Matías, acudint a declarar a la prefectura de Policia. | S. AMENGUAL

TW
3

La segona fase de l'operació Mar Blau esclatà ahir amb la detenció a Palma de l'actual director de l'Autoritat Portuària de les Illes Balears (APB) Àngel de Matías; de l'enginyer jubilat de Ports Justo Aguado; i d'una altra persona a Palma, J.L. Cardona, treballador d'una empresa que féu feines per a Ports i que quedà en llibertat a darrera hora de la nit. A més, s'escorcollà l'habitatge de De Matías i el d'Aguado i agents del Grup de Delinqüència Econòmica de la Policia Nacional tornaren a la seu de Ports, a Ciutat, per recollir més documentació.

A Barcelona també es detingué una persona que ja va sortir en llibertat i es practicà un escorcoll en una empresa vinculada amb Cardona. La nova fase de la investigació, un serrell de l'anterior, ha rebut el nom d'operació Posidó.
La Fiscalia continua investigant presumptes irregularitats a l'Autoritat Portuària, en aquest cas el pagament de comissions per part de gent que ha efectuat tasques per a l'APB. La causa no té a veure amb la concessió irregular d'amarraments a la companyia Trapsa Yates, lligada al conegut empresari Gerardo Díaz Ferrán, expresident de la patronal CEOE. Díaz Ferrán i el seu exsoci a Viajes Marsans, Gonzalo Pascual, també estan imputats en el cas Mar Blau.

Als detinguts en l'operació Posidó se'ls imputen tres delictes: malversació de cabals públics, frau i suborn. De Matías i Aguado ja estaven imputats en el cas Mar Blau. Fonts consultades indicaren que els principals detinguts, De Matías i Aguado, passarien la nit als calabosos de la Prefectura. Al vespre, la Fiscalia i Delinqüència Econòmica encara revisaven part de la documentació confiscada. El líder de l'APB fou interrogat sobre les comissions esmentades.

De Matías declarà davant el jutge instructor, Antoni Rotger, a final de març sobre els concursos per a la gestió d'amarraments investigats a Maó i a Eivissa. També fou interrogat respecte del seu patrimoni. Afirmà que no havia tingut cap ingrés extraordinari. Aguado fou cap d'àrea d'infraestructures de Ports de les Balears. L'any 2008, ja jubilat, l'enginyer va fer d'assessor per a De Matías en les comissions tècniques dels concursos. Aguado testificà davant el jutge i el fiscal per abril i afirmà llavors que no rebé pressions polítiques de cap mena per donar suport a l'empresa Semar-Trapsayates, que aconseguí l'adjudicació dels dos concursos. L'interrogatori se centrà, a més, a esbrinar quin era l'orígen del seu patrimoni. L'enginyer afirmà que era fruit de la seva tasca a l'Administració.

Notícies relacionades

Els orígens

La investigació del cas Mar Blau s'inicià el 2008 arran de les irregularitats denunciades per l'anterior president del Club Marítim de Maó, Lluís Barca, respecte d'una presumpta adjudicació irregular d'un concurs per explotar l'amarrament del moll de Llevant d'aquest municipi. Tot i que la convocatòria s'inicià en l'època en què Joan Verger era president de l'Autoritat Portuària, l'adjudicació es féu quan ell ja no hi era i Àngel de Matías n'era el director. TrapsaYates, lligada a l'expresident de la CEOE Gerardo Díaz Ferrán, s'adjudicà el concurs. Oferí 600.000 € de cànon a Ports. Ara, explota 155 amaraments durant 14 anys. També s'investiguen altres concessions als ports d'Eivissa Nova i Varador.