Desequilibri d'immigrants entre pública i concertada

Així ho posa de manifest l'Informe sobre el sistema educatiu a l'illa de Mallorca (curs 2008-2009), elaborat pel Consell Educatiu. El 81,67% de l'alumnat estranger està matriculat en un centre públic, un 15,97% en un centre concertat i, finalment, un 2,36% en un centre privat

El Consell Escolar emet cada any un informe amb recomanacions per al sistema educatiu mallorquí.

TW
2

El Consell Escolar de Mallorca (CEM) recomana, en el seu darrer Informe sobre el sistema educatiu a l'illa de Mallorca (curs 2008-2009), que es corregeixi "el desequilibri entre centres públics i privats o concertats quant a l'alumnat immigrant".
Segons les dades elaborades pel Consell, a Mallorca el 81,67% de l'alumnat estranger està matriculat en un centre públic, mentre que un 15,97% ho està en un de concertat i un 2,36% en un de privat.

Pel que fa a la nacionalitat dels alumnes nouvinguts, un 46,75% prové d'Amèrica; un 26,85%, de la Unió Europea; un 20,33%, d'Àfrica; un 3,92%, d'Àsia; un 2,13% de la resta d'Europa i tan sols un 0,03% d'Oceania. Amb relació a les etapes, a l'educació Primària dels centres públics és on es concentren més immigrants, 9.036 alumnes, davant els 1.767 de la concertada.
Aquest informe és un dels documents més importants que elabora anualment el CEM, i pretén ser una radiografia de la realitat i de la situació educativa a l'illa de Mallorca.

Un dels apartats amb més transcendència és el de "valoració i recomanacions", en què enguany, a banda de demanar que es corregeixi el desequilibri entre centres públics i privats o concertats, quant a l'alumnat immigrant, es demana de promoure que "els municipis crein el seu propi Consell Escolar Municipal". Dels 19 municipis que han contestat l'enquesta, tan sols 2 tenen constituït un Consell Escolar Municipal.

El CEM també recomana que "s'han de mantenir, i fins hi tot augmentar, les ajudes econòmiques a les administracions locals", ja que, com s'ha fet palès en aquest treball de camp, els ajuntaments duen a terme una tasca molt important en tot allò que fa referència a "l'educació Infantil i musical". Amb relació a les valoracions positives que fa el CEM del sistema mallorquí, destaca "l'augment de centres autoritzats de primer cicle d'Educació Infantil". I també la quantitat de "cursos relacionats amb el món de l'educació que duen a terme tots els municipis", tot i no tenir competències en aquesta matèria.