El Consell adapta el Pla de Normalització

La institució insular ha iniciat el procés per incloure el Pla General del Govern en el seu full de ruta i evitar duplicitats

TW
1

El Consell de Mallorca ha iniciat l'adaptació del Pla de Normalització Lingüística (PNL), fet per la Universitat de les Illes Balears l'any 2004, al Pla General de Normalització Lingüística de les Illes Balears (PGNL), aprovat pel Consell Social de la Llengua Catalana el 2 d'abril de 2009.

Tal com explica la directora general de Política Lingüística insular, Rosa Barceló, "l'objectiu d'incloure i adaptar el nostre document al PGNL és per evitar duplicitats i disposar d'un full de ruta complet per poder fer feina". Amb la intenció de donar resposta a la necessitat de coordinar accions d'altres institucions, de complementar objectius i evitar fer les coses dues vegades, s'han eliminat aquelles tasques que de manera clara ja assumeixen altres entitats o que el Pla General ja assigna a uns responsables concrets. Tot i això, atenent la Llei de Normalització Lingüística de 1986, s'ha decidit mantenir accions de suport ja previstes al PNL inicial perquè el Consell pugui continuar duent-les a terme si ho considera convenient.

Aquesta adaptació suposa la incorporació de totes aquelles actuacions que el Pla General assigna als consells insulars i que no es recollien al PNL inicial. Barceló comenta que "el nou document està gairebé a punt i està en la fase d'últimes revisions".

Pel que fa al Pla General, aquest preveu nou àrees d'actuació que el Consell també ha volgut fer seves: Usos oficials, Educació i Formació, Mitjans de comunicació i noves tecnologies, Lleure i associacionisme, Activitats socioeconòmiques, Institucions sanitàries i assistencials, Relacions institucionals, Manifestacions culturals i artístiques i Campanyes informatives i promocionals.

La Direcció Insular de Política Lingüística ja fa temps que treballa en moltes d'aquestes àrees. El 2008 iniciaren el Programa d'Acolliment Lingüístic i Cultural (PALC) a sa Pobla i a Sant Llorenç, que pretén fomentar l'ús de la llengua catalana entre el col·lectiu de nouvinguts i la població autòctona. Enguany, vuit municipis més podran posar en marxa el PALC. Durant el 2011 i el 2012, es disposarà de 328.000 euros per tirar endavant el projecte. Un equip de dinamitzadors analitzarà la situació de cada terme i, depenent de les necessitats, s'intentaran activar accions destinades a la cohesió social. El programa s'emmarca dins de les àrees del Pla general d'educació i formació, noves tecnologies i lleure i associacionisme.

La institució també ha començat a treballar activament en l'àrea tres de Mitjans de comunicació i Noves tecnologies. Han posat en marxa, i amb la intenció d'ampliar l'oferta, cursos adreçats als professionals de la comunicació amb l'objectiu d'oferir-los perfeccionament.