Els membres de l'Obra es reuniren ahir en una assemblea general a la seu de la Cambra de Comerç, a Palma. | J.Morey

TW
14

L'Obra Cultural Balear no organitzarà enguany la trobada de músiques alternatives Mallorca Món Festival. Així ho aprovà ahir l'assemblea general de socis, que va tenir lloc a la Cambra de Comerç de Palma. De fet, els afiliats aprovaren una reducció de les activitats a causa de la davallada dels recursos econòmics. Cal pensar que enguany disposaran d'un pressupost "líquid" d'entorn un milió d'euros, mentre que el 2010 va ser de prop d'1,2 milions.
Com que l'erari s'aprima, també s'haurà de redimensionar la programació d'actes. La primera víctima ha estat el Mallorca Món perquè, si bé podria ser viable econòmicament a mitjan termini, no n'ha estat possible la continuïtat. Ara per ara, doncs, l'actuació de Femi Kute i d'Els Sonadors dels vuit vents -l'estiu de 2010- quedarà com la darrera edició d'aquest festival.

La segona gran víctima és la Fira Nostra, de productes i serveis en català, la primera edició de la qual va ser l'octubre passat a l'eix cívic de Blanquerna. Ara bé, l'entitat mantindrà el gruix d'activitats més humils i que no suposin tanta inversió. El 2010, per exemple, dugueren a terme unes 250 iniciatives a Can Alcover. Cal sumar-n'hi devers 160 més a la Part Forana, a càrrec de les delegacions respectives. "Això ens dóna una mitjana de més d'un acte cada dia de l'any", declarà, content, el coordinador, Tomeu Martí.

Ara bé, aquest 2011 serà el de la campanya Mallorca M'agrada. Es tracta d'una idea per promoure l'orgull de sentir-se d'aquesta terra, com també el rebuig del que s'ha anomenat autoodi mallorquí. La diada central, que l'OCB sol programar per abans de l'estiu, tindrà lloc aquest pic a final d'abril o per maig. D'aquesta manera, n'evitaran la coincidència amb la campanya electoral de les eleccions municipals. La jornada estarà centrada, en conseqüència, en la campanya Mallorca M'agrada.

D'altra banda, els membres de l'assemblea aprovaren la proposta de crear la Fundació Can Alcover-Espai de Cultura. Tot i que l'edifici continuarà pertanyent a l'entitat, es constituirà una fundació que el gestioni, a més d'un patronat integrat per l'OCB però obert a les institucions públiques i altres ens. La reunió serví, així mateix, per enfortir l'orgull de l'entitat. No debades, enguany comencen a preparar els actes relatius al 50è aniversari de la creació de l'OCB, aquell llunyà 1962. Tan sols en serà una preparació, però, atès que l'aniversari és l'any 2012.

Atacs contra la llengua

L'OCB, a més a més, celebrarà aquest 2001 els 25 anys que fa que s'aprovà la Llei de normalització lingüística. Serà amb un cicle de conferències que serveixin per analitzar les aportacions d'aquesta norma, com també el grau de compliment -i d'incompliment- del Decret de mínims. Els socis donaren igualment el vistiplau a la resta d'activitats que, en principi, l'associació es proposa dur endavant al llarg de 2011. En tot cas, alertaren que el programa es podria modificar substancialment si arriben atacs contra el català. En una clara referència al possible adveniment del PP en el poder, Tomeu Martí -coordinador de l'OCB- manifestà que l'entitat "vigilarà" la política lingüística del Govern resultant del 22-M. "Sempre ens hem caracteritzat pel fet de defensar la llengua pròpia i ara no serà diferent", sentencià. Cal recordar que José Ramón Bauzà, el líder dels populars, ja ha manifestat que retocarà el Decret de mínims si és president.