La proximitat de les eleccions i la necessitat dels grups de marcar perfil propi permeten visualitzar situacions poc habituals, com és la que ahir es va viure al Parlament. El Bloc deixà tot sol el PSIB i uní els seus vots als del PP i als d'UM per criticar els efectes del nou sistema de finançament autonòmic sobre les Illes Balears. Els socialistes foren els únics que votaren en contra de tots els punts d'una moció que havien presentat els populars.
Amb l'únic rebuig dels socialistes, la Cambra autonòmica "constata" que el nou model no aconsegueix que les Balears se situïn en la mitjana de finançament per càpita, en contra del que preveia el mateix sistema. Però també constata que els recursos que arriben són "insuficients", perquè "no tan sols no cobreixen les necessitats de finançament de les competències assumides, sinó que, a més, no permeten reduir una part de l'endeutament de la Comunitat".
El Bloc donà suport a aquests punts després que els conservadors accedissin a retirar-ne les referències crítiques en contra del Govern balear i del president Antich. El portaveu, Biel Barceló, fou crític amb populars i socialistes. Els seus també donaren el vot a favor de demanar a l'Executiu que negociï perquè els recursos que arriben pel nou sistema cobreixin les despeses en educació, sanitat i serveis socials, com també de la resta de competències assumides. També varen exigir que se sol·liciti a Madrid que les Illes no depenguin de diverses combinacions de fons per arribar a la mitjana de finançament per càpita.
UM donà suport a tota la moció del PP i, amb el rebuig del Bloc i del PSOE, se n'aprovaren dos punts referents al Govern balear, a qui el Parlament retreu "l'incompliment" del compromís d'aprovar un nou Règim Especial Balear (REB) i a qui demana també que aporti els documents en què Madrid li indica quant haurà d'aportar l'Arxipèlag al sistema durant l'exercici de 2011. Per assentiment, el Parlament donà el vistiplau a dues proposicions no de llei: una, del PSIB, per reclamar al Govern que doti de personal no docent els centres escolars de Primària perquè s'encarregui de fer-hi les tasques administratives; l'altra, de tota l'esquerra, per sol·licitar la declaració com a Patrimoni de la Humanitat dels talaiots de Menorca.
En el ple, el conseller de Mobilitat anuncià que a final de 2011 estaran en funcionament les noves unitats elèctriques de tren que han d'unir Palma amb Inca. El responsable confirmà que l'electrificació de la línia i la compra de les 13 unitats -amb tres o quatre cotxes cada una- suposarà una inversió de 75 milions d'euros. Vicens defensà que el fet que el servei funcioni amb corrent permetrà eliminar la contaminació a les estacions, augmentar freqüències, incrementar la velocitat i millorar la comoditat.
Al marge d'això, el conseller d'Educació, Bartomeu Llinàs, informà del fort increment d'alumnes a l'FP, que ha augmentat amb 1.793 matriculats en un any. A la vegada, assegurà que el Govern no pot assumir econòmicament el transport escolar dels estudiants de Batxillerat, tal com li reclamava el diputat d'UM Pep Melià, que després protagonitzà una interpel·lació per criticar que l'Executiu central no hagi transferit les competències previstes a l'Estatut i que el Govern s'havia compromès a aconseguir.
Antich culpa el PP de l'atur actual
"Vostès feren la despesa i nosaltres n'estam pagant la factura". El president del Govern, Francesc Antich, assegurà ahir en el ple del Parlament que les "polítiques erràtiques" del PP durant el Govern Matas i la seva "desmesura" a l'hora d'activar el sector de la construcció expliquen que un 66% de l'atur actual provingui, precisament, d'aquell àmbit. Aquesta fou la resposta d'Antich a la pregunta del portaveu popular, Antoni Pastor, que l'havia acusat de ser el "culpable" de l'increment de la desocupació viscut durant els seus tres anys i mig de mandat i, sobretot, aquest novembre. "Vostè és preocupant", li enflocà Pastor, qui le va retreure també que no aprovàs mesures per combatre l'atur i que l'única prevista sigui la pròrroga d'uns pressuposts que han generat 92.000 aturats. "No té credibilitat", sentencià. Antich li respongué que el PP fa "demagògia permanent" i es queixà que no fa ni una sola proposta. "Llevat que denunciar jutges, fiscals i policies sigui una proposta", va afirmar.
Rodríguez encara està viu i Pastor, molt enfadat
La tensió soterrada que es viu dins el PP aflora com més s'apropen les eleccions. Ahir, als passadissos del Parlament, una escena la mostrà. Asseguts en un dels sofàs hi ha José María Rodríguez amb altres diputats populars. Al que hi ha just devora hi seu Jaume Font. Antoni Pastor, dret, conversa amb tots dos. D'enfora s'ho mira el secretari general, Miquel Ramis. Arriba l'exbatle de Son Servera, Damià Ripoll, i dubta amb qui ha de seure. Pastor ho té clar. L'asseu en un dels sofàs i fa seure Rodríguez a l'altre, amb Font. Ell es queda amb ells. Vius i morts, sembla voler dir. Rodríguez adverteix que està ben viu. Ramis s'ho mira.
Tot i que la direcció del PP balear no vol Rodríguez de candidat a Palma, ell no ha llançat encara la tovallola. No s'ha autoproclamat candidat, és ver, però el president del partit, José Ramón Bauzá, tampoc no ha presentat públicament cap candidat a Cort. I és conegut que, abans que Rodríguez, preferiria els desconeguts Mateu Isern, Àlvaro Gijón, Gari Durán o Julio Martínez. De fet, una enquesta que la direcció del PP diu que no ha encomanat demanava per aquests quatre noms i no per Rodríguez. La decisió, sigui quina sigui, difícilment es prendrà enguany i les eleccions són al maig.
L'escena dels passadissos del Parlament continua. Ramis s'apropa al lloc on són Rodríguez, Font i Pastor. Aquest darrer destaca les nombroses mostres de suport que ha rebut després que li imposassin 4.000 euros de multa pel pont del Riuet de Manacor. Li demanen quantes n'ha rebudes de la direcció del seu partit. Cap. Pastor no amaga que està enfadat. L'altre batle del PP multat, el de Deià, Jaume Crespí, té la direcció devora. Una vegada Font fou descartat com a candidat al Consell, Pastor tenia aspiracions per encapçalar la llista i deixar Manacor. Però el seu partit no només el descarta -i situa Maria Salom-, sinó que l'insta a presentar-se de nou a Manacor. Ara, encara no ha dit si continuarà al seu poble. A ell i a Font, Bauzá els tancà la porta. Rodríguez podria ser el següent.
Reunió de 'biels'
Mentre la tensió que hi ha dins el PP aflora, els mateixos passadissos del Parlament són testimoni de la darrera reunió entre el PSM i Entesa per presentar-se plegats a les eleccions. Biel Huguet, el president d'Entesa, conversa amb el president Antich a les portes de la Cambra fins que Biel Barceló, el secretari general del PSM, el va a cercar i se l'endú a la cafeteria del Parlament. Triguen a davallar i això pot voler dir que les negociacions avancen o que s'encallen. Abans de maig se sabrà.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.