La Pimem diu que la Llei Antitabac acabarà amb el 30% de bars i restaurants

Joan Cabrera, president de l'associació de restauració, ha criticat la duresa de la normativa i ha avisat de l'impacte negatiu en l'economia

El sector de la restauració centre el debat de la prohibició de fumar. | Pere Bota

TW
9

El president de l'Associació de Restauració de Pimem, Joan Cabrera, ha considerat que la Llei que prohibeix fumar a tots els locals tancats des del passat 2 de gener suposa una "autèntica cacera de bruixes i l'anihilació del sector de la restauració en els pitjors anys de la seva història", fins al punt que "s'emportarà per davant el 30 per cent de les empreses espanyoles" d'aquest sector. En declaracions a Europa Press, Cabrera ha mostrat el seu "verdader estupor", després que el Ministeri de Sanitat, Política Social i Igualtat hagi estimat ja il·legal el projecte de crear clubs privats de fumadors als bars, cafeteries i restaurants de les Balears abans de conèixer-lo, ja que encara "no s'ha presentat a cap estament administratiu ni local ni estatal".

Així, ha expressat la seva "perplexitat" pel fet que el Ministeri dirigit per Leire Pajín valori que la instal·lació d'una plataforma giratòria als bars i restaurants, que permetrà servir la beguda i el menjar als fumadors sense que els cambrers hagin de tenir contacte directe amb ells "no és legal d'acord amb el disposat en la nova llei de mesures sanitàries davant el tabaquisme". En aquest sentit, Cabrera no entén que el Ministeri hagi valorat un projecte del qual "manca de la informació més mínima", tenint en compte que encara està en "període d'elaboració en un dels despatxos d'advocats més acreditats de Mallorca".

Concretament, ha criticat que el Ministeri hagi informat a tots els mitjans de comunicació de tota Espanya "que el principal problema que presenta aquesta proposta està que la normativa actual recull que els bars i restaurants no poden acollir els esmentats clubs, unit que els esmentats clubs no poden tenir ànim de lucre ni que servir béns consumibles i que hauran de tractar-se d'entitats amb personalitat jurídica pròpia". El president de Restauració Pime Mallorca ha ressaltat que aquests requisits "es tenen en compte" en el seu projecte, que preveu que hi hagi una porta diferent per entrar al local i al club de fumadors, de manera que ambdós establiments estaran separats per una paret en la qual s'instal·larà l'esmentada plataforma giratòria per servir els productes i cobrar els diners dels fumadors que consumen al bar, a la cafeteria o al restaurant, qui estaran aïllats i, per tant, sol·licitaran les seves comandes mitjançant un micròfon.

Disminueix la facturació

Cabrera ha dit que no comprèn l'"obstinació" del Ministeri de Sanitat per rebutjar un projecte que "encara no coneix" i ha assenyalat que, des del 2 de gener, el sector de la restauració de les Balears ha reduït entre un 30 i un 50 per cent els seus ingressos, pel que aquest "mandoble s'emportarà per davant el 30 per cent de les empreses espanyoles, per molt que ho negui la ministra de Sanitat." D'altra banda, ha insistit que no va en contra de la Llei, si bé estima que no ha entrat en vigor en el millor moment, ja que "l'hoteleria, al costat del sector de la construcció, són els sectors que pitjor l'estan passant com a conseqüència d'aquesta crisi salvatge que ha minat a ambdós col·lectius".

"A la pujada d'impostos, l'augment de l'IVA, de la llum, del butà, i un 20 per cent menys de facturació, cal, "afegir-lo ara la nova Llei Antitabac", ha censurat, alhora que ha estimat "esquinçador el veure com cada dia desenes de petits empresaris acudeixen a la nostra associació desesperats i plorant dient-se que irremeiablement hauran de tancar". Cabrera ha explicat que el "problema" s'aquesta generant principalment als petits bars de les barriades de gent treballadora, "ara d'aturats, que tenien en el cafetito, el cigarret i el diari, un lloc on passar l'estona i comentar amb els seus amics, també en la mateixa condició, el cop fort que li estava donant la vida."