TW
4

Quan José Ramón Bauzá va enllestir el discurs i l'acte de presa de possessió es donà per acabat, després d'un llarg aplaudiment en què el públic fins i tot es va aixecar, va començar la ronda de salutacions. De fet, el nou president de les Illes Balears es va passar força més estona saludant que no llegint el parlament. Entre els qui el reberen més efusivament hi ha els hotelers Gabriel Escarrer, Miquel Fluxà i Manuel Piñero, que el varen monopolitzar alguns minuts. Amb tot, no s'aturaren aquí. Després del president, passaren al dirigent del PP estatal, Mariano Rajoy, amb qui encara es mostraren més efusius i amb qui es varen entretenir més estona.

De fet, potser la part més intensa de l'acte va començar quan, oficialment, ja s'havia acabat. El discurs, llegit amb un to monòton i, com ell mateix va dir, sense sorpreses, no va emocionar ni enardir ningú. "Això de ser previsible és una cosa que em satisfà", va afirmar el nou president. Doncs ho va aconseguir. Ningú no el va interrompre per aplaudir-lo a mitjan intervenció i ni tan sols no va provocar somriures. La major part del públic va restar indiferent mentre parlava; bé, mentre llegia. Ara, llevat d'un principi en què va canviar d'idioma a cada frase i de l'agraïment a Rajoy, tot el discurs va ser en català.

La veu de Bauzá feia eco quan ressonava a les parets nues d'una Llonja plena a vessar de gent i buida d'ornaments. Només hi havia el domàs de l'escenari, les banderes, l'estora vermella i el santcrist de plata davant del qual va jurar Bauzá. A banda d'això, tot era austeritat. Tampoc no es va servir beguda ni menjar als assistents. L'austeritat que es va voler escenificar, fins i tot feia joc amb els mandariners escarransits i pelats que flanquegen l'entrada de la Llonja. Això sí, contrastava amb alguns vestits llargs, més propis d'una boda, i la música de Kenny G., embafosa, de tan ensucrada, que va precedir l'acte.

Al final, amb les coes de gent que volia saludar el nou president i les de qui ja volien sortir, la Llonja es va convertir en un lloc on era ben difícil moure's i on la calor fins i tot marejava. Des de megafonia ja havien demanat disculpes al principi de tot i havien avisat que no hi hauria aire condicionat. A dins qualsevol cosa servia per ventar-se. La calor, però, no va refredar els somriures, les converses ni les ganes de donar l'enhorabona.

A l'acte de presa de possessió de Bauzá com a nou president també hi havia, entre d'altres, el propietari de Globalia, grup que inclou empreses com Air Europa, Joan José Hidalgo. De fet, Hidalgo no va desaprofitar l'ocasió per conversar amb el partit que ha aplegat gairebé tot el poder polític de les Illes Balears. Fins i tot va entrar a la Llonja amb el nou batle de Palma, Mateu Isern. A més, hi era el president de la Cambra de Comerç, Joan Gual de Torrella.

Dirigents socialistes com Francina Armengol, Antoni Diéguez i Albert Moragues es varen acostar al final de l'acte per donar l'enhorabona al nou president. De fet, Bauzá els va saludar més efusivament que no a la seva pròpia dona, Alejandra Marquina, que va seguir enrere de la primera fila i es va mantenir lluny del seu home i de les càmeres gairebé tota l'estona.

Així mateix, hi havia el ministre d'Educació, Àngel Gabilondo, i el delegat del Govern espanyol, Ramon Socias, però hi mancaren Francesc Antich i Aina Calvo. Pel que fa al segon partit de l'oposició, la coalició PSM-IV-ExM, tan sols la diputada Joana Lluïsa Mascaró i el regidor de Cort Antoni Verger hi varen fer acte de presència. El secretari general del PSM, Biel Barceló, no hi va anar.

Bauzá va rebre el suport dels seus. Es va abraçar amb el president del Parlament, Pere Rotger, gairebé tota l'estona va ser molt devora l'expresident Gabriel Cañellas i a la presa de possessió no hi faltaren dirigents populars, com els diputats Francesc Fiol, Antònia Perelló i Fernando Rubio; la nova presidenta del Consell de Mallorca, Maria Salom; el secretari general del partit, Miquel Ramis; l'eurodiputada Rosa Estaràs; l'exbatlessa de Palma i ara consellera insular, Catalina Cirer; el president del PP de Palma, José María Rodríguez; i els regidors de Cort Àlvaro Gijón, Julio Martínez, Fernando Gilet, Lourdes Bosch i Sandra Fernández. Qui no hi havia -i això es va notar- era Antoni Pastor, que havia estat portaveu del grup parlamentari popular, però que Bauzá no ha renovat en el càrrec per a aquesta legislatura.

Entre els assistents tampoc no hi va faltar la rectora de la Universitat de les Illes Balears, Montserrat Casas, ni el bisbe, Jesús Murgui. De fet, Murgui va acompanyar Bauzá i Rajoy al Consolat abans que començàs l'acte. També hi anaren alguns representants del món de l'esport, com l'exgimnasta Elena Gómez, l'exciclista Vicent Reynés i el nedador paralímpic Xavi Torres.
Els indignats acampats a la plaça d'Islàndia, com l'han rebatejada, foren presents a la presa de possessió. No se la volgueren perdre. Això sí; la Policia els mantenia prou lluny de la Llonja perquè només se'n sentissin els xiulets des del pati i si es parava molt l'orella.

Una vintena d'indignats protestaven amb pancartes que duien eslògans com "La democràcia fa pudor, posem la nostra en acció" i "Tanto roba, roba tanto". Alguns dels manifestants duien disfresses per simular que eren mosques i feren broma amb un excrement artificial que feien servir de metàfora d'allò que, per ells, representa el sistema polític imperant. Tres dels indignats varen intentar accedir a la zona on es feia l'acte, però no ho van aconseguir.

De fet, els voltants de la Llonja eren gairebé fortificats, de tanta Policia. A causa d'això, els manifestants hagueren de quedar a l'altura del Consolat. Entre les mesures de seguretat hi havia una ambulància just davant l'entrada del pati de la Llonja, com si l'acte protocol·lari fos un concert on s'esperassin multituds.