Jose Ramón Bauzá, Esperanza Aguirre, Mateu Isern i Maria Salom amb els membres de la llista per Palma al darrere.

TW
97

Els populars no deixen de banda els atacs a la protecció del català. Ahir en tornaren a fer bandera en la presentació de la candidatura per Palma: l'aspirant a batle, Mateu Isern, va culpar l'esquerra d'un debat polític que realment ha obert el seu partit. Isern va preguntar per què l'esquerra vol fer "un problema" de la llengua si a Palma "sempre s'han parlat amb naturalitat el mallorquí i el castellà". Això ho va dir davant d'un Auditorium ple de gom a gom i en un acte en el qual participà la presidenta de la comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, per donar-li suport.

El candidat a batle va donar a entendre que els ciutadans no es poden dirigir a l'Ajuntament amb l'idioma que prefereixin. Va prometre que amb ell "qualsevol ciutadà podrà dirigir-se a l'Administració, sense haver de fer cap mena de tràmit, en qualsevol de les nostres dues llengües", malgrat que això ja es pot fer ara. Fins i tot va insinuar que Cort imposa el català: "Tampoc no consentirem que ens diguin en quina llengua hem o no hem de parlar", va afirmar. I quan ho va dir, bona part del públic es va alçar, cridant i aplaudint, com si celebrassin un gol del seu equip. De fet, les intervencions d'Isern sobre llengua foren les més aplaudides del míting, amb l'entrada d'Aguirre. Eren ovacions. Isern, com José Ramón Bauzá, Maria Salom i José María Rodríguez, que també hi intervingueren, va fer servir el català de manera testimonial, canviant d'idioma fins i tot a mitjan frase. De fet, el candidat a batle, que encara no s'ha acostumat a parlar en públic i va llegir el discurs, el tenia ja escrit amb unes frases en català i altres en castellà.

D'una altra banda, Isern va assegurar que la preocupació principal del seu equip era "la terrible situació econòmica i l'atur". "No consentirem que cap palmesà visqui en condicions indignes", va prometre, i va dir que impulsaria Palma perquè fos una destinació turística durant "365 dies l'any".

Així mateix, Isern atacà l'actual batlessa, Aina Calvo, i va dir que "gairebé és immoral" que Cort, durant la crisi econòmica més greu, "s'hagi dedicat a vendre models de ciutat, a fer carrils bici i a tallar el trànsit en alguns carrers", en lloc de fer coses per reactivar l'economia. A més, va criticar que "gairebé s'hagi gastat un milió d'euros amb els comissaris lingüístics del PSM", en referència als dinamitzadors lingüístics. Per primera vegada, també va parlar de "valors": va defensar "convertir la família en l'element essencial de la societat" i "recuperar una societat en què es respectin les creences religioses de tots, i no de tots menys les dels catòlics".

Per part seva, Aguirre va dir que en les eleccions els ciutadans tenen l'oportunitat de fer amb el seu vot una "autèntica moció de censura" als socialistes, als quals va culpar de l'atur i la crisi. Va afirmar que José Luis Rodríguez Zapatero "s'ha carregat el consens constitucional" i ha convertit el PSOE en un partit "més nacionalista que els partits nacionalistes". També va lloar Bauzá, Salom i, sobretot, Isern. Va donar per fet que guanyarien, encara que va alertar contra l'excés de confiança.

Bauzá va agrair que a l'acte hi assistissin "gairebé 1.800 persones" i es va dirigir directament al públic més d'una vegada. Va dedicar molt bones paraules a Mateu Isern i va dir que Aina Calvo "serà recordada pel carril bici". Va fer una crida a despertar Palma de "la somnolència i la letargia" en què afirmà que està sota el govern del Pacte. A més, va dir que no era el moment "de polítics que parlin bé", sinó "de polítics que actuïn bé i parlen manco".

Entre el públic hi havia els principals dirigents del PP, com el líder del partit, Miquel Ramis, l'expresident Gabriel Cañellas; l'exbatlessa Catalina Cirer; i el portaveu al Parlament, Antoni Pastor. Així mateix hi era el batle de Calvià, Carlos Delgado, que es va abraçar molt efusivament amb Aguirre i hi va parlar força estona conjuntament amb Bauzá just abans de començar el míting.