TW
0

Un 15,3 per cent dels estudiants consultats assegura que si no existís la Universitat de les Illes Balears (UIB) no haurien cursat estudis universitaris. Aquest percentatge oscil·la bastant segons el campus consultat. En el cas de Menorca, un 39 per cent no tindria estudis superiors, encara que se'n pogués anar fora de l'Arxipèlag. A Eivissa, un 33 per cent són de la mateixa opinió, i només un 13 per cent dels alumnes del campus de Palma són d'aquest parer.

Així es desprèn de l'informe La contribució socioeconòmica de la Universitat de les Illes Balears, que detalla quina riquesa genera la Universitat a la societat balear. I és que de manera global l'activitat generada per la UIB suposa una injecció anual de despesa a les Balears de 196 milions d'euros, que si no existís la institució educativa no es generarien.

La mostra s'ha realitzat a 700 alumnes de tots els campus de la UIB i d'un total de 13.708 estudiants (curs 2008-09) un 9,3 per cent són de fora de les Illes. Amb tot, a part d'un menor nivell de formació en la mateixa població autòctona, si la UIB no existís es deixarien d'ingressar anualment 93,3 milions d'euros en concepte de despeses dels estudiants. El desglossament per facultats indica que els estudiants que realitzen major volum de despesa són els del campus de Palma (86,9 milions d'euros anuals), la qual cosa resulta lògica, ja que a pesar que els seus estudiants tenen de mitjana una despesa més petita, és el campus més gros.

En segon lloc hi ha els estudiants de la seu de Menorca (4,2 milions d'euros anuals) i, finalment, els estudiants de la seu d'Eivissa, a causa del nombre més reduït d'alumnes, són els qui realitzen una menor despesa total (2,2 milions d'euros anuals). Això no obstant, els estudiants fan una inversió total de 93,3 milions d'euros anuals, la despesa generadora d'impacte, és a dir, la dels estudiants si no existís la Universitat de les Illes Balears i que no s'hauria realitzat, ascendeix a 84 milions d'euros anuals, un 10% inferior. A això cal sumar-hi la inversió que fan les persones que visiten els estudiants, i que queden a les Illes una mitjana de 6,2 dies.

La combinació d'aquestes xifres reflecteix que, de mitjana, cada un dels 901 estudiants de la UIB que reben de manera habitual visites (del total dels 13.708 estudiants) representa 91 dies d'hotel a l'any, la qual cosa eleva a gairebé 82.000 el nombre de nits d'allotjaments anuals associades als visitants dels estudiants universitaris. Si consideram la despesa mitjana diària d'un turista en allotjament hoteler s'obté una xifra de despesa dels visitants de 10,9 milions d'euros anuals, que són atribuïbles en la seva totalitat a l'existència de la Universitat de les Illes Balears.