No obstant això, els parlamentaris 'populars' no han donat el seu vot favorable a la nova normativa "conscients que la llei sortiria endavant", en entendre que aquesta llei és "una finalitat" per a que el Govern "tingui discurs" en cas que hagin "de retre comptes" en matèria de salut, ha explicat la diputada Aina Castillo, que, no obstant això, ha confiat que no sigui així i que l'Executiu "assumeixi un compromís de treballar i desenvolupi les actuacions necessàries".
Alt nivell de consens
La resta de grups ha agraït el "alt nivell de consens" que hi ha hagut en el debat sobre aquesta llei, així com les esmenes presentades pel PP, que han aconseguit millorar el text. En aquest sentit, durant el ple d'aquest dimarts també s'han aprovat tres esmenes més dels 'populars', que feien referència a la traçabilitat, la prevenció de la malaltia i la participació ciutadana en el seguiment de les polítiques.
El PP ha considerat que la normativa "no és una bona llei" ja que "podia haver estat molt millor", si bé era "molt difícil" reparar-la "via esmenes". A més, Castillo ha entès que en plena crisi econòmica no era el millor moment per procedir a la creació de l'Agència de Salut Pública, si bé no s'ha mostrat en contra de la seva creació.
Per la seva part, la diputada del Grup Mixt, Marian Suárez, qui ha qualificat la llei de "necessària i bona", ha remarcat que la principal aportació d'aquesta és aportar un "canvi d'enfocament" en el concepte de salut, del qual es beneficiarà tota la societat. En aquest sentit, ha advocat per lluitar per eliminar les desigualtats de salut que existeixen en funció de les classes socials.
El text pretén crear un abans i un després ja que defensa la necessitat de treballar en la prevenció de les malalties i la promoció de la salut. A més, segons va explicar el conseller responsable, Vicenç Thomàs, durant la presentació del llavors projecte de llei, s'intenta reorientar la visió del sector de la salut i sumar determinants socials" com les condicions laborals o l'entorn familiar.
Es pot recordar que el passat mes de setembre el ple del Parlament va rebutjar l'esmena a la totalitat presentada pel PP a aquesta normativa, ja que la resta de grups va entendre que es tractava de "un bon projecte de llei" que, malgrat que pot ser "millorable" no estava justificada la seva "devolució al Govern".
La Llei defineix la salut pública com el conjunt organitzat d'actuacions de les administracions públiques i de la societat dirigit a vigilar, promoure i protegir la salut de les persones en l'esfera individual i col·lectiva, i prevenir la malaltia, mitjançant la mobilització i optimització de tots els recursos humans i materials. A més, ha de ser entesa com la salut de la població en el seu conjunt i la seva qualitat de vida.
Així, ja no es redueix únicament als àmbits de la higiene i salubritat, ja que en ella són determinants altres polítiques, com les mediambientals, laborals, socials, turístiques i alimentàries, motiu pel qual és de vital importància generar sinergies entre totes elles.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.