Després del frec a frec, Armengol i Bauzá conversaren als passadissos del Parlament. | Ferran Aguiló - J. Torres.

TW
6

El primer ple del nou període de sessions al Parlament serví ahir per fer balanç dels cent primers dies de Govern de José Ramón Bauzá. L'oposició li recordà el seu anunci: que la lluita contra l'atur seria per a ell una obsessió. I li va retreure que a l'agost s'ha incrementat la desocupació i que les retallades de l'Executiu contribueixen a generar-ne encara més. "L'ocupació que fa falta no la pot ni l'ha de crear l'Administració pública", reconegué ara Bauzá. "Nosaltres som aquí per generar confiança", sentencià.

Tanmateix, la situació més sorprenent del ple es visqué en la darrera pregunta a l'Executiu. La formulà la portaveu socialista, Francina Armengol, i la dirigí al president Bauzá. "Quines mesures ha pres el seu Govern en aquests cent dies per reactivar l'economia de les Illes Balears?". Bauzá i el vicepresident econòmic, Pep Ignasi Aguiló, es miraren i es tornaren a mirar sorpresos, sense saber què fer, mentre s'incrementava el rum-rum a la bancada de l'oposició, que constatava com cap dels dos no tenia la resposta preparada.

Finalment, s'aixecà Aguiló i, sense papers, contestà: "Hem fet moltíssimes coses". Així, parlà d'un canvi d'orientació en política econòmica, on el sector públic cedeix protagonisme al privat, de l'elaboració d'un "full de ruta" o de la reducció de l'Administració.

El PSOE l'aplaudí fent befa. "Vaig dir que el Govern era fluix i em vaig quedar curta", sentencià la seva portaveu, Francina Armengol, qui recalcà que el president o no volia contestar o no sabia contestar. A més, va retreure a l'Executiu que no aprovi el pressupost, que faci declaracions "alarmistes", que no obtingui el crèdit dels bancs, que no pagui els proveïdors, que renunciï a 300 milions de Madrid i que acomiadi 400 interins d'Educació.

"L'Administració autonòmica és l'empresa de tot Balears que més atur genera; aquesta és la realitat en la qual ens ha ficat, senyor Bauzá", afirmà la socialista. "Ja és hora que faci alguna cosa per solucionar els problemes de les Illes". El president sí que havia contestat la primera pregunta d'Armengol i ho féu per reiterar que està en contra d'aplicar l'impost de patrimoni, que considerà "electoralista". Amb tot, no aclarí si l'aplicarà. També respongué al portaveu del PSM, Biel Barceló, amb qui coincidí a valorar com a negatiu l'increment de l'atur.

"Ni tan sols una temporada turística extraordinària ha servit per millorar la situació", advertí el nacionalista, qui també criticà que el Govern no genera confiança i no crea feina quan renuncia a inversions com les del tren, quan no paga els proveïdors o quan retalla en Educació. Bauzá li va contestar que la "mala gestió" dels seus antecessors (PSOE i PSM) fa que manqui confiança i provoca l'increment de la desocupació. Per contrarestar-ho, anuncià que generarà seguretat jurídica per afavorir inversions i obtenir crèdit.

En el ple, la consellera de Salut, Carmen Castro, i l'antecessor Vicenç Thomàs, protagonitzaren un intens frec a frec i s'acusaren mútuament de dur a terme retallades en les prestacions sanitàries. La responsable actual recalcà que cap prestació sanitària no es veurà afectada per les retallades i Thomàs li recordà que el Pla d'ajust les preveu. En el debat, l'oposició es queixà reiteradament perquè el PP fa més preguntes en el torn de control al Govern. "Tapen la veu als que discrepen", denuncià Armengol.

Ok al decret llei de l'emprenedor

El Parlament validà ahir el decret llei de suport a l'emprendor amb els únics vots a favor del PP, que té una majoria sobrada, i les crítiques de l'esquerra, que s'acabà abstenint-ne. Només una diputada del PP votà en contra de la llei per error. La norma, que ja està en vigor, es tramitarà ara com a projecte de llei perquè se'n pugui modificar el redactat. De fet, aquesta fou una de les peticions que feren els diputats d'esquerres durant el debat, on sobretot qüestionaren la manca de concreció del redactat, que just inclogui declaracions d'intencions i que no vagi acompanyada d'una memòria econòmica.

"Decebedor" fou un qualificatiu que repetiren. Els populars, en canvi, defensaren la seva amplitud com un avantatge i justificaren la manca de previsió econòmica per la "crítica" situació de les finances públiques. Així mateix, justificaren la desaparició del redactat d'un dels principals compromisos assumits pel PP en campanya: el de pagar els petits proveïdors en menys de 25 dies. "El Govern voldria confirmar el pagament a 25 dies, però en la situació que han deixat no és possible", indicà el diputat Francisco Mercadal, qui defensà que la llei suposa "escurçar el camí per sortir de la crisi".

Canvi en la Llei de la dona

Finalment, s'aprovà a instàncies del PSM-IV-E una modificació d'un article de la Llei de la dona que suposava bonificar més els partits per les dones que obtenien escó, perquè entrava en contradicció amb la Llei cremallera, que obliga a situar alternats dones i homes a les candidatures. La modificació fou aprovada per unanimitat.