TW
18

Gairebé 4.000 ciutadans es manifestaren ahir pel centre de Palma atenent a la crida dels sindicats CCOO, UGT i STEI-i, amb motiu de la Jornada mundial del treball decent. Tot i que es tractava d'una manifestació en defensa dels drets dels treballadors de tots els àmbits laborals, el cert és que els darrers anuncis de retallades en l'àmbit educatiu animaren centenars de docents a sortir al carrer.

La manifestació, encapçalada per una pancarta amb el lema "El treball decent no és un privilegi. La feina i les persones, abans que res", transcorregué sense incidents des de la plaça d'Espanya, d'on partí passades les set de l'horabaixa, fins a la plaça de Cort. Un cop davant l'Ajuntament, els secretaris generals dels tres sindicats animaren els ciutadans a defensar els seus drets, l'estat del benestar, els serveis públics i, en definitiva, "totes les conquestes democràtiques", resumí la secretària general de CCOO, Katiana Vicens. Durant tot el recorregut, Tambors per la Pau animaren els manifestants amb el seu ritme.

El secretari general d'UGT, Lorenzo Bravo, apuntà que l'acte d'ahir "té més sentit que els d'altres anys perquè, a més de solidaritzar-se amb altres països on no hi ha un treball decent, és una protesta pels passos enrere que s'estan fent en matèria laboral a tot l'Estat".

El secretari general de l'STEI-i, Biel Caldentey, explicà que "tot allò que està succeint durà la privatització dels serveis públics al darrere". Caldentey assegurà que "no som en una lluita sindical, sinó en una lluita social".
"T'ho pos en castellà perquè ho entenguis, Bauzá", "Si falten doblers és perquè sobren polítics ineptes!" i "Manco assessors i més professors" foren alguns dels nombrosos lemes que es pogueren llegir a les pancartes dels manifestants.

A part dels sindicats convocats, també hi hagué representació d'ANPE, del SEPC, de l'Esquerra Independent de Mallorca, d'Escoles Mallorquines i de la Federació Autònoma d'Associacions d'Estudiants de les Illes Balears.
A més a més, alguns polítics s'uniren a la manifestació, com per exemple els de la coalició de PSM-ExM-IV Biel Barceló, Toni Verger i Nanda Ramón; d'Esquerra Unida, Eberhard Grosske i Manel Carmona; i d'Esquerra Illes, Joan Lladó.

Assemblea contra les retallades a la UIB

El Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) celebrà ahir la primera assemblea de la comunitat universitària de la UIB. Segons el portaveu del SEPC, Àlvar Hervalejo, la intenció del sindicat és poder lluitar contra les retallades que s'estan produint a la universitat "a través d'un òrgan més representatiu i efectiu que no pas el del consell d'estudiants".

La pròxima trobada serà dijous vinent a les 14 hores al propileu del Campus de Palma. Els seus objectius són "lluitar contra les retallades que ja s'estan produint a la UIB, com ara l'eliminació del bus circular i la supressió, el cap de setmana, del servei de biblioteques". També volen consolidar el fet assembleari, que recuperen de nou davant la greu situació econòmica que pateix la UIB. L'última vegada que el sistema assembleari es posà en marxa entre els alumnes fou per lluitar contra l'aprovació del Pla Bolonya a la universitat.