El partit de Melià es defineix com a nacionalista i les seves sigles seran CxI

Els estatuts de Convergència ja s'han enviat al Ministeri de l'Interior perquè l'inscrigui i es pugui presentar. En preveuen una estructura d'àmbit autonòmic

TW
20

El partit de Pep Melià, Convergència per les Illes, es declara "nacionalista de caràcter centrista i ideologia liberal". Així ho diuen els estatuts, que ahir s'enviaren al Ministeri de l'Interior, a Madrid, perquè sigui legalitzat i es pugui presentar a les properes eleccions de maig. CxI en seran les sigles i el blau cel, el color. De moment, la formació encara no té militants perquè no està constituïda, però 35 líders locals d'UM ja han anunciat que s'hi donaran de baixa i que s'integraran a Convergència. Alguns ja ho han començat a fer. El comitè d'Alcúdia ja va prendre dimecres a vespre aquesta decisió, ahir va fer el mateix el d'Artà i es preveu que ara s'hi vagin sumant tots els que ho han anunciat.

El partit, que de moment té com a seu provisional un domicili de Palma, adopta el nom definitiu de Convergència per les Illes, després que s'hi hagi eliminat el terme Balears per evitar la similitud amb Convergència Balear, fundada per Josep Melià pare i que acabà dins Unió Mallorquina l'any 1993. La nova formació s'estructura en l'àmbit autonòmic, però també en l'insular i el local. El seu màxim òrgan és el congrés -que tindrà lloc de manera ordinària cada quatre anys- i el màxim representant és el president que, un pic constituït, serà Pep Melià. Fins que no se'n faci el congrés fundacional, en els propers sis mesos després de la constitució del partit, Melià podrà nomenar una executiva provisional que tindrà entre tres i set membres.

S'especula amb la possibilitat que hi siguin batles o exbatles fins ara d'UM com Joan Carles Verd i Bernat Bauçà, però la decisió encara no està presa. Qui no s'integrarà en el nou equip de Melià serà Cati Julve, que es planteja abandonar la política i no concórrer ni com a candidata d'ALM a Manacor, una formació fins ara coalitzada amb UM en aquest municipi i que en les properes municipals es presentarà tota sola. Quan es reuneixi el congrés fundacional de Convergència, l'executiva s'ampliarà fins a una quinzena de membres. En el partit també hi haurà un secretari general i tot fa pensar que el càrrec no serà ocupat per Joan Monjo, el darrer secretari general d'UM.

A la vegada tindrà, com a màxim, dos vicepresidents. El que habitualment s'hi coneix com a consell polític -el màxim òrgan entre congressos- es dirà assemblea nacional i la formarà un màxim de 85 integrants. En l'àmbit municipal, el partit s'estructurarà en assemblea i comitè local. Se'n preveuen especificitats per a Palma. A escala insular, es constituiran igualment una assemblea i un executiu. Quant als objectius de la formació, el primer és "el foment, la preservació i la defensa de la identitat, la història, la cultura i llengua pròpies i l'autogovern de les Illes Balears en el marc de l'Estatut d'Autonomia". També s'hi proposa la "salvaguarda i protecció de les institucions autonòmiques i locals"; l'assoliment del "màxim desenvolupament i progrés social, econòmic, polític, cultural i de tot ordre dels ciutadans i del poble de Mallorca i de les Illes Balears"; la defensa de l'economia de lliure mercat; de la democràcia i dels drets humans; de la justícia social i de la solidaritat; la protecció del medi ambient; de la família; i la defensa de la igualtat.

Val a dir que tant les fites de Convergència com la seva definició són semblants als que tenia UM, però no en l'àmbit d'actuació, que en aquest cas afecta la totalitat de l'Arxipèlag i no tan sols Mallorca. En relació amb el règim disciplinari, s'entén que un militant incorre en falta si, per exemple, amb la seva conducta o amb les seves manifestacions, pot perjudicar la imatge del partit. Les sancions previstes aniran des de l'amonestació fins a l'expulsió.

CxI ja té un grup municipal a Alcúdia

L'Ajuntament d'Alcúdia enterrà ahir les sigles d'Unió Mallorquina en un ple extraordinari en el qual els set regidors de la formació nacionalista -encapçalats pel batle, Miquel Llompart- varen decidir dissoldre'n el grup municipal, "ateses les circumstàncies en què es troba el partit" per passar a constituir un grup propi, el primer d'un consistori de Mallorca amb la denominació Convergència per les Illes. El secretari municipal va avalar el canvi. La decisió havia estat prèviament votada en l'assemblea local d'UM i aprovada per unanimitat de tots els assistents.

UM registra 400 baixes i CxI cerca una seu al centre

Des que el consell nacional d'Unió Mallorquina va decidir, dilluns, la dissolució política del projecte i la creació d'un nou subjecte polític, Convergència, UM ja ha registrat més de 400 baixes d'entre els 2.000 militants que tenia. La seu d'UM, situada al carrer del Sindicat de Palma, ja no en llueix els símbols i els membres de Convergència ja han començat a cercar una nova seu al centre de la capital de les Balears. Una de les possibles ubicacions és al carrer del Sol de Ciutat.

Convergència haurà de prtir de zero a Palma

L'absència de nadalistes i de munaristes a la nova Convergència de Melià suposarà que la formació quedi gairebé sense estructura a Palma, on els militants d'un sector i de l'altre eren majoritaris un temps. L'organització d'UM a Ciutat, que va ser clau en les passades eleccions de 2007, ja s'havia debilitat d'una manera important quan ara fa un any abandonà el partit qui n'havia estat el màxim dirigent, Miquel Nadal. Després d'ell, també partí la seva número dos, Cristina Cerdó, i amb ella ho va fer una part important de la militància, els coneguts amb el nom de nadalistes, tot i que encara en quedava algun.

Ara, la previsible absència de munaristes en el projecte de Melià deixa l'organigrama de Palma força afeblit i encara més, si això és possible, després que el candidat a Cort, Marc González, hagi renunciat també a encapçalar la llista que es pugui preparar a Ciutat amb vista a les eleccions, una candidatura que ara per ara encara no està confirmada. De fet, el mateix Melià reconegué ahir que Palma "és el gran repte" de Convergència, perquè "hi partim de zero". Segons el president del nou partit, mentre que "a la Part Forana hi tenim garantida la presència", després que 35 candidats s'hagin compromès a aportar la seva estructura municipal a Convergència, "Palma és una incògnita". Amb tot, Melià confia que una part dels actius que hi ha a la capital balear se sumin al nou projecte.

Al grup mixt

Qui sembla que no hi entrarà és l'actual portaveu del grup d'UM a Cort, Llorenç Palmer, que de moment ha afirmat que es planteja el seu futur polític. Previsiblement, els dos regidors d'UM a Cort passaran al Grup Mixt, tal com es preveu fer també a la resta de municipis. La mateixa situació es podria repetir igualment al Consell. Al Parlament, en canvi, UM ja es trobava al Grup Mixt i, per tant, no hi haurà modificacions en aquest sentit.
En principi, el canvi de partit no ha de suposar problemes a les institucions, sobretot quan queden dos mesos i mig per als comicis autonòmics, insulars i municipals.