La nova consellera garenteix que hi haurà plaçes de gent gran per a tothom que ho necessiti. | GERMAN G. LAMA

TW
0

L'arribada del PP al Govern balear pot suposar un nou gir de les residències de gent gran cap a l'empresa privada. La consellera de Salut, Família i Benestar Social, Carmen Castro, considera l'externalització de la gestió d'aquests centres. Això suposa que l'Administració en cedeix el control a una empresa privada que s'encarrega de gestionar-los i a la qual paga una quantitat fixa per cada usuari que atengui. Castro, però, avança que "en tot cas apostarem pel sistema que sigui més eficient". Evidentment, en un primer moment és més barat per a l'Administració pública concertar places amb la privada, ja que no ha de fer una forta inversió inicial. La consellera també ho vincula a assolir el màxim consens en cada decisió.

Aquest moviment, això no obstant, implicaria trencar amb l'herència del Bloc. I és que Afers Socials recuperà el control de quatre residències durant la gestió de la consellera Fina Santiago. El canvi de paradigma (concertar places o gestionar-les directament) depèn de l'enfocament esquerra/dreta amb el qual es gestionin els serveis socials. L'etapa popular entre 2003-2007, per exemple, es caracteritzà per la concertació de places a tota residència de nova creació. Les coses canviaren quan l'esquerra assolí el Govern l'any 2007 i situaren Fina Santiago (EU) a la Conselleria d'Afers Socials. Sota el seu comandament, la Conselleria recuperà la gestió del geriàtric Sant Miquel (al carrer Oms) i les residències de Son Güells i Son Llebre (recentment inaugurada i adreçada a discapacitats intel·lectuals).

Totes foren traspassades a titularitat i gestió públiques, després de múltiples incompliments en criteris de qualitat que s'hi detectaren. Així mateix, la nova Conselleria de Salut podria permetre a les empreses que gestionen les residències que també tinguin places a preu de mercat. Actualment, algunes no podien treure cap plaça al mercat, mentre que altres podien disposar lliurement de fins al 30% del total. El Partit Popular és partidari de formes híbrides publicoprivades. Federico Sbert, coordinador del programa de salut del PP per a les eleccions del 22-M, ja avançà que apostarien per la col·laboració entre els dos tipus d'organismes.

Com funciona?

Actualment, el nombre de places concertades i les de gestió directa per part de l'Administració és quasi igual i es manté equilibrat. En els casos de les residències gestionades de manera privada, és l'empresa qui contracta el personal sociosanitari (i la que en decideix el salari), com també la que estipula els criteris de qualitat que regiran el servei. El Govern, per la seva banda, hi envia una sèrie de persones dependents (el 70% de les places de la residència), per a cada una de les quals paga una quota diària a l'empresa. Són uns 65 euros diaris o 1.950 de mensuals. A més a més, cobren la quota que aporta l'usuari, que acostuma a ser un 75-80% de la pensió.
A l'Administració pública, cada plaça que gestiona directament li costa 2.200 euros mensuals. Per tant, en un primer moment pareix que concertar la plaça surt més barat. Tanmateix, l'empresa privada farà allò que cregui oportú per mantenir una bona quota de beneficis, com ara abonar uns salaris baixos.