Bauzá, aquest dimarts, dia 7 de juny, durant l'acta de constitució del Parlament. | M.À.Cañellas

TW
1

El futur president del Govern, José Ramón Bauzá, considera que ara és el moment perquè tots els presidents autonòmics s'asseguin amb l'Executiu central per "evitar que hi hagi comunitats més ben tractades per l'Estat i que d'altres no puguin oferir una sèrie de prestacions socials, sanitàries o educatives". En una entrevista concedida a Los desayunos de TVE, Bauzá manifestà que aquesta reunió ha de marcar un "punt d'inflexió". "Hem d'asseure'ns amb tots els partits i tots els presidents de les diferents comunitats per analitzar què està passant, per ser més estadistes que mai i per pensar que les comunitats han viscut com aquelles famílies que han estat vivint per sobre de les seves possibilitats. Una vegada que la cosa es regularitzi, es veurà on és la diferència entre els ingressos reals i els que s'han produït en aquesta esfera de possibilitats", assenyalà.

Segons Bauzá, les institucions han de començar a utilitzar el "bisturí d'una manera asèptica en aquelles qüestions que han de ser prescindibles i retallar d'allà on calgui retallar". Alhora, recordà que és partidari de reduir els impostos, ja que "quan la gent no pot arribar a final de mes, que a sobre li augmentin el cost dels productes bàsics encara li crea més dificultats i, si Espanya els hagués abaixat fa anys, hauria canviat la trajectòria de descens econòmic".

"És bàsic i fonamental abaixar els impostos als ciutadans perquè augmenti el consum, com també a les pime i autònoms, que són el generador d'ocupació, de manera que si abaixam el pagament de la Seguretat Social serà molt més fàcil que s'accedeixi a la contractació dels treballadors", defensà. D'altra banda, anuncià que les auditories externes que durà a terme el Partit Popular en aquelles institucions en què governi seran realitzades pels mateixos funcionaris dels serveis d'Intervenció de la Comunitat Autònoma i els consells insulars, per la qual cosa recalcà que tindrà un "cost zero per a tots els ciutadans".

"Volem saber l'estat real dels comptes i no hi ha millor manera de fer-ho que siguin els mateixos serveis de les institucions els que ens diguin com estan. No és que no ens en fiem del tot, sinó que en els darrers dies hi ha hagut molts de proveïdors que ens han comunicat que les factures no es cobren, que n'hi ha de no reconegudes i d'altres que estan pendents de pagament", digué. Sobre això, afegí que els funcionaris també es posen en contacte amb el PP per donar-li informació que "qüestiona la comunicació oficial del Govern", raó per la qual insistí que vol "contrastar els comptes per saber realment quina és la seva situació".

"Hi ha motius per indignar-se"

El futur president fa costat al moviment dels indignats, com la majoria de partits. En la mateixa entrevista, Bauzá respongué així, després de preguntar-li pel moviment 15-M: "Hi ha motius per indignar-se a les Balears".
Al seu parer, "no és tolerable que hi hagi 114.000 aturats i més de 43.000 famílies que tenen tots els membres en actiu també a l'atur". Així, Bauzá censurà que, mentre succeeix això, el Govern "s'encarrega només de mantenir les seves cadires calentes i mirar per les seves coses, preocupant-se de si mateix". Per aquesta raó, insistí que entén hi hagi una indignació, si bé també matisà i considerà que "la millor manera per acabar amb aquest sentiment era exercint el dret al vot el 22 de maig, perquè tenim la gran oportunitat, que no tenen en altres països -on no tenen democràcia-, de dipositar un vot", aclarí Bauzá. "Els polítics hem d'analitzar amb profunditat per què està passa això ja que, si la gent pensa que els polítics som el tercer problema de la societat, és que no feim bé alguna cosa", va remarcar.

Finalment, tornà a subratllar el fet que la seva primera decisió quan arribi al Govern serà reduir l'Administració pel que fa al nombre de conselleries, directors generals i assessories. D'aquesta manera, recalcà que "el primer exemple d'austeritat l'han de donar els polítics" perquè, segons la seva opinió, "no és acceptable que les famílies redueixin el seu modus vivendi i les empreses, els seus recursos i, a la vegada, els polítics mirem cap a un altre costat". Així mateix, va incidir en el fet que el seu objectiu és "reduir fins a la màxima expressió" les 190 empreses públiques en funció del resultat de les auditories, perquè "la despesa corrent no pot continuar funcionant amb aquesta aixeta d'oberta", va concloure.