Un total de 5.341 nouvinguts ha participat en alguna de les activitats organitzades pel Projecte-D del Servei de Dinamització Lingüística de l'Ajuntament de Palma d'ençà que es posà en marxa, l'octubre del 2008. Mentre que 1.561 persones han anat a cursos o tallers per aprendre català, un nombre superior (3.780) ha pres part en altres activitats interculturals: excursions, sessions gastronòmiques, partits de futbol i espectacles per a infants, entre d'altres.
Tot i la bona acollida, els responsables d'aquesta iniciativa es decanten per continuar creixent i fer que aquesta eina de cohesió social pugui arribar a un nombre encara més elevat de ciutadans immigrants que demanen aquestes propostes. Segons la regidora de Cultura, Nanda Ramon, de qui depèn el servei, "en cada activitat que hem convocat, hi ha hagut tants de sol·licitants que no els hi hem pogut inscriure a tots".
El 2011 comença des del Projecte-D amb la intenció "de consolidar i mantenir els cursos i les aules d'acollida, perquè les tasques que hem emprès han funcionat", tal com explica la responsable de l'àrea de Política Lingüística, Paula Fluxà. Però vist l'èxit obtingut, enguany s'intentarà, per exemple, incrementar les places de les colònies lingüístiques, que tenen lloc per la Setmana Santa, i estendre a altres barris els grups de conversa que ja funcionen a Son Gotleu.
Un dels projectes que els responsables de Política Lingüística també acaben d'enllestir és una campanya dirigida a la gent que parla àrab o amazic. Per a aquests col·lectius s'editarà material didàctic i s'organitzaran cursos de català totalment adaptats a ells i tenint en compte les seves necessitats específiques. Fins ara, no s'havien impartit classes per a parlants de llengües concretes, si bé amb aquesta iniciativa el que es pretén és facilitar tant com es pugui l'aprenentatge del nostre idioma als ciutadans nouvinguts que cerquen la integració mitjançant la normalització lingüística.
Segons Fluxà, "és necessari continuar creixent perquè un nombre més elevat de persones es pugui beneficiar de les nostres activitats i, d'aquesta manera, fer passes per assolir la plena normalització de la nostra llengua al municipi de Palma".
Els nouvinguts aposten fort per aprendre català
5.341 persones ha participat en el Servei de Dinamització Lingüística de l'Ajuntament de Palma
Comenta
Normes d'ús
Avís legal» El contingut dels comentaris és l'opinió dels usuaris o internautes, no de dbalears.cat
» No és permès escriure-hi comentaris contraris a les lleis, injuriosos, il·lícits o lesius a tercers
» dbalears.cat es reserva el dret d'eliminar qualsevol comentari inapropiat.
Recordi que vostè és responsable de tot allò que escriu i que es revelaran a les autoritats públiques competents i als tribunals les dades que siguin requerides legalment (nom, e-mail i IP del seu ordinador, com també informació accessible a través dels sistemes).
Comentaris
Ligeia: si como dices se puede vivir perfectamente sin catalán, ¿para que habríamos de aprenderlo? ¿Por patriotismo?
No he vist en els estrangers l'odi i menyspreu que mostren alguns immigrants espanyols envers la nostra llengua i en aquest diari n'hi ha prou exemples. D'altra banda em sembla molt injust que es criminalitzi els immigrants perquè no tots fan l'esforç d'aprendre català quan arriben. S, haurien de repartir una mica les culpes amb un estat que no només ha perseguit el català durant 300 anys sinó que també l'ha convertit en un llengua innecessària al seu propi territori en imposar a tot arreu l'espanyol. Siguem honests, es pot viure perfectament a les Illes sense parlar català. Aprendre dues llengües semblants complica molt les coses als nouvinguts (dues llengües que a més s'assemblen i presenten nombroses interferències). No els podem exigir d'entrada que coneguin la nostra història i situació lingüísitca i tenguin l'impuls patriòtic d'aprendre aquella que, desgraciadament, no els cal per a sobreviure. Si fos l'única llengua oficial, segur que ho tendrien molt més fàcil. Ara per ara els hem de donar l'oportunitat que qualcú els informi i sensibilitzi sobre la nostra situació i, després, facilitar-los al màxim el seu aprenentatge.
una mentira mil veces repetida se convierte en realidad.
Muñeca Piloto para el que acierte el autor de esta frase
ABANS MOROS QUE... Fillet jo crec que tens un bollit mental de "parenostic". O sigui que segons tu els forasterets emprenyam més que els immigrants de la resta del món: Rumanesos, africans, centre i sud americans... fillet, si sols per quantitat te poden tapar de llàstimes, si tant t'agraden ves a viure a Son Gotleu i llavos ja me contaràs l'experiència. Au petit, no beguis pus que les festes ja han passat!!!
berenar, dinar,sopar, no tenir fret,tenir aigua calenta, cobrar a final de més, aixó és lo que les importa i no la beneitura de la llengua catalana
Com com? No emprenyen? Tu no vius a Mallorca.
Però bé, aquí no se xerra de si sobren o no, sinó de la manipul.lació d'alguns periodistes amb curset de CEAC que volen condicionar a la ciutadania amb mentides.
I pegant a una altra banda, na Fluxà no era sa querida den Martí?
Els immigrants d'altres països al menys no emprenyen. En canvi els forasters si, aquests no volen aprendre el català de cap manera, i volen imposar-nos la lengua del imperio.
Vénc cada any quinze dies a la meva illa natal, Mallorca. De cada vegada m'ha estat més difícil poder parlar en mallorquí (català de Mallorca) Els tres darrers anys ha estat pràcticament impossible.
Això que diu el titular, simplement no m'ho crec. De cap manera.
Quin diari més manipul.lador...i encara es pensen que som beneits.
"Els nouvinguts aposten fort per aprendre català" Quina mentida més grossa...
Si a la notícia anterior que a la portado posau al damunt apareix que han vengut 304.000 immigrants dels quals només 5300 han provat d'aprendre català, el titular hauria de ser diferent.
"Els nouvinguts es passen per allà on no dic l'aprenentatge de la llengua pròpia de les Illes Balears".
Per educació, emigrante espanyol, per educació.
De fora vingueren que de casa ens tragueren...