Un grup d'excursionistes s'enfila cap a un dels cims de la serra de Tramuntana. | CARLOS MARCUS / PEP BARCELO

TW
12

La candidatura de la serra de la Tramuntana per ser declarada Patrimoni de la Unesco, acaba de fer una passa enrere. Cal pensar que el veredicte que n'han emès tècnics de l'Icomos (entitat consellera en l'avaluació de les propostes), és "positiu, però amb prescripcions". Aquesta qualificació es considera "tot un èxit, tenint en compte els alts requisits que la Unesco demana i, a més, ens demostra que la Serra té les condicions necessàries per assolir el nomenament", declararen ahir fonts del Consell. Allò cert, però, és que les 'prescripcions' dificulten que la declaració s'aprovi enguany. Una de les al·legacions dubta de l'"organisme de gestió de la Serra". Tanmateix, n'hi ha més, de detalls, que l'organisme internacional no veu clars, inclòs algun d'historiogràfic. El Departament Insular d'Ordenació del Territori prepara amb urgència documentació aclaridora.

No debades, les candidatures es presentaran oficialment entre el 19 i el 29 de juny, en les reunions que la Unesco mantindrà a la seu de París. S'hi desplaçarà la consellera d'Obres Públiques i Territori, Maria Lluïsa Dubon, acompanyada de Jaume Mateu i Lladó, director insular d'Ordenació del Territori. També prendrà part en la delegació Fernando Rubio, membre del Consell pel Partit Popular. De fet, la composició d'aquesta terna ha estat pactada al més alt nivell entre el PSIB i el PP.

Les forces d'esquerres frisen molt que la declaració sigui enguany i afirmen que hi deixaran "la pell", tot i assumir que resultarà "molt difícil". El nou Govern de l'Illa, presidit per Maria Salom, es constitueix el proper dia 25 i dubten que els conservadors defensin amb tanta vehemència com ells la candidatura de la Serra. El cas és que, si la Unesco decideix que sigui Patrimoni de la Humanitat, conferirà una protecció moral a tota l'àrea natural perquè no sigui urbanitzada.

Aquí entra en joc la urbanització del Guix. El projecte està actualment aturat per iniciativa del Consell. De tota manera, el PP hi votà en contra, recorden les esquerres, i ara governarà amb majoria absoluta. La futura presidenta, Maria Salom, ha defensat altres vegades que no troba necessari tocar el Pla Territorial, però que s'asseurà amb els tècnics per analitzar-ho. Modificar-lo podria significar es dóna el vistiplau a urbanitzar els voltants del monestir de Lluc.