I la pregunta del milió és, quan començaran els judicis per corrupció, quan es veuran a la banqueta dels acusats polítics de diversa índole i ideologia? Idò de moment sembla que va per llarg. Almenys és bén segur que no es produirà cap vista oral fins després de les eleccions autonòmiques i locals del mes de maig. I després, ja es veurà si hi ha sort i enguany s'avança en aquest tema. S'espera que sí, però ningú no gosa dir res. El que queda clar és que quan tots aquests casos entrin a l'Audiència ho faran a poc a poc i amb comptagotes. Quan els magistrats de les seccions penals fixin data i hora per als judicis, Can Berga ho notarà. I això és així perquè aquests processos són molt complexos, requereixen preparació. Són vistes llargues i denses, amb quantitat de testimonis i imputats, i acaparen l'atenció dels magistrats. No sols durant el judici, sinó abans i després. També cal entendre que un cop acabat el judici han de deliberar i després es requereix temps escriure i argumentar la sentència.
A més, cal recordar que a banda del judicis també s'han de resoldre múltiples recursos d'apel·lació que els arriben dels jutjats d'instrucció, siguin per casos de corrupció o no. És a dir, la dinàmica d'aquests judicis mediàtics ho trastocarà tot una mica més i la situació de col·lapse a les seccions penals de l'Audiència, que ja es greu avui en dia, s'agreujarà encara més. Hi ha uns quants casos en què ja s'ha demanat l'obertura de judici oral. Entre ells, destaquen dues peces separades del cas Maquillatge, Patrimonis i Temps d'esports. A la primera, Fiscalia demana 3 anys i 10 mesos per a Vicens per l'adjudicació d'un contracte menor a una productora per fer una sèrie radiofònica. El jutge instructor demanà l'obertura de judici oral per octubre.
A Temps d'esports també s'investiguen contractacions i subvencions irregulars per part del Consell a productores vinculades a l'extinta UM. Es concediren 240.000 euros i els fiscals demanen 6 anys de presó a Maria Antònia Munar i Miquel Nadal. Hi ha pendent però, un recurs. L'altre cas en què el jutge instructor ja ha demanat l'obertura de judici és Bitel 2, per setembre de 2010. Per juliol els fiscal ja demanava 14 anys de presó per al principal imputat, l'exgerent de Bitel Damià Vidal.
Recursos pendents
Fonts consultades apunten que no hi ha cap d'aquestes peticions per obrir judici que estigui encara en mans del magistrats de l'Audiència. No han arribat a les seccions penals. Com és això? Ben senzill, hi ha recursos que encara estan pendents de resoldre's, i tot i que en teoria no tindria perquè afectar el procediment de la vista oral, a la pràctica no es decideix dia i hora fins que no queda tot resolt. Altres peces en què encara no s'ha demanat l'obertura de judici oral però que ja estan gairebé a punt són el cas Can Domenge, l'Scala i diverses peces separades de l'operació Inestur, com la del regidor de Sóller Tomàs Plomer i l'exregidor Antoni Arbona, en què s'investiguen contractes.
A Can Domenge, la jutgessa tancà la instrucció per novembre i quatre mesos més tard els fiscals n'han presentat l'acusació. Demanen 6 anys per a Munar, Vicens, Nadal i Flaquer. A l'Scala, tot i que Anticorrupció encara no ha presentat l'escrit, segurament ho farà aquesta setmana. Els principals acusats són l'exconseller Josep Juan Cardona, l'exgerent del CDEIB Antònia Ordinas i l'exdirector general Kurt Viaenne. Són moltes les causes que ja estan en el seu punt final de la instrucció, com la peça sobre el periodista Antonio Alemany del cas Palma Arena, que serà la primera que durà Matas a la banqueta dels acusats. Un altre que està a la recta final són el cas Funerària, a més de moltes de les peces separades d'Inestur.
S'ha de tenir en compte que moltes causes no seran jutjades a l'Audiència, sinó a un jutjat penal, ja que les penes que es demanen no són tan importants. Aquest és el cas de moltes de les que ja s'han jutjat al cas Andratx, però encara se n'han de jutjar d'altres. En canvi, entre els judicis que ja s'han vist a l'Audiència tenim el de l'exbatle de Llucmajor Lluc Tomàs, que fou condemnat. Cal dir que també hi ha causes que mai no arribaran a judici, ja que el jutge instructor va decidir arxivar-les. Aquest és el cas del Pla Territorial, en què l'ara dirigent de la Lliga, Jaume Font, estava imputat.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.