Antich demanarà a les entitats que treguin el seu estoc d'habitatges. | Ferran Aguiló - M.À.C.

TW
4

El president Francesc Antich va reconèixer ahir que les obres de 1.200 pisos de protecció oficial no han començat per manca de finançament bancari. Va explicar que els bancs "estan analitzant" els projectes d'aquests pisos, que ja tenen tots els requisits legals, però que per ara no han donat els crèdits que calen per manca de liquiditat.

Antich també va dir que per gener tenia previst reunir-se amb totes les entitats financeres de Balears per parlar sobre aquesta qüestió i sobre l'estoc de pisos que tenen els bancs i que no poden vendre a causa de la crisi.

Segons va donar a entendre, el Govern estudia comprar pisos dels que tenen els bancs en estoc per vendre'ls després com a habitatges protegits. Ara, si l'Executiu els compràs, ho faria a preu d'habitatge protegit.

El president, acompanyat del conseller d'Habitatge, Jaume Carbonero, va valorar ahir de manera molt positiva la gestió en habitatge que s'ha fet aquesta legislatura. Va dir que, si bé havien promès fer 20.000 "actuacions" sobre l'habitatge, n'han acabat fent 29.896. "Hem complert el 149% dels compromisos adquirits", va sentenciar. Aquestes actuacions són des de la construcció de pisos protegits fins a ajudes i rehabilitacions.

Millor que el PP

Les xifres que van donar el president i el conseller volien deixar clar que l'actual legislatura ha fet més per a l'accés a l'habitatge que no l'anterior. El darrer executiu del PP no va comprar cap pis per revendre'l a preu protegit; l'actual n'ha reconvertit 392. L'anterior va lliurar les claus de 209 habitatges protegits i l'actual ja n'ha donades o és a punt de donar les de 481 pisos. A més, segons Antich, quan van arribar a l'Executiu es van trobar que no hi havia sòl per fer habitatges públics i ara, amb la llei Carbonero i les reserves estratègiques de sòl han obert una via que donarà fruits més enllà d'aquesta legislatura.

Carbonero també va explicar que s'han lliurat 93 milions d'euros en subvencions i s'han generat 723 milions en inversions en habitatge; que les Illes Balears, amb 12.410 intervencions, són la segona comunitat que més ha fet per la rehabilitació; i que aquest moviment ha servit per obrir o mantenir 18.200 llocs de feina.

No tot és bo

Però no totes les notícies són bones. El conseller d'Habitatge va reconèixer que hi ha hagut retards importants a l'hora de pagar l'ajuda estatal per al lloguer de les famílies més necessitades. Es tracta de subvencions per finançar el 40% del cost del lloguer que encara no s'han donat als beneficiaris, tot i que l'Estat ja en va fer arribar els doblers al Govern. Carbonero va admetre que la gestió de les ajudes és "molt complexa" i que això n'ha retardat la tramitació. També va dir que la qüestió els preocupava molt i que havien fet allò que havien pogut per accelerar el procés i que ara "ja està resolt". Amb tot això, les famílies encara no han cobrat les ajudes pendents. Segons el conseller, els pagaments s'han encallat per un "problema de tresoreria" del Govern, perquè hi manca liquiditat a causa de la crisi.

D'una altra banda, una de les promeses del Pacte va ser la de fer 5.000 habitatges de protecció oficial i el conseller Carbonero va admetre que molts dels 4.613 pisos protegits que han "impulsat" no s'acabaran fins al 2012 o 2013, en la legislatura que ve. A més a més, va dir que això ja ho tenien present des d'un bon principi, perquè ja sabien que no hi havia sòl per fer pisos i que no es poden fer 5.000 pisos en pocs mesos.

D'aquests 4.1613 habitatges protegits que ha impulsat l'Executiu d'Antich, 481 ja s'han lliurat o es lliuraran aviat, però n'hi ha 392 que s'han comprat a propietaris privats, o sigui que no s'han fet de nou. Ara mateix se n'estan construïnt 182, 443 es començaran a fer aviat i de 468 se n'està redactant el projecte. A més, a través de la llei Carbonero s'ha aprovat la construcció de 1.068 habitatges en reserves estratègiques de sòll com la de Son Bordoi, tot i que només se n'han aprovat definitivament 131 i els altres tan sols han superat l'aprovació inicial. També s'ha tancat el conveni per fer 430 habitatges protegits a Can Escandell (Eivissa), però ni tan sols se n'ha acabat el projecte. Finalment, 1.561 d'aquest pisos protegits que s'apunta el Govern vénen de la iniciativa privada, que ha rebut ajudes perquè els venguin a preu protegit. No es va dir quants se n'han fet i quants no, però tots han superat la fase de projecte.