El vicerector, David Pons i la rectora, Montserrat Casas, en una imatge d'arxiu | laura pons bedoya
La Universitat de les Illes Balears (UIB) ha avançat durant quatre mesos un total de 20 milions d'euros per pagar les nòmines gràcies als doblers d'altres partides no nominatives de la institució. Així i tot, el vicerector econòmic i de seus universitàries de la UIB, David Pons, reconegué ahir que "esperam que això no tingui efectes" en l'activitat normal del campus.
Tot i que la Universitat ha hagut de posar els doblers de la seva butxaca, gràcies als fons d'altres partides, per exemple de recerca, el vicerector assegurà que "els investigadors tindran tots els recursos necessaris". L'Executiu, que té pendents d'abonar els 20 milions d'euros esmentats, haurà d'establir ara un calendari per retornar aquests diners a la Universitat. El vicerector va manifestar que "som conscient de l'estat financer del Govern i sé que no se'ls pot demanar allò que no tenen (doblers), però sí que reconeguin el deute, tal com ja han fet".
La situació límit a què arribà la principal entitat acadèmica el mes passat, en què no pogué afrontar el pagament del personal, els portà "com a gestors a cercar-hi solucions", admeté Pons. En el cas que no s'hagués fet efectiva la transferència nominativa del juliol, la Universitat tenia damunt la taula un crèdit per poder abonar els salaris.
Quant a la transferència que la UIB espera de l'Executiu a final de mes per poder pagar l'agost, el vicerector es mostrà convençut que "ens la faran amb total seguretat, tal com ens digueren", i que "evitaran que en el futur torni a succeir". En tot cas, no tan sols les nòmines estan en perill.
Altres fonts de la Universitat mateixa ja han alertat que "alguns proveïdors han deixat de cobrar per manca de doblers". A més a més, hi ha el dubte de saber si la UIB podrà mantenir la plantilla de docents no titulars. Una de les retallades que es pot posar en pràctica és disminuir de manera substancial el nombre de professors associats i ajudants. La situació real de la institució, però, no s'ha conegut fins aquest mes. Tot i que des del març la UIB es feia càrrec dels pagaments, perquè no havia rebut els doblers del Govern, no va ser fins al passat dia 3 que la rectora reconegué que l'Administració els deu "20 milions d'euros".
9 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
La universitat de les IB no estaria ofegada si els imposts que pagam a les IB quedassin aquí i s'hi invertissin bé.
La UIB i el Govern mateix, no hi ha doblers per a res. Es que ningú ho veia venir això? Què punyetes feia en Manera? Com és possible que en matas pogués fer el que va fer? Em sembla bé que es posi límit als polítics, perquè no puguin fer polítiques suicides.
Els imposts que pagam a les Illes Balears han de quedar aquí i s'han d'invertir bé aquí.
El deute es del govern, no de la UIB.
La UIB és una institució obsoleta amb un funcionament obsolet basat en mantenir una aristocràcia profesoral que l'unic que fa es cobrar el sou, i quin sou, s'ha de fer una purga i redimensionar l'entitat en funció de les necessitats reals no en funció de les persones que xuclen de la mamella . . .
La manca de diners a la Universitat ve de temps de l'anterior conseller d'economia, que precisament era catedràtic d'història econòmica i havia estat candidat a rector.
Que llevin tots els enxufats a dit que hi fan feina (o millor dit, que no en fan) i la cosa anirà millor. I si no, que m´expliquin com s´accedeix a una feina a la FUEIB, DOIP, extensions universitàries al pobles, etc, etc, etc. Per no parlar dels cents d´enxufats que no tenen ni tan sols el corresponent certificat de català.
La UIB s'ha convertit en una màquina recaptadora de diners. Enlloc de llum dónen fum.
És curiós que la UIB tengui un deute de 20 milions d'euros quan el que gestionava l'economia del govern era un catedràtic d'economia. Quina és la saviesa econòmica gestora de la universitat?, vaja imatge...