Imatge del setembre del 2007, quan el procés d'adjudicació de places de mestres i professors encara no era via telemàtica. | J. Socies - J. J. S.
Si algú creia que les retallades als empleats públics s'havien acabat, s'equivocava. El Govern aprovà ahir una bateria de mesures que inclouen noves retallades i que afectaran les nòmines de funcionaris. A partir de la setmana que ve, l'Administració autonòmica no pagarà més hores extres ni complements de productivitat als seus treballadors. A més, deixarà de contractar funcionaris interins i empleats laborals. Les mesures, que tenen excepcions, es mantindran fins a final de l'any 2012 i també inclouen l'eliminació, ja anunciada, de tots els alliberats sindicals institucionals -89- de l'Administració autonòmica.
Després del Consell de Govern, el portaveu, Rafel Bosch, i el conseller d'Administracions Públiques, Simó Gornés, justificaren les mesures per la "greu situació econòmica de la Comunitat" i defensaren que serviran per reduir el dèficit públic i estalviar doblers, tot i que no saberen quantificar l'abast d'aquest estalvi.
La suspensió, a partir d'ara, de la contractació de personal funcionari interí i de personal laboral, afectarà no només la mateixa Administració sinó també als seus organismes autònoms i la resta d'ens del sector públic autonòmic. El Govern deixà clar ahir que, per ara, no es farà fora cap funcionari interí.
A més de no contractar més interins ni laborals, tampoc no es prorrogaran els contractes de funcionaris adscrits a programes temporals (excepte si aquests són fruit de convenis amb altres administracions, que financiïn completament el programa)o que havien estat nomenats per atendre necessitats urgents. Només es preveuen excepcions en casos en què la suspensió de la contractació provoqui un greu perjudici en la prestació de serveis essencials.
Pel que fa al personal docent i sanitari, els consellers corresponents hauran de proposar abans d'un mes una reordenació interna amb mesures equivalents per a aquests col·lectius. Una altra mesura d'abast és la de no concedir el complement de productivitat i les hores extres als funcionaris o laborals de la Comunitat i empreses públiques.
Aquests plusos es paguen puntualment en funció de les puntes de feina, i tant pot ser que un mes no existeixin com que pugin arribar a ser de 3.000 euros en un mes per a determinats empleats. Ara, cada conselleria haurà de reorganitzar el seu personal perquè les feines es facin en horari laboral. Les que es facin fora d'aquest horari, es compensaran amb temps de descans.
En el cas dels laborals, les hores extres només podran ser remunerades al personal adscrit al Gabinet de la Presidència i al personal que presta servei a Marivent. En el cas de les empreses públiques, es dónen 15 dies per adaptar les mesures al seu personal.
Pel que fa als funcionaris, queden exclosos de la mesura els que estan en funcions d'extinció d'incendis, els tècnics d'emergències, el personal de protocol i relacions públiques del Gabinet de Presidència i els xofers del president i els consellers. En 15 dies s'haurà decidit com afectarà la mesura al personal docent i sanitari.
Finalment, el Govern fa efectiva l'eliminació dels 89 alliberats sindicals institucionals que tenia l'Administració autonòmica. La mesura suposarà un estalvi de 3,1 milions. Segons el Govern, els sindicats encara tindran més de 200 alliberats a l'Administració, però els responsables de l'Executiu no aclariren si ho són a jornada completa.
Precisament ahir, abans que es fessin públiques les noves retallades, el president del Govern, José Ramón Bauzá, es va reunir breument al Consolat amb els principals líders sindicals, que li feren arribar el seu malestar per l'eliminació d'alliberats i l'advertiren que s'enfrontarà a una "tardor calenta" de mobilitzacions i a "tres anys de conflictivitat permanent" al carrer si continua aplicant mesures d'ajusts sense negociar.
El president es va comprometre amb els sindicats a reunir-se amb ells la setmana que ve per "intentar apropar posicionaments". En les reunions, en què participaran diversos consellers, no es tirarà enrere l'eliminació dels 89 alliberats, sinó que es negociarà com aplicar els credits horaris que pertoquen als sindicalistes. Els sindicats han advertit que poden exigir més hores sindicals de les que ara aprofiten i han amenaçat, fins i tot, de col·lapsar l'Administració.
