TW
12

"La precarietat actual de la situació econòmica de Serveis Ferroviaris de Mallorca (SFM) motiva la necessitat d'obtenir recursos econòmics que permetin atendre'n les despeses operatives". D'aquesta manera justifica l'Executiu la decisió, aprovada ahir pel Consell de Govern, de treure a subhasta béns immobles d'aquesta empresa pública per un import de 3,2 milions d'euros. Entre el material hi ha unitats de tren, equipament de taller com grues de braç o torns, carrils de ferro i travesses de fusta.

El Consell de Govern declarà ahir l'alienabilitat d'aquests béns com a passa necessària per a la subhasta. Els béns s'oferiran en diversos lots a través del procediment de subhasta a l'alça. El pressupost de licitació ascendeix a un total de 3.202.488 euros i en cap dels lots no s'inclouen les noves unitats adquirides per l'anterior Govern per cobrir la futura línia Manacor-Artà, que ara ha aturat l'Executiu del PP. Aquestes unitats, que no són compatibles amb cap de les línies existents, podrien ser objecte de venda en un futur, però a hores d'ara encara no s'ha decidit res, segons explicà el portaveu del Govern, Rafel Bosch.

Un dels lots objecte de la subhasta inclou tres unitats de tren dièsel actualment en servei, que han de ser substituïdes per unitats elèctriques en la línia Palma-Inca, ara electrificada. També se subhasten els quatre cotxes (dues unitats dobles) que s'accidentaren el maig de 2010 a Sineu. Segons SFM, es pot reconstruir una unitat doble. La resta de lots recullen material del taller, carril i travesses de fusta, que han estat reemplaçats.

"La situació de SFM és greu, per la improvisació dels anteriors gestors", afirma el Govern en la documentació que justifica la mesura. La iniciativa s'inscriu dins les actuacions per obtenir recursos i reduir pèrdues, com la implantació d'un nou sistema tarifari, o racionalitzar costos. Aquestes actuacions, segons el Govern, no suposaran una minva en la qualitat del servei prestat.

Per altra banda, el Consell de Govern també aprovà ahir la creació d'una comissió per reduir el sector públic autonòmic. El portaveu Bosch afirmà que amb aquesta comissió s'enfila la "recta final" abans que es faci efectiva l'anunciada reorganització de les empreses públiques, però no concretà ni quan es materialitzarà ni el volum d'organismes afectats. Només va dir que la reducció es presentarà "molt aviat" i que "la reorganització del sector públic en aquesta comunitat serà com mai abans no havia estat". L'objectiu, afegí, és "rebaixar despeses que són impossibles de mantenir amb els criteris d'austeritat amb vista als pressuposts de l'any que ve". Bosch defensà que durant l'estiu el Govern ha fet feina en aquesta qüestió i apuntà que el procés es porta terme amb "urgència" però també amb prou estudi.

Finalment, s'acceptà la dimissió de la delegada territorial d'Educació a Eivissa, Margarita Planells, i se'n nomenà la substituta, Belén Torres. Segons explicà el portaveu, Planells dimití després que en un concurs d'un servei de menjador escolar l'única empresa que es presentà fou una on la seva filla té participacions. Per evitar un possible conflicte d'interessos i en compliment de la Llei del bon govern, la delegada dimití, tot i que per Bosch no hauria calgut. Per això, afirmà que la decisió "l'honora".

L'Executiu Bauzá felicita Cospedal per la retallada

El Govern de José Ramón Bauzá felicità ahir la presidenta de Castella-la Manxa i número dos del PP, María Dolores de Cospedal, per "haver solucionat un problema" amb la forta retallada de despesa que ha anunciat en aquesta comunitat autònoma. El portaveu de l'Executiu, Rafel Bosch, afegí que "en algunes qüestions" coincidiran amb ella i "en altres no", però no aclarí en quines ni quantificà la rebaixa. Advertí que aquesta es veurà als pressuposts. En qualsevol cas, defensà que la retallada de Cospedal no minva prestacions socials i recalcà que a Balears tampoc no en quedaran afectades.

Just abans, la portaveu dels socialistes al Parlament, Francina Armengol, apuntà que les mesures apuntades per Cospedal seran les que aplicarà aquí el Govern. Per la socialista, les actuacions que ha fet l'Executiu fins ara són "un maquillatge per fer retallades a Sanitat i Educació". Segons Armengol, Bauzá, "per ineficàcia o per mala fe", no paga els proveïdors, llança missatges "alarmistes" i no signa el crèdit de 150 milions que tenia preparat. I tot, va dir, per "justificar rebaixes inassumibles".

"Que s'ho facin mirar", li contestà Bosch, qui defensà que les actuacions portades a terme són per salvar l'estat del benestar, que el Pacte contribuí a deteriorar, segons ell. "No és un missatge catastrofista, sinó realista", contestà Bosch, però "el missatge és que en sortirem".