Planta incineradora de Tirme a Mallorca. | ULTIMA HORA

TW
2

Si bé la consellera insular de Medi Ambient, Catalina Soler, ha rebutjat l'oferta de l'Ajuntament de Nàpols de pagar per dur fems a Mallorca, s'ho pot replantejar més endavant. "Definitiu... en aquesta vida no hi ha res definitiu!", va afirmar ahir, tot deixant la porta oberta per al final de la legislatura. I és que, si el Consell no aconsegueix equilibrar la situació econòmica en el tractament de residus abans que s'acabi el 2012, haurà de permetre que Tirme importi fems d'altres llocs o bé augmentar la taxa de tractament de residus. Fins i tot pot ser que es vegi forçat a augmentar-la abans d'hora.

Soler va explicar que el 2012 serà "un any transitori per veure què es pot fer per rebaixar despeses i augmentar ingressos" en la gestió dels residus. Manté que volen "intentar, almanco, no augmentar-la l'any que ve". Així, tot i que l'empresa Tirme ha proposat al Consell fer créixer la taxa de tractament de residus sòlids urbans (TIRSU) un 55%, "si s'hagués d'augmentar no seria el 2012, pens", va dir Soler, poc convençuda.

Segons la consellera insular, apujar la taxa "seria la solució fàcil", però afirma que volen "complir el repte difícil", és a dir, no augmentar-la i fer que les instal·lacions de Tirme siguin prou rendibles per si soles. Cal recordar que el 90% de l'augment proposat per Tirme ve de l'arrancada de dues noves línies d'incineració que han costat 250 milions d'euros i que ara s'han de pagar. Si Soler no se'n surt amb "el repte difícil", la solució alternativa a l'augment de la taxa -o complementària- podria ser cobrar per importar fems de fora i incinerar-los a Mallorca. En aquests cas, doncs, Soler va admetre que estudiarien aquestes opcions, però amb vista al final de la legislatura.

El Consistori de Nàpols havia proposat pagar per dur enguany 4.000 tones de fems cada setmana durant sis mesos, fet que implicaria ingressos de més de deu milions d'euros. Però això no es farà, el Consell ho ha rebutjat. "Ara per ara, s'ha descartat totalment", va declarar Soler ahir, però tampoc no ho hauria pogut fer, encara que hagués volgut. Segons la consellera insular de Medi Ambient, abans d'importar fems s'haurien de modificar els plans directors sectorials de residus i d'enderrocs, que ara no ho permeten. De fet, també s'han de canviar per a altres aspectes i els populars tenen previst de modificar-los, encara que Soler no ha volgut aclarir si hi inclouran la possibilitat de cobrar per incinerar residus forasters o no.

PSM-IV-ExM s'indigna

El conseller insular econacionalista Joan Font va declarar ahir que el seu grup "rebutja frontalment la possibilitat que Mallorca sigui l'abocador de Nàpols" i manco encara si això ha de ser "una alternativa a la possibilitat d'apujar la taxa". Font, a més, va dir que "Maria Salom enganya els mallorquins sobre Tirme", ja que havia dit que baixaria la taxa, "mentre que ara és la responsable d'acceptar un possible augment de fins al 55%". Així, el polític de PSM-IV-ExM vol que Salom "deixi d'enganar els ciutadans i assumeixi la responsabilitat de renegociar el contracte i la concessió amb Tirme per ajustar-la a les noves circumstàncies econòmiques i socials".

Soler havia promès congelar el cànon i mirar de rebaixar-lo

En la seva primera compareixença davant els mitjans de comunicació com a consellera insular de Medi Ambient, Catalina Soler es va comprometre a congelar "segur" la taxa de tractament de residus i, fins i tot, a estudiar la possibilitat de rebaixar-la. Soler, que va fer aquestes declaracions el 27 de juny, va recordar el compromís de Maria Salom de "no augmentar la pressió fiscal als contribuents per la taxa d'incineració".