A tot això, el conseller Gornés advertí que els sindicats estan fent una interpretació de les normes al seu favor i esperà que "a poc a poc, l'aigua torni al solc". "La nostra intenció no és crear més conflictivitat" i "aquestes mesures es prenen a pesar nostre i per una situació econòmica molt greu", sentencià. Bosch afegí que les mesures preses no són per retallar drets socials, sinó per "salvar-los".
Després de la reunió, la líder de CCOO, Katiana Vicens, criticà "la manca absoluta de diàleg social" del Govern i advertí que no els deixa "altra sortida que la mobilització". Des de l'Stei-i, s'advertí que la no-contractació d'interins i laborals suposa començar a desmantellar serveis públics perquè, en no cobrir-se les baixes, els serveis es precaritzaran.
34 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Ets interins fan falta a totes ses administracions, per baixes de maternitat, malalties de llarga durada, etc. Hauran de rectificar
nomes tenim el que em volgut, no voliem PP, pues jes,PP. I segur que encara sera pitjor. No ni haura diners per pagar tanta prestacio pels nous aturats que vendran de l'administracio publica. Els empresaris guanyaran mes i els traballadors les passarem molt negres. Molta sort a tots!
Just per començar, si es prenguessin mesures de bon de veres per fer surgir l'economia submergida (devers el 20% del PIB), no crec que hagués fet falta ni rebaixar sous dels empleats públics, ni congelar pensions, ni retallades sanitàries, ni retallades en educació, etc. A més, a poc a poc s'haurien d'anar eliminant els privilegis del sistema bancari (dic a poc a poc, perquè si ho féssim de cop potser l'economia se n'aniria en orris tot d'una) Però res d'això es durà a terme, perquè els governants fan el que els resulta més fàcil: pegar una estreta als que ja mos tenen agafats pels co*ons.
Pere: A Grecia el dèficit el crearen ses ajudes als bancs i els politics corruptes i el mateix que ha passat aquí. No és de rebut que paguin ses families els deutes d´uns cobdicciosos malalts.A més, dubto que aquestes retallades servesquin per rès. Es que seria realment eficient seria que tornassin tot el que han robat, i que els jutges i fiscals col.laborassin en la Democràcia, en lloc de mirar cap un altre costat mentres ells s´en van pel pati de darrera.
Aixo o Grecia. ¿No sereu tan ases per preferir lo segon? Y a mes ¿De qui es la culpa, del que ho fet malament o de qui ho vol arreglar?
I ens diran que no volen cobrar l'impost de patrimoni quina barra.
Un petit aclariment Xim, evidentment veig que ho tens clar, les hores productives, les de debò, les que s'han de currar de bon de veres, està clar que les ha de fer algú que serveixi, i normalment acostumen a ser els "pringats", i els que desgraciadament tenen molts deutes...les hores extres de "bon preu" són les que fan sempre els mateixos enxufats Moltes gràcies Xim per el teu incís
aquest govern només crea atur, malestar, retalls, no na feta ni una a s´enandret es un vertader desastre, només ens dura coses dolentes a tots, a veura si ens unim tots i a les urnes nigú els vote. Son uns autentic dictadors, només fan mal i nosaltes no els importam res, per favor obriu els ulls. Només ens duran miseria i penuria ja veureu lo malament que heu pasarem, aixi no es pot permetre.
Ep Joanet! T'he agafat la idea, però no t'has expressat gens be. Les Hores Extres sempre les fan els mateixos pringats, cosa que fa que les coses funcionin sense que ningú (o molt poca gent) se n'adoni. Però les "hores extres", per altra part i com molt bé dius sempre les cobren els mateixos, que es pengen les medalles.
Voldria aclarir que al meu anterior comentari no vull atacar en cap moment a cap funcionari , la meva intenció és, denunciar un fet que es dóna massa sovint dins l'Administració, i que ajuda a mantenir la fòbia contra els funcionaris. Què evidentment ja els hi va bé a alguns polítics sense escrupols, perquè així troben sempre una divisió necessària dins els distints departaments...recordau aquell famós "divideix per guanyar"?...i així també poden projectar les culpes la seva nefasta gestió damunt algú