Estampa d'una protesta sindical al passeig del Born l'hivern de 2009. en contra de les primeres retalladas. | Jaume Lladó
La retallada als sindicats no crearà llocs de feina, sinó que en destruirà unes desenes. Així ho reconeixia ahir el conseller d'Administració Pública, Simó Gornés, qui afegí que no havia estat "una decisió fàcil de prendre", però sí "del tot necessària". La Conselleria, de fet, assumí des del principi que eliminant representants sindicals es perdrien ocupacions, ja que aquests han de tornar ara a les seves places, que en la majoria de casos cobrien interins. Tot i així, Gornés matisà que els llocs s'han cobert per interins, però també per personal funcionarial amb plaça. "Per tant, alguns podran ser reabsorbits per l'Administració i d'altres, no". Els sindicats xifraren ahir en uns 70 els interins que perdran la feina.
Amb aquesta mesura, a més a més, el conseller d'Administració Pública estima que s'estalviaran uns tres milions anuals. Els sindicats, però, qüestionaren la veracitat d'aquesta xifra. Antoni Baos, membre del consell escolar de les Illes Balears per CCOO, assegurava: "Els comptes no estaran gaire més bé, perquè els alliberats tenim plaça fixa i continaurem cobrant igualment". El sindicalista, a més a més, acusava: "La conseqüència negativa és que ja no hi haurà alliberats sindicals per fer feina diària i assistir a les reunions de les meses sectorials, on es negocien els convenis".
Gornés, tanmateix, rebutjà frontalment aquest escenari. "A la Comunitat quedaran devers 230 delegats sindicals que podran continuar fent feina. Una altra cosa és que no hi estiguin full time, com fins ara, però si volen acumular hores entorn d'una persona ho poden fer i així alliberar-la". I avisà els sindicalistes: "No val dir que només tenen hores a temps parcial. Que cerquin fórmules per anar a les meses de negociació". Aquesta línia fou seguida per la plana major dels consellers que ahir es referiren a l'assumpte. El conseller d'Economia, Josep Ignasi Aguiló, assegurà que no veu cap impediment perquè els sindicats continuïn amb l'acció sindical. "Ho poden fer perfectament, tot i disposar de menys efectius i doblers", afirmà el conseller Aguiló davant els micròfons de RNE.
Aguiló també féu una més que curiosa justificació del retorn dels alliberats als llocs de feina. "Entre els alliberats hi ha persones altament qualificades i, per tant, necessàries per a l'Administració". Així mateix, el portaveu del Govern i conseller d'Educació, Rafel Bosch, confià que les supressions no afectin les relacions amb els sindicats. "Volem mantenir els canals de comunicació oberts i trobar-nos a les meses de negociació amb ells", declarà.
Alguns sindicats ja han anunciat que trenquen les relacions institucionals amb el Govern balear. Aurelio Martínez, portaveu d'UGT-Funció Pública, advertia que "si l'Executiu ens lapida, nosaltres hi trencam tots els ponts".
Tot i així, Bosch intentà suavitzar l'ambient. "Sabem que és una mesura impopular, però és a causa de la crisi econòmica". El president de Govern, José Ramón Bauzá, insistí que "tothom, i des de tots els sectors, ha de contribuir al pla d'ajust". De fet, deixà entreveure que en breu donaran a conèixer més retallades en dues de les tres principals cames de l'Estat del benestar: sanitat i educació. Des de l'Executiu indicaren que aquestes mesures s'aplicaran "de manera imminent". Si no hi ha cap novetat, la mesura serà aprovada al Consell de Govern de divendres de la setmana que ve.
De fet, no hi ha marge per a la sorpresa, ja que la mesura gaudeix d'una sòlida base jurídica. Segons Laureano Arquero, advocat laboralista, "des d'una perspectiva legal, els sindicats no hi tenen res a fer, ja que el Govern no toca ni la Llei orgànica de llibertat sindical ni l'Estatut dels Treballadors". Per tant, conclou el misser, "només els queda agafar una rabiada o protestar".
28 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
La llei de funció pública ja ho contempla, un interí ha de partir quan retorna el titular de la plaça, sempre ha estat així. I també cal recordar als càrrecs de confiança dels partits polítics, que tenen feina només que per la temporada que estigui en el càrrec la persona que els col·loca. O sigui entran amb en "Pere" i s'en van quan en "Pere" cessa.
A Miquel Rosselló: te n'has deixat la propera maniobra: fora TV3!! I sinó, com diu l'engominat, "tiempo al tiempo"...
I això que havia d´acabar amb s´atur. Deu esser que ho deixa per després de ses eleccións general. No ho creuen?.
Hola Antoni Soler, ho tornaré a dir per segona vegada en dos dies, JO NO SOM CAP POLÍTIC!. Es més, no se ni qui es aquest home.
"no hi haurà alliberats sindicals per fer feina diària"...sic.. Que us penseu que som idiòtes noltros? Al meu "meu delegat" sols el veig cada 4 anys, quan ve i diu -Hola, company, com estàs? i em regala un boli i cossiol i em recorda que l´he de votar. Els sindicats són imprescindibles per defensar als traballadors enfront patronals i demés institucions, totalment d´acord, però el sindicalisme a l´espanyola que s´està fent aqui era insostenible. S´ha convertit en un cau de "vagos" sense precedents. Ho veig cada dia. En conec un d´alliberat....el seu tema de conversació preferit quan el veig?....."joer tio, me da hasta vergüenza, pero esta semana no he trabajado ni dos dias", això és 100% real i textual.
Si jo fos president el vos baizaria un deu per cent més a n'es sou.Per vagos. I en Xisco Mas no va tan malament.
No sé si ja s'ha plantejat aquí, però com dimonis cobreixen amb interins si les places no estan vacants? Els alliberats simplement estan eximits de les seves obligacions de feina però segueixen cobrant de l'Administració i no abandonen la relació laboral o funcionarial.
I això, no ho podien fer abans d'assignar plaça als interins, si és que era necessari fer-ho, clar, ja que primer s'haurien de baixar més el sou els propis polítics... És a dir, a finals de juliol assignen plaça als interins (en el cas dels professors), que com sabem accedeixen a la plaça per ordre de puntuació, i ara els diuen que se'n van al carrer? Al·lucinant. Per cert, tota aquesta gent que critica els interins, hauria de tenir en compte que professionals de primera com el seu metge, infermer o professor dels seus fills, és interí, i que per això no deixa de ser un bon professional. És més, no ha aconseguit la seva plaça a dit, ni per tenir un conegut a l'empresa, ni per ser germà de ningú, sinó per mèrits propis (cursos, experiència, nota de la carrera, etc), puntuats i ordenats en una llista pública. És a dir, que no han tengut bo per entrar sinó que s'han guanyat el seu lloc de feina a pols.
Idò a mem que faran ara els sindicats per salvar de l'atur a tots aquests interins. Conec molts de casos en què els sindicats no han fet RES davant gent que se queda sense feina. Ara bé, a l'hora de convocar vages per qualsevol xuminada s'hi apunten tots els representants sindicals, que cobren per fer el capdefava amb una bandera i un "pito". N'estic ben content d'haver-me donat de baixa d'una d'aquestes associacions inútils; el que més greu me sap és haver pagat durant anys la quota "revolucionària" com un imbècil. Sabeu que vos dic, que si suprimissin tots els sindicats d'aquest puto país, ni ho notaríem.
l'STEI hauria de separar-se d'aquests dos sindicats venuts, CCOO i UGT. i de manera urgent