Nadal i Sastre han arribat aquest matí escortats per agents de la Policia als jutjats de Palma. | J. Torres.

TW
12

L'exconseller de Turisme Miquel Nadal quedà ahir en llibertat, però haurà de comparèixer al jutjat cada dia. Així ho ordenà el jutge instructor del cas Ibatur, Juan Ignacio Lope Sola, arran d'una petició dels fiscals Anticorrupció Pedro Horrach i Miguel Àngel Subirán. A més, decretà que Nadal ha de pagar una fiança de responsabilitat civil de 179.000 euros. Els fiscals havien demanat que fos de 210.000 euros, però Lope Sola va rebaixar la xifra. El jutge també alliberà Joan Sastre, exdirector general de Promoció Turística, i ordenà que vagi al jutjat cada quinze dies. Tots dos havien passat dos dies entre reixes.

Els acusats varen declarar al matí davant el jutge i els fiscals. Nadal i Sastre ratificaren allò que havien afirmat a la Policia despús-ahir, en el marc de la investigació d'una peça secreta relativa al desviament de fons públics de l'Ibatur durant la legislatura passada. Concretament, a Miquel Nadal l'acusen, per aquesta peça, dels delictes de prevaricació, malversació de doblers públics i frau.

L'ordre de comparèixer cada dia al tribunal és poc habitual. De fet, fonts dels jutjats en citaven ahir un sol precedent a les Balears: el de l'exregidor d'Urbanisme a Cort Rodrigo de Santos, que va haver d'anar cada dia a una comissaria de Policia de Madrid. Cal tenir en compte, però, que a Miquel Nadal ja li aplicaven altres mesures cautelars. Així, per exemple, el 9 de febrer evità la presó pagant 100.000 euros de fiança en el marc de l'operació Voltor. A més, li havien manat que en satisfés una altra, de responsabilitat civil i de 600.000 euros, pel cas Maquillatge. També havia perdut el passaport i ja havia d'anar al jutjat cada quinze dies.

En aquesta peça secreta s'investiguen les subvencions a l'empresari Cinto Farrús, un projecte fracassat per organitzar el Mallorca International Film Festival; la despesa per les parades de les Illes Balears en fires turístiques internacionals; i factures relacionades amb la productora Vídeo U. En total, els doblers que es podrien haver desviat sense cap justificació superen els 2 milions d'euros.

Les declaracions varen ser especialment breus. Si bé els dos detinguts arribaren -engrillonats- als jutjats de l'avinguda d'Alemanya de Palma poc després de les nou del matí, Joan Sastre no comparegué davant el jutge fins passat un quart de les onze. Hi estigué tres quarts d'hora. Més tard, a les dotze i cinc, fou el torn de Miquel Nadal, que passà 50 minuts amb Lope Sola. Nadal i Sastre eren els únics dels set detinguts en aquesta operació que ahir continuaven tancats. Segons fonts judicials, ratificaren les declaracions que havien fet dimecres a la Policia.
Davant els agents, Nadal, que hi havia declarat durant quatre hores, es va desvincular de la manera de tramitar els contractes de la Conselleria de Turisme. Afirmà, per exemple, que les parades a les fires les havia autoritzades perquè Sastre li havia dit que eren necessàries, però que no sabia els detalls del procés. Per la seva banda, Sastre també s'havia desentès de la presumpta trama per alterar concursos públics amb proveïdors de l'Ibatur. Quant als estands de les fires, negà cap tracte de favor per a l'arquitecte que els va dissenyar: Vicenç Mulet.

Crítiques a la Justícia

En una conversa amb els periodistes, José Manuel Valadés, el misser de Joan Sastre, confessà ahir que ja no creu en la Justícia i comparà els mètodes de la Policia d'ara amb els usats per la franquista. Efectuà aquestes declaracions just després de saber que el seu defensat, que feia dos dies que estava tancat al calabós, quedava lliure amb càrrecs però amb l'únic requisit d'anar als jutjats cada quinze dies.

"Volen saber el que no ha passat, perquè no han sentit el que volien sentir. La Policia franquista et posava a la banyera, et pegava amb una tovallola per no deixar-te marques, i ara et tanquen al calabós i quatre dies sense menjar", manifestà Valadés, indignat. Encara hi afegí que, al capdavall, això sols és una altra "manera de torturar". Segons ell, hi ha "fiscals que insulten i policies que insulten i ningú no en diu res ni hi fa res". Fins i tot afirmà que "al final, els missers som còmplices de tota aquesta situació".

Funcionaris de l'Ibatur avisaren els fiscals

Els fiscals Anticorrupció Pedro Horrach i Miguel Àngel Subirán basen les acusacions contra l'exconseller de Turisme Miquel Nadal i l'exdirector general de Promoció Turística Joan Sastre en declaracions de funcionaris i tècnics de l'Ibatur. Alguns d'aquests funcionaris varen decidir col·laborar amb els investigadors després d'haver-se negat a firmar contractes fraccionats, una de les presumptes pràctiques delictives que s'investiguen en la peça secreta. Fins i tot la mateixa exgerent de l'Ibatur Susana Schiacovelli s'havia posat en contacte amb la Policia per declarar, però quan els agents hi volgueren parlar, se n'anà a Itàlia. Aquest diari va intentar posar-se ahir en contacte amb Schiacovelli, però no va respondre a les telefonades. Ahir, així mateix, va transcendir que en l'interrogatori a Sastre s'havien usat presumptes declaracions de l'exgerent de l'Ibatur per combatre els arguments de l'exdirector general de Promoció Turística, encara que una altra font va negar de manera rotunda aquest extrem. És probable que Schiacovelli declari aviat davant el jutge.

Els altres casos de Miquel Nadal

Notícies relacionades

Cas Voltor
Aquesta operació investigava desviaments de fons econòmics des de l'Institut d'estratègia turística (Inestur), una entitat dependent de la Conselleria de Turisme que s'encarregava de preparar informes sobre la conjuntura turística. Hi estava implicada la legislatura PP-UM (2003-2007), però també les esquerres amb UM (2007-2010). El cas esclatà el febrer de 2010.

Cas Maquillatge
Es tracta del cas en el qual s'investiga el traspàs de doblers des del Consell de Mallorca a dirigents d'UM que feien feina a la institució insular. A més a més, servia
presumptament per finançar il·legalment l'aparell d'UM. Aquest desviament de doblers es produïa, suposadament, mitjançant les productores audiovisuals properes a Maria Antònia Munar. Les empreses Vídeo U i Bahía Difusión, que després es fusionaren, hi estan implicades.

Can Domenge
L'operació rep el nom del solar on estava previst construir uns habitatges a Palma. La venda dels terrenys, suposadament fraudulenta, implica Miquel Nadal. Aquest és una de les trames més perilloses per a Miquel Nadal, ja que la Fiscalia Anticorrupció demanà contra ell una pena de sis anys de presó per la seva suposada implicació en aquest cas.

Son Oms
L'esclat d'aquesta operació estigué propiciat per la venda irregular d'un polígon industrial de Palma, devora l'aeroport de Son Sant Joan. Aquest és el cas inicial del qual es deriva el cas Maquillatge, que realment és una peça separada dins el cas Son Oms.

Ibatur
Aquesta trama tracta de demostrar la implicació en contractacions que haurien estat duites a terme de manera irregular a través de l'Institut balear de turisme (Ibatur), empresa mitjançant la qual presumptament es varen desviar milions d'euros de fons públics durant la darrera legislatura de Jaume Matas (PP).