La segona fase de l'operació Mar Blau esclatà ahir amb la detenció a Palma de l'actual director de l'Autoritat Portuària de les Illes Balears (APB) Àngel de Matías; de l'enginyer jubilat de Ports Justo Aguado; i d'una altra persona a Palma, J.L. Cardona, treballador d'una empresa que féu feines per a Ports i que quedà en llibertat a darrera hora de la nit. A més, s'escorcollà l'habitatge de De Matías i el d'Aguado i agents del Grup de Delinqüència Econòmica de la Policia Nacional tornaren a la seu de Ports, a Ciutat, per recollir més documentació.
A Barcelona també es detingué una persona que ja va sortir en llibertat i es practicà un escorcoll en una empresa vinculada amb Cardona. La nova fase de la investigació, un serrell de l'anterior, ha rebut el nom d'operació Posidó.
La Fiscalia continua investigant presumptes irregularitats a l'Autoritat Portuària, en aquest cas el pagament de comissions per part de gent que ha efectuat tasques per a l'APB. La causa no té a veure amb la concessió irregular d'amarraments a la companyia Trapsa Yates, lligada al conegut empresari Gerardo Díaz Ferrán, expresident de la patronal CEOE. Díaz Ferrán i el seu exsoci a Viajes Marsans, Gonzalo Pascual, també estan imputats en el cas Mar Blau.
Als detinguts en l'operació Posidó se'ls imputen tres delictes: malversació de cabals públics, frau i suborn. De Matías i Aguado ja estaven imputats en el cas Mar Blau. Fonts consultades indicaren que els principals detinguts, De Matías i Aguado, passarien la nit als calabosos de la Prefectura. Al vespre, la Fiscalia i Delinqüència Econòmica encara revisaven part de la documentació confiscada. El líder de l'APB fou interrogat sobre les comissions esmentades.
De Matías declarà davant el jutge instructor, Antoni Rotger, a final de març sobre els concursos per a la gestió d'amarraments investigats a Maó i a Eivissa. També fou interrogat respecte del seu patrimoni. Afirmà que no havia tingut cap ingrés extraordinari. Aguado fou cap d'àrea d'infraestructures de Ports de les Balears. L'any 2008, ja jubilat, l'enginyer va fer d'assessor per a De Matías en les comissions tècniques dels concursos. Aguado testificà davant el jutge i el fiscal per abril i afirmà llavors que no rebé pressions polítiques de cap mena per donar suport a l'empresa Semar-Trapsayates, que aconseguí l'adjudicació dels dos concursos. L'interrogatori se centrà, a més, a esbrinar quin era l'orígen del seu patrimoni. L'enginyer afirmà que era fruit de la seva tasca a l'Administració.
cas mar blau
Detenen l'actual director de Ports, Àngel de Matías
L'operació Posidó és un serrell del cas Mar Blau en què s'investiguen irregularitats a l'Autoritat Portuària. Foren arrestades 3 persones més entre Palma i Barcelona
També a Illes Balears
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent
- Narges Mohammadi: dona de foc
3 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
"Do not visit Majorca". bon vespre. Tens raó: els ports esportius, modificant el règim de correnties, se n'han duit molta d'arena i han fet recular la línia de la platja. En el cas de la de Ses Covetes (no n'havíem dit mai "platja des Trenc": això és un invent modern), l'arena ha retrocedit fins a vint metres i ara els nius de metralladora del temps de la guerra pengen damunt l'aigua, i l'arena ha desaparegut i només queda el marès subjacent. Però les malifetes humanes encara no s'aturen aquí: 1) Com que la pell dels futurs tocats de càncer de pell és tan delicada, la Sala fa llevar cada any les tones d'alga (Posidònia) acumulada per les tempestes. Justament aquesta alga protegia l'arena que ara, sola i desemparada, se'n va al fons de fons de la mar. 2) I ara no us en rigueu: s'han fet càlculs que evaluen en centenars de quilos la quantitat d'arena que, en l'estiu, els banyistes se'n duen cada dia aferrades a les tovalloles, als calçons i al cos en general. Quin esguerro! Posem-nos tranquils, però: quan aquesta espècie humana, que no ha sabut ni volgut respectar el present que la natura li oferia, acumulat durant milions d'anys, quan aquesta espècie de "homo sàpiens (?)" haurà desaparegut, la mare Terra, pacient, refarà allò que, un temps, foren les platges paradisíaques de Campos. Llavors cap de nosaltres ja no tendrà nas.
Desmantallar tots els ports esportius. Tots els embarcadors de fusta i desmuntables. Guardar les embarcacions a terra endins, a magatzems i transport de les embarcacions per remolcs. Els dics han fet desaparèixer la arena del Trenc.
La Policia Nacional deixà d'existir l'any 1986. Una mica més de rigor, per favor. Si de cas, el Cos Nacional de Policia, que no és el mateix.