El TSJIB no homologa a una estudiant el català de Batxillerat amb el nivell C

La sentència diu que no ha completat el pla d'estudis que estableix les hores de classe de llengua i literatura catalanes

Façana del Bellver International College, on l'exestudiant cursà Primària i primer i segon de Secundària. | ULTIMA HORA

TW
5

Neguen l'homologació dels estudis de català de Batxillerat a una antiga alumna del col·legi Lluís Vives que en volia aconseguir el nivell C. En la sentència, el TSJIB afirma que la demandant "no ha cobert per complert el pla d'estudis regulat, en el qual s'estableix el nombre d'hores d'ensenyament de les assignatures de llengua i literatura catalanes i les àrees d'Educació Secundària Obligatòria en català". El nivell B però, sí que se l'hi han reconegut, atès que ha aprovat les proves d'accés a la UIB.
La Sala Contenciosa Administrativa desestima, així, el recurs formulat per ella contra una decisió de l'exdirectora general de l'Administració, Ordenació i Inspecció Educativa, que el 2008 donà la raó al cap de Servei d'Ensenyament de Català i la negà a l'exalumna. Aquest exalt càrrec de l'ensenyament li havia denegat la sol·licitud d'homologació.

La recurrent cursà tota l'etapa de Primària i primer i segon de Secundària al Bellver International College segons el pla acadèmic del Regne Unit. En aquest període, no va veure els continguts de llengua catalana exigits en el pla d'estudis ni en va fer les hores corresponents. En canvi, per a tercer i quart de Secundària i primer i segon de Batxillerat es matriculà al col·legi Lluís Vives, on "seguí el pla d'estudis d'Espanya a la Comunitat Autònoma".

Per agost de 2008, sol·licità al Govern balear que li homologàs els coneixements de català de Batxillerat amb el nivell corresponent dels certificats de la Direcció General de Política Lingüística. Al cap de tres dies, l'Administració li denegà la petició perquè no havia cursat l'assignatura de llengua catalana de manera oficial al llarg de tota l'Educació Secundària, atès que ni a Primària ni en el primer cicle d'ESO no es va atenir al decret abans mencionat.

Un cas anàleg i un error

La dona formulà llavors un recurs contra aquesta resolució en el qual concretà que demanava l'homogació amb el nivell C. L'escrit assenyalava que existia un cas anàleg, en el qual també s'havia refusat la sol·licitud i després s'havia atorgat el dit certificat en un recurs de reposició com el que ella presentava. També hi consignava, com a dada significativa, que en la Selectivitat havia aprovat l'examen de català amb un 5,5.

Per octubre de 2008 es desestimà el recurs i quedà exhaurida la via administrativa. Aleshores, "la controvèrsia s'instal·là en aquesta seu", indicà el magistrat ponent. El document del Tribunal assenyala que la Comunitat se n'assabentà per febrer de 2009 i que llavors reaccionà. L'Administració va mantenir que no tenia dret a obtenir el nivell que sol·licitava, el C, tot i que se li reconeix el B per haver superat les proves d'accés a la UIB.

Una nova demanda posterior de l'exalumna amb data de juny de 2010 declara, però, que el que es pretén és el nivell C i s'hi esgrimeix que hi té dret perquè ja es donà una situació equiparable, a la qual s'havia referit amb anterioritat. Llavors, l'Administració envià un informe emès pel cap de Servei d'Ensenyament del Català, el 10 de setembre de 2010, en el qual primer "s'accepta que es tractàs d'un cas anàleg", però després s'addueix que fou fruit d'un error, d'"una confusió informàtica". El text anunciava que "immediatament s'emprendran actuacions per esmenar l'error" i recordava que en cap dels dos casos no es compleixen els requisits establerts per a l'homologació esmentada.