El PSM registrarà aquesta setmana al Parlament un proposició de llei de consultes populars. La principal novetat d'aquesta iniciativa legislativa és que, a diferència de la ja aprovada a Catalunya, si aquesta s'acceptàs a l'Arxipèlag les consultes serien vinculants per a la institució que les convoca, sempre que tingui competències en la matèria sotmesa a consulta o a referèndum. La llei balear, per tant, convertiria les consultes en vinculants, però sempre que s'assolís un mínim de participació del 50% del cens que les fes representatives. En cas que l'administració convocant (Govern, Consell o Ajuntament) no tingués competències sobre la matèria sotmesa a consulta o a referèndum, la votació popular només comprometria l'administració convocant a reclamar la qüestió consultada.
La proposició de llei, que el PSM presenta a través del Bloc, també regula les consultes que es facin a proposta de la societat civil. Si s'aprovàs aquesta llei, per convocar referèndums d'iniciativa popular caldria la signatura d'un 3% de la població de Balears, si afecta tot l'Arxipèlag; un 3% de la població de Mallorca, si només afecta aquesta illa; un 5% de la de Menorca o de la d'Eivissa; i un 10% de la de Formentera.
El PSM anuncià per març la intenció d'impulsar aquesta llei, just després que s'aprovàs la del Principat amb els vots dels grups que donaven suport al Tripartit (PSC, ERC i ICV). Regidors nacionalistes de diversos partits han creat la plataforma Avançam, que reclama aquesta llei a través de mocions als ajuntaments. I el líder del PSM, Biel Barceló, ha donat suport a les consultes sobiranistes que s'han fet al Principat. El PSM considera que aquestes consultes suposen un avanç en els valors democràtics i en la coresponsabilitat col·lectiva en la presa de decisions bàsiques.
En la legislatura 1999-2003, ja presentaren una proposició no de llei que el Parlament aprovà i que instava el Govern a redactar un projecte de llei de consultes populars, que no s'arribà a fer. La proposició, però, té dues dificultats per prosperar: la primera és que necessita els vots del PSOE i d'UM, perquè el PP difícilment hi donarà suport; i la segona és que la Constitució deixa clar que tota consulta que es faci en l'àmbit municipal, insular o autonòmic haurà de ternir l'aprovació de l'Estat. I la sentència del Constitucional contra l'Estatut català és contundent en aquest sentit.
Estudia dur a la cambra la llei del cinema en català
A banda de la llei de consultes populars, el PSM també estudia dur al Parlament, a través del grup del Bloc, la proposició de llei del cinema en català. Aquesta proposició, molt semblant a la llei aprovada a Catalunya, ha estat enviada a tots els grups polítics pel Consell Social de la Llengua Catalana i preveu que, quan s'estreni a les Illes Balears una pel·lícula doblada o subtitulada amb més d'una còpia, les distribuïdores tindran l'obligació de distribuir la meitat de les còpies en llengua catalana i les empreses exhibidores tindran l'obligació d'exhibir-ne la meitat en llengua catalana.
4 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
ManelClaraPep mira dins ca teva que prou feina teniu per recuperar els diputats que heu perdut!
Quina barra aquests del PSM! Prsenten aquesta iniciativa just quan falten cinc mesos per acabar la legislatura? És increïble aquesta genteta que va de prepotent per Mallorca i es fotrà una ceba a les urnes que farà por! On és l'ambició de país d'aquesta genteta? Quin oi...
Ja en podeu fer de proclames que no vos votaré! Estic molt decebut amb el PSM perquè ha permès la destrossa de Son Bordoi i no heu tomat Sa Faixina queés una vergonya! Per fer això no importa esteu al Govern! Tanmateix feis lo que el PSOE vos diu... Escolanets!!
I ho presenta quan ja no hi ha temps per tramitar la Llei ni fer el reglament. Que patètic! política gestual de cara a unes eleccions quan no s'ha fet res en tota la legislatura. Ben igual que la Llei del Cinema que ara sortirà a rotllo quan no hi a temps per res