitat.
La única solució al "problema" dels nviells de català és modificar l'Estatut i fer que el coneixement delcatalà sigui obligatori per a tothom que visqui a les Illes Balears. Sinó, mai eliminarem aquests nivells que provoquen la sensació "d'imposició".
Una bona part dels alumnes que aproven el Batxiller no es mereixen més que el nivell A, per desgràcia. I no vull pensar com aproven a les escoles privades on es regalen notes i el català només l'ensenyen per imperatiu legal. El sistema no funciona, això és evident i resulta injust per a la gent que s'ha esforçat a preparar un examen i l'ha aprovat.
Aquí el ca i el moix acabats d'arribar a l'illa volen un certificat oficial de coneixements orals i escrits de llengua catalana... sense fer el que s'ha de fer per tenir-lo. Llavors, pretenen passar davant els que han seguit les passes reglades per tenir-lo. No a aquesta injustícia. No a deixar desprotegida la gent aquí i la que hi està de ver arrelada. A tot el món, els immigrants fan un esforç per adaptar-se a la societat receptora. Mos hem de fer respectar.