Biel Barceló i Antoni Alorda, en un ple del Parlament. | Miquel Àngel Canals - M.À.Cañellas

TW
4

El PSM registrarà aquesta setmana al Parlament un proposició de llei de consultes populars. La principal novetat d'aquesta iniciativa legislativa és que, a diferència de la ja aprovada a Catalunya, si aquesta s'acceptàs a l'Arxipèlag les consultes serien vinculants per a la institució que les convoca, sempre que tingui competències en la matèria sotmesa a consulta o a referèndum. La llei balear, per tant, convertiria les consultes en vinculants, però sempre que s'assolís un mínim de participació del 50% del cens que les fes representatives. En cas que l'administració convocant (Govern, Consell o Ajuntament) no tingués competències sobre la matèria sotmesa a consulta o a referèndum, la votació popular només comprometria l'administració convocant a reclamar la qüestió consultada.

La proposició de llei, que el PSM presenta a través del Bloc, també regula les consultes que es facin a proposta de la societat civil. Si s'aprovàs aquesta llei, per convocar referèndums d'iniciativa popular caldria la signatura d'un 3% de la població de Balears, si afecta tot l'Arxipèlag; un 3% de la població de Mallorca, si només afecta aquesta illa; un 5% de la de Menorca o de la d'Eivissa; i un 10% de la de Formentera.

El PSM anuncià per març la intenció d'impulsar aquesta llei, just després que s'aprovàs la del Principat amb els vots dels grups que donaven suport al Tripartit (PSC, ERC i ICV). Regidors nacionalistes de diversos partits han creat la plataforma Avançam, que reclama aquesta llei a través de mocions als ajuntaments. I el líder del PSM, Biel Barceló, ha donat suport a les consultes sobiranistes que s'han fet al Principat. El PSM considera que aquestes consultes suposen un avanç en els valors democràtics i en la coresponsabilitat col·lectiva en la presa de decisions bàsiques.

En la legislatura 1999-2003, ja presentaren una proposició no de llei que el Parlament aprovà i que instava el Govern a redactar un projecte de llei de consultes populars, que no s'arribà a fer. La proposició, però, té dues dificultats per prosperar: la primera és que necessita els vots del PSOE i d'UM, perquè el PP difícilment hi donarà suport; i la segona és que la Constitució deixa clar que tota consulta que es faci en l'àmbit municipal, insular o autonòmic haurà de ternir l'aprovació de l'Estat. I la sentència del Constitucional contra l'Estatut català és contundent en aquest sentit.

Estudia dur a la cambra la llei del cinema en català

A banda de la llei de consultes populars, el PSM també estudia dur al Parlament, a través del grup del Bloc, la proposició de llei del cinema en català. Aquesta proposició, molt semblant a la llei aprovada a Catalunya, ha estat enviada a tots els grups polítics pel Consell Social de la Llengua Catalana i preveu que, quan s'estreni a les Illes Balears una pel·lícula doblada o subtitulada amb més d'una còpia, les distribuïdores tindran l'obligació de distribuir la meitat de les còpies en llengua catalana i les empreses exhibidores tindran l'obligació d'exhibir-ne la meitat en llengua catalana.