La primera manifestació en contra de la intenció del futur president del Govern, José Ramón Bauzá, de "convertir el català en un mèrit i no en un requisit" per accedir a la funció pública s'ha convocat a través de Facebook per a dimecres que ve, dia 8. El lema serà "A Balears, el català és i serà un requisit!".
La protesta té previst sortir a les 11 del matí des de la plaça d'Espanya de Palma per arribar fins a les portes de la seu del PP, al carrer del Palau Reial. Just deu dies abans de prendre possessió del nou càrrec, Bauzá s'haurà d'enfrontar a la primera protesta en contra de la seva política lingüística. En poc més de vint-i-quatre hores, més de 600 persones ja han confirmat l'assistència a la manifestació a través de la xarxa social.
En l'àmbit funcionarial, per exemple, a les Balears, a Catalunya, a Galícia es demana un títol mínim que acrediti els coneixements de català i gallec, respectivament; és a dir, és un requisit.
Al País Valencià, en canvi, no hi ha cap obligatorietat lingüística per accedir a la funció pública, si bé per exercir la docència s'ha de superar una prova o aportar un certificat amb els coneixements específics que requereix l'Executiu valencià.
El mateix passa a Catalunya, on és necessari tenir com a mínim el nivell C1 de català. A Galícia és menester el CELGA 4 per acreditar el nivell de gallec, tot i ser un requisit no habilitat per impartir classes en aquesta llengua. Finalment, al País Basc existeixen dos perfils en educació: el PL1, que reconeix els coneixements d'euskera a nivell relacional i que no permet exercir la docència amb aquesta llengua, i el PL2, que sí és habilitat. Amb tot, a les prop de 40 places convocades per ser mestre d'Infantil i Primària sempre s'havia exigit el PL2 i, en la convocatòria d'enguany, només s'hi demana el PL1.
El català com a requisit, sempre!
Dimecres dia 8 de juny, a les 11, la plaça d'Espanya serà el punt de sortida de la manifestació que anirà fins a la seu del PP
També a Illes Balears
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent
- SIAU romp el silenci entorn del mestre i cantant Miquel Roldán
105 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
#refranero Amb gent com tu cada dia ho tenc mes clar.
El catalán es como un batín; sólo sirve para andar por casa.
Com diuen en bon mallorquí "por muestra un botón" una persona nouarribada que sapiga castellà, pot anar a mes llocs de Mallorca que no, un que xerra el mallorquí, Això es un fet. Som estrangers a ca nostra. Mentres estam discutint que xerram els nostres amics castellans van per feina (amb l'ajuda inestimable de molts mallorquins). D'aqui no massa anys hi haurà excursions els dimecres a Sineu per veure els darrers mallorquins... Una aferrada a tots.
A veure un de liberal.No pos en dubte el que dius. No se si t'has adonat que estava contestant al senyor intelbook.
@joan pere, no mesclis ous amb caragols, una cosa és la política lingüística i una altra de ben distinta és l'econòmica. @mode ironic, els mallorquins tenim arrel catalna i això vol dir que feim feina de valent, sobretot en dimecres a mitjan dematí.
uuuuuuuu, quina gentada que hi ha a la plaça de España!!!!!! Quina burraaaaaaaada! Aquesta manifestació passará a la Història com una de les més multitudinaries de sa democraci. Que tothom prengui nota d´aquest exit participatiu. jur jur
Com puc tenir dret a parlar la llengua pròpia d'aquí si ningú té l'obligació de coneixer-la? Els drets sempre porten obligacions implícites, sinó ets capaç de discendir això és que vius a una bombolla. Reflexiona un poc i deixa't de parrafades. Per certs el neoliberalisme és la llei de la selva, i precisament el laissez fair és el que ens ha portat a aquesta crisi global. No t'enganis el mercat només és lliure per qui te doblers.
@Intel, què passa a Dinamarca amb el danès? Tothom sap anglès però no substitueixen el seu idioma per l'anglès. Per què aquí el català perd àmbits d'ús, freqüència d'ús i parlants? Per què no guanya els parlants que guanya el danès? Estudia la diferència i entendràs què et deim.
I un dubte: això que sigui en dia feiner, a les 11 del matí, què és perquè hi puguin anar tots els fundionaris??? (a l'hora "del berenar") ;-)
Intel-Intel-- si durant anys i panys no haguessin prohibit el català, ara no estariem aquí parlant del tema tan de temps.Com tampoc en parlariem si els que van venir de fora ens haguessin respectat.Resulta que ells s´on els amos i nosaltres uns servents maleducats quan no els parlem la seva llengüa.No cal que t´allarguis mes en els teus comentaris, hem comprobat de sobras que per a tu el castellà es la teva llengüa habitual encara que escriguis en català.