Un home fuma una cigarreta devora l'aturada de busos de l'hospital Son Llàtzer, aquesta setmana.
La llei antitabac continua incomplint-se a la majoria d'hospitals de les Illes Balears. Tampoc no es respecta al vet al fum en els Punts d'Atenció Continuada (PAC), ni a les clíniques privades. La polèmica llei, de fet, estableix un vet absolut al tabac: tant a l'interior de l'edifici com a l'exterior. Que no es fumi dins els hospitals és una realitat des de fa molts d'anys i que, fins i tot, els més joves poden estar estranyats que un temps sí que hi estava permès.
La següent passa, però, no ha lligat gaire. I és que el recinte d'un hospital, per exemple, és l'extensió sencera del solar que ocupi l'hospital. Això inclou el pàrquing de cotxes, vies d'accés, totes les portes de l'edifici, les voreres i fins i tot les zones verdes.
O sigui, tot. En el cas dels PAC, la llei prohibeix fumar a les entrades del centre, si es tracta d'un edifici urbà. I tot i que disposàs de terrenys propis a l'aire lliure, per petits que siguin, també hi regiria la prohibició. Respecte de les clíniques privades, la regulació és la mateixa i s'incompleix amb la mateixa intensitat. La llei, però, és tan estricta en matèria hospitalària que està provocant dificultats per ser aplicada. És el cas de Son Espases. Ara per ara, si un pacient, familiar o treballador vol fumar, s'he n'ha d'anar fora dels terrenys; o sigui, que se n'ha d'anar a la carretera de Valldemossa. El cas de Son Llàtzer és idèntic: el fumador s'ha de desplaçar fins a la carretera de Son Ferriol.
Bé, aquesta seria la realitat sobre el paper. A la pràctica, però, la llei s'incompleix generalitzadament a tot centre hospitalari. A Son Espases, per exemple, es fuma principalment a les voreres que queden devora les dues cafeteries-restaurants principals (una és per a treballadors i l'altra per a públic en general). També es consumeixen cigarretes a les aturades d'autobús (bàsicament a les de consultes externes, més que a la d'hospitalització).
A Son Llàtzer i la resta d'hospitals és similar. Potser els professionals sanitaris eviten més quedar quiets davant les portes de l'hospital (on les respectives gerències han instal·lat cartells que adverteixen que està prohibit). Però encara es fuma lliurement de camí al cotxe i per les voreres.
Tot i que la llei entrà en vigor el passat 1 de gener, més 3 mesos després la situació no ha canviat gaire. Les gerències dels hospitals asseguren que fan tot el que poden (bàsicament, advertir la plantilla mitjançant correus interns i cartells a les parets). Des de Son Llàtzer anuncien, a més a més, que instal·laran una mena de senyals de trànsit a l'exterior de l'edifici, en els quals s'advertirà de la prohibició de fumar al recinte.
En tot cas, els hospitals es dirigeixen a les directrius de la Conselleria de Salut, i aquesta entitat situa la responsabilitat en la Direcció General de Salut Pública, qui s'encarrega de vetlar-ne pel compliment. Margalida Buades, directora de Salut Pública, assumeix que es fuma als hospitals. "La llei és molt clara, perquè, a més a més, escoles i hospitals són models socials que han de donar exemple".
És per això que a principi d'any engegaren una "bateria d'accions", com la inclusió del control del tabac entre les tasques del servei de seguretat de cada hospital. També proporcionaren un servei de deshabituació tabàquica oberta a tota la plantilla.
Però que amb això no n'hi ha hagut prou resulta evident. I les entitats públiques no estan respectant, per tant, la llei que sí regeix per als bars (i que a zones com la Gerreria de Palma estan provocant tant de problemes de renou i convivència). Margalida Buades garanteix que "doblaran els esforços" per fer complir la llei. I afegeix que, "tot i que no pot servir d'excusa", hi ha factors que expliquen per què encara es fuma defora els hospitals: "Tot gran canvi d'hàbits ha de menester uns mesos d'adaptació. A més a més, els hospitals són recintes molt grans i difícils de controlar al 100%".
Són factors que expliquen el fenomen, però que efectivament no el justifiquen.
3 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
L'incompliment de la llei és NORMAL pel simple fet que la llei és ABSURDA
"Incompliments GENERALITZATS" i només parlau d'hospitals de Palma! D'altra banda, pens que l'addicció al tabac és molt forta i no es cura amb una prohibició. En aquests llocs hauria d'estar permesa l'habilitació d'una zona per a fumadors. La gent que guarda un malalt no ho fa per gust i la interdicció de fumar només afegirà tensió i ansietat a una situació poc reconfortant.
Els principals culpables de tot això són les tabacaleres i els governs que no obliguen a aquestes a fer públic el contingut de les sustàncies que afegeixen al tabac. Els fumadors, com a mínim haurien de exigir saber-ho i almenys així sabrien amb què els estan enverinant. Però és clar, els doblers estan per damunt de tot. Salut i bon aire per a tothom!