Protesta dels sindicats a favor de la sanitat pública, l'any passat davant la seu del Parlament de les Illes. | Miquel Àngel Canals - M.À.Cañellas

TW
27

L'Executiu de José Ramón Bauzá comença la retallada amb els sindicats. El Consell de Govern eliminarà d'aquí a deu dies 89 alliberats sindicals dels 310 que hi ha a l'Administració autonòmica i reduirà hores a altres delegats, suprimirà els fons d'acció sindical, subvencions per 204.495 euros anuals, i llevarà els quatre locals per a ús exclusiu de sindicats, que seran agrupats en un. La Direcció General de Funció Pública informà ahir els representants sindicals de les noves mesures restrictives, que justifica per la greu situació econòmica de la Comunitat i que, a la pràctica, suposen deixar en suspens l'acord d'acció sindical que signà l'Executiu de Jaume Matas l'any 2006 amb els sindicats UGT, CCOO, Stei-I i Cemsatse (després s'hi afegiren USO, ANPE, CSIF i SAE). La intenció del Govern és suspendre tot allò que suposi un increment sobre els mínims fixats per llei.

La decisió eliminarà un terç dels alliberats sindicals autonòmics, personal de l'Administració que continua cobrant el sou però que es dedica a tasques sindicals. Concretament, desapareix la figura de l'alliberat sindical institucional, que eren els que concedia l'Executiu perquè representassin els sindicats en òrgans de diàleg. Eren 89, 31 dels quals eren de l'àmbit sanitari, 34 d'educació i la resta de serveis generals. Així les coses, ara només quedaran els 221 alliberats que tenen els sindicats per crèdits d'hores; és a dir, els qui acumulen hores de representació sindical cedides pels companys. Tanmateix, també aquests rebran perquè el Govern eliminarà els crèdits horaris (hores que se cedien als sindicats) que estiguin per sobre dels mínims fixats per llei.

Pel que fa als ajuts, s'eliminaran els fons d'acció sindical, que suposen 68.906 euros anuals per a les organitzacions amb representació en l'àmbit funcionarial a l'ensenyament, 68.906 a les de l'àmbit sanitari, 40.610 a les de serveis generals i 27.073 a les que tenen representació en l'àmbit laboral de la CAIB. La decisió de l'Executiu no caigué gens bé entre els sindicats, els representants dels quals no pogueren fer res més que queixar-se amargament. Katiana Vicens, secretària general de CCOO, assegurà: "Ens han dit que es carreguen l'acord i au. No hi ha possibilitat de negociació". Aurelio Martínez, portaveu de Funció Pública d'UGT, assegurava: "Ens estan lapidant, liquidant". Ara bé, anuncià que UGT "trenca des d'ara mateix les relacions institucionals amb el Govern". Finalment, el portaveu de Cemsatse, Isidro Torres, ironitzà que "només falta que tornin a instaurar els sindicats verticals". I rebutja la criminalització dels sindicats: "Ara serem els que mataren Kennedy!"