TW
0

La Direcció General de Política Lingüística distribuirà 150 exemplars de la publicació "Viquipèdia. Descobrir, utilitzar, contribuir" en els instituts de Balears, per afavorir la participació activa dels alumnes en aquest projecte d'enciclopèdia lliure que compleix una dècada.

La directora general de Política Lingüística, Margalida Tous; el director general d'Innovació i Formació del professorat, Miquel Perelló, i el responsable de la Fundació Wikipedia, Joan Ramon Goma han presentat avui la publicació d'Edicions A.L.I.LL, segons ha informat el Govern en un comunicat.

La publicació ensenya a aproximar-se a aquesta eina en abordar a quatre blocs diferents que són descobrir la Viquipèdia, utilitzar-la, col·laborar en ella i utilitzar-la a classe.

El projecte de Wikipedia va començar a funcionar el 2011 i la versió catalana va ser una de les primeres en aparèixer després de la versió anglesa, quan Jimmy Wales va anunciar que volia alternatives en altres llengües.

El projecte naixia amb el domini catalan.wikipedia.com, que més tard passaria a ser ca.kipedia.com; ca.wikipedia.org, fins a arribar als actuals viquipedia.org i viquipedia.cat.

Avui el projecte inclou més de 300.000 articles, més de 6.300 fitxers, més de 82.500 usuaris i prop de 750.000 pàgines totals.

Col·laboració

Amb la distribució del llibre, la Direcció General de Política Lingüística vol incentivar la col·laboració activa de la comunitat educativa de les Illes amb aquest projecte internacional que, a més de promoure l'ús del català entre els estudiants pot constituir una eina pedagògica més, afavoreix l'ús d'internet i fomenta valors de cooperació.

El llibre és una traducció actualitzada, ampliada i adaptada per al lector catalano-parlant del llibre en francès de Guillaume Paumier i Florence Devouard.

El Govern incentiva també l'ús d'aquesta eina en els centres educatius amb el "Concurs d'Articles per a la Viquipèdia" del qual avui ha lliurat els premis corresponents a la seva segona edició.

Els guanyadors per traslladar més articles han estat Maria Escobar (IES Josep Font i Tries), el grup format per Maria Escobar, Josep Perelló, Auba Riera i Xavier Lete (IES Josep Font i Tries), Maria Antònia Florit (IES Felanitx), el grup de Maria Antònia Florit, Catalina Cruellas, Antonio Moreno, Biel Llull i Xavier Madrid (IES Felanitx).

A més han resultat premiats per enviar més articles de temàtica balear Andreu Perelló Fiol, Margalida Benassar, Xisca Maestro i Francisca Obrador (IES Felanitx), Emel Seyhanova (IES Pau Casesnoves) i Biel Llulll (IES Felanitx), per l'article "Jaume Anglada", com a millor peça.

El concurs dirigit al professorat i l'alumnat de secundària obligatòria, batxillerat i cicles formatius ha aconseguit introduir 136 articles a Wikipedia